Εργατικό κίνημα
Εθνική Τράπεζα - STOP στις επιθέσεις

13/1, κινητοποίηση εργαζόμενων ΕΤΕ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας, την Πέμπτη 13/1 έξω από το κεντρικό κατάστημά της στην Αιόλου. 

Με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση προσωπικού, κόπηκαν ξαφνικά θέσεις εργασίας υπαλλήλων, ταμιών, chieftellers και προϊσταμένων, με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν την οργανική τους θέση -κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας- και με μείωση 300 ευρώ από το μισθό. Όσο για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, η αλλαγή στην εταιρία φύλαξης στην Εθνική Τράπεζα σήμανε απόλυση και επαναπρόσληψη με σχεδόν μισό μισθό, δηλαδή 300-500 ευρώ.

Σε όλον τον χρηματοπιστωτικό κλάδο οι απολύσεις έχουν πέσει βροχή, ώστε το μόνιμο προσωπικό που καλύπτεται από συλλογική σύμβαση να αντικαθίσταται από λιγότερους και εργολαβικούς ή με ατομική σύμβαση εργαζόμενους. Μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων των τραπεζών έχει πέσει στο μισό, από 60.000 σε 30.000. Την ίδια ώρα προσλαμβάνονται άχρηστα golden boys με μισθούς χιλιάδων ευρώ. 

Μπροστά είναι οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση εργασίας, στις οποίες χρειάζεται να συμπεριλφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΟΤΟΕ, εντάσσοντας όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες ανεξαρτήτως σύμβασης, και μπαίνοντας μπροστά για να συντονίσει έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα ενάντια στους τραπεζίτες και την κυβέρνηση που τους στηρίζει.