Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
19 Μάρτη - Διεθνής μέρα δράσης κατά του φασισμού-ρατσισμού

Η Παρβάνα Αμιρί στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Με μαζική συμμετοχή -ζωντανή στο Θέατρο «Εμπρός» παρά το τσουχτερό κρύο αλλά και διαδικτυακή- παρά την αποτυχημένη απόπειρα των φασιστών να την εμποδίσουν εισβάλοντας στο ΖΟΟΜ - πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Γενάρη η πανελλαδική σύσκεψη που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ ενόψεις της διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό στις 19 Μάρτη. 

«Το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα ενοχλεί, όπως φάνηκε και απο την απόπειρα των φασιστών να μποϋκοτάρουν τη σημερινή σύσκεψη, ενοχλεί επίσης μια κυβέρνηση που εχει δείξει σε όλα τα επίπεδα το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο: Από την πανδημία μέχρι το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες νεκρά σώματα ανθρώπων, βρεφών ξεβράζονταν σε όλα τα νησιά ως άμεσο αποτέλεσμα της εγκληματικής ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες» τόνισε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου ανοίγοντας την σύσκεψη που συντόνισε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη. «Θα δώσουμε διεθνώς τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, έχουμε κάνει την πρόταση σε όλα τα συνδικάτα, τις κινήσεις, σε κάθε οργάνωση που θέλει να παλέψει ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, αυτήν την κινητοποήση να την κάνουμε μαζί. Πάμε να ξεσηκώσουμε τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τους πρόσφυγες στα καμπ τις γειτονιές των Ρομά, τους καλλιτέχνες, ξεκινάμε δυνατά» τόνισε.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε σε τρία βασικά σημεία της αντιφασιστικής δράσης: στον αγώνα που δίνεται ενάντια στις αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών τονίζοντας ότι από τις 35 αιτήσεις δεκτές έχουν γίνει οι τέσσερις, στη μάχη που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και αφορά τη Δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό αλλά «και την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται, χάρη στις δικές μας παρεμβάσεις, από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης πίσω από τις γνωστές φασιστικές ενέργειες τον Οκτώβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη και στο Ν. Ηράκλειο να ξαναβγούνε στο δρόμο και να τρομοκρατήσουν την κοινωνία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Είναι σημαντικό να συντονίσουμε πανελλαδικά τις κινήσεις μας, να συνδεθούμε με τις κοινωνίες των νησιών που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν τις άθλιες συνθήκες φυλάκισης των προσφύγων στα νησιά, και με τις σκέψεις αυτές καλούμε ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής, στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 19 Μάρτη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις». 

Μέγιστη συσπείρωση

«Η μάχη που έχουμε να δώσουμε στις 19 του Μάρτη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μια μάχη διαρκής ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και γι’ αυτό χρειάζεται η μέγιστη συσπείρωση» τόνισε ο Νίκος Κοτρώτσος, εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Ο καπιταλισμός όσο πιο πολύ βαθαίνει η κρίση του γίνεται όλο και πιο κανιβαλικός παίζοντας το ρατσιστικό χαρτί της διαίρεσης της εργατικής τάξης. Λιγότερα δικαιώματα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σημαίνει και λιγότερα δικαιώματα για τους ντόπιους. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή. Οι πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών φασιστών αποκαλούσαν τουρκόσπορους τους μικρασιάτες πρόσφυγες. Όμως αυτοί ήταν που βρήκαν τη δύναμη να στελεχώσουν το εργατικό κίνημα της δεκαετίας του ’30 και την αντίσταση στη συνέχεια. Είναι μια παράδοση που συνεχίζουμε».

«Τα “κέντρα φιλοξενίας” είναι χειρότερα από φυλακές και ο κόσμος διαμαρτύρεται, χθες 1200 άτομα έκαναν απεργία πείνας» τόνισε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. «Η κυβέρνηση φέρνει ένα καινούργιο νόμο με τον οποίο θέλουν οι μετανάστες να εργάζονται σαν σκλάβοι πχ στη Μανωλάδα για όσο διαρκεί η συγκομιδή της φράουλας, όχι κάποιο σχέδιο κοινωνικής ένταξης αλλά ένα σχέδιο για πολύ φτηνά εργατικά χέρια. Η Πακιστανική Κονότητα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και το αντιρατσιστικό κίνημα στις 19 Μάρτη θα βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή και θα είμαστε χιλιάδες».

«Η καθημερινή ζωή μας είναι κρυμμένη πίσω από το ψηλό τείχος του καμπ. Αλλά εμείς δεν σιωπούμε. Δίνουμε αγώνες για να παραμένουμε ορατοί, για να μπορούμε να έχουμε τη φωνή μας» είπε η Παρβανά Αμιρί, από το καμπ της Ριτσώνας και τον συντονισμό προσφύγων από τα στρατόπεδα. «Στο στρατόπεδο δεν σιωπήσαμε ποτέ και σταθήκαμε εναντίον της αδικίας, εναντίον της αδιαφορίας. Δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο από τα δικαιώματά μας, να ζήσουμε ελεύθερα, μια κανονική ζωή. Κορίτσια και γυναίκες που αντιστέκονται μαζί με τα παιδιά για ένα καλύτερο κόσμο». 

Στην άμεση ανάγκη να σταματήσουν εδώ και τώρα τα push back, οι εγκληματικές επαναπροωθήσεις στα νησιά και στον Έβρο αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Ίγκεμποργκ Μπέγκελ, καλώντας με τη σειρά της στα συλλαλητήρια στις 19Μ: «Πλέον δεν στέλνουν παράνομα πίσω μόνο τους ανθρώπους που βρίσκουν την ώρα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα στην στεριά ή στην θάλασσα αλλά και όσους τα έχουν ήδη καταφέρει και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος στερώντας τους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Έχουμε πολλά παράπονα από τα νησιά από ανθρώπους που λένε εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, να δώσουμε πράγματα, κουβέρτες, νερό, φαγητό όταν φτάνουν αλλά η τοπική αστυνομία μας σταματάει, μας συλλαμβάνει, μας ρίχνει βαριά πρόστιμα. Χρειάζεται να οργανωθούμε στα νησιά, σε κάθε τέτοιο περιστατικό να υπάρχει πολύς κόσμος που να σταματάει αυτήν την τρομοκρατία. Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να λέει ψέματα για τα pushback και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από την πολιτική του ούτε από την Κομισιόν. Εμείς πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη». 

Ίγκεμποργκ Μπέγκελ

 

 «Θέλουμε δικαιοσύνη για τον Νίκο Σαμπάνη. Και στις 19 του Μάρτη θα είμαστε και εμείς εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» τόνισε ο κρατώντας την φωτογραφία του νεκρού του αδελφού, ο Γιάννης Σαμπάνης. «Χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα με τοπικές συσκέψεις σε κάθε γειτονιά, να μεταφέρουμε τη σημερινή συζήτηση και να αποφασίσουμε πως θα οργανώσουμε τη δράση για τις 19Μ τοπικά και σε κάθε χώρο» είπε ο Μάνος Νικολάου από τις τοπικές ΚΕΕΡΦΑ. 

Η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και πρόσφυγες στο Θέατρο Εμπρός. Φωτό: Γιώργος Πίττας

 

Ο αδερφός του Νίκου Σαμπάνη

 

 «Υπάρχει ο παλμός για να γίνει ξανά φέτος στις 19Μ ένα τέτοιος ξεσηκωμός σαν και εκείνους που έγιναν το 2013 και το 2014 και μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι καλλιτέχνες, το Εμπρός και το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών» υπογράμισε ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός. «Πάμε αυτόν τον Μάρτιο ξανά για ένα μεγάλο αντιφασιστικό δεκαήμερο παραστατικών τεχνών, να συνδεθούμε με τα κινήματα διαμαρτυρίας -ο ξεσηκωμός των καλλιτεχνών που ζήσαμε πριν ενάμισι χρόνο χρειάζεται να έχει συνέχεια».

«Ένα στοιχείο της ανθρώπινης ζωής και έκφρασης είναι η τέχνη και θα πρότεινα από τις 13 ως τις 19 Μάρτη να οργανώσουμε μια έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών, καθρέφτη της πραγματικότητας που ζει ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο άνθρωπος, ο άνθρωπος που είναι κλεισμένος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης» ανέφερε η Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης.

 «Η ομάδα μας έχει ένα κοινωνικό, ακτιβιστικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα. Στις 19 Μάρτη θα είμαστε και εμείς εκεί για να στηρίξουμε τη μέρα δράσης γιατί ή τέχνη είναι ένα όπλο και αυτή στον αγώνα για να αλλάξει η κοινωνία. Θα καλέσουμε λογοτέχνες, ανθρώπους του θεάτρου και της τέχνης ώστε να παλέψουμε μαζί» σημείωσε η Αντριάνα Μπιρμπίλη, συγγραφέας, μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Απόδραση στον Λόγο και στην Τέχνη.

«Στις 6 του Νοέμβρη, τη μέρα της παγκόσμιας δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, είπαμε: κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει ανοίξτε τα σύνορα για τους πρόσφυγες και αυτό θα επαναλάβουμε και στις 19 Μάρτη» τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή στη διεθνή μέρα δράσης απήυθυνε και η Σταυρούλα Πανίδου από την Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη. 

«Μπορούμε στις 19Μ να δώσουμε απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ ξεσηκώνοντας τα συνδικάτα μας, τους δήμους μας αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες στις γειτονιές και τα στρατόπεδα - στον Πειραιά έχουμε δίπλα μας το στρατόπεδο του Σχιστού» τόνισε ο Θανάσης Διαβολάκης δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. «Η κυβέρνηση έχει μειώσει δραστικά όλα τα κονδύλια που δίνονταν για τους πρόσφυγες πχ για την στέγασή τους στους δήμους. Να αναδείξουμε αιτήματα, όπως πχ η μη παροχή ΑΜΚΑ, δίπλα στα μεγάλα αιτήματα για ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες». 

Συμμετοχή και παρεμβάσεις στην συζήτηση μέσω zoom υπήρξαν από μια σειρά πόλεις που ήδη βάζουν μπρος τα δικά τους τοπικά καλέσματα για τις 19 Μάρτη. «Στην πόλη μας οι φασιστικές συμμορίες επιχείρησαν φέτος να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους αλλά εισέπραξαν μια μαζική αντιφασιστική απάντηση. Ετοιμαζόμαστε και στην Θεσσαλονίκη να συντονιστούμε με τις πρωτοβουλίες διεθνώς και σε όλη την Ελλάδα να βγούμε στους δρόμους στις 19Μ. Θα οργανώσουμε εκδηλώσεις στις γειτονιές, θα ξεσηκώσουμε τις σχολές και τα σχολεία, τους πρόσφυγες το καμπ στα Διαβατά» μετέφερε η Δήμητρα Κομνιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. «Στην Κρήτη δεν έχουμε καμπ αλλά έχουμε καραβιές προσφύγων» είπε ο Ειρηναίος Μαράκης από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων. «Στην τελευταία που είχαμε στην περιοχή μας στην Παλαιόχωρα, θρηνήσαμε και νεκρούς αλλά ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι δήμοι, ούτε η περιφέρεια έκαναν κάτι για να τους στηρίξουν. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλη την πόλη για τις 19Μ, πάμε για εκδήλωση και τοπικό μάζεμα σωματείων και φορέων και θα αξιοποιήσουμε κάθε αγώνα που ανοίγει παρεμβαίνοντας σε αυτόν».

Όλοι μαζί

«Είμαστε εδώ για να παλέψουμε όλοι μαζί γιατί ο καθένας χωριστά δεν κάνει τίποτε» τόνισε στη μαχητική της παρέμβαση η Κριστέλ, προσφύγισσα από το Κονγκό. «Είμαστε εδώ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είμαστε εδώ για τις γυναίκες που υποφέρουν. Πρέπει να καλέσουμε όλο τον κόσμο να είμαστε μαζικά στο δρόμο στις 19Μ. Έφυγα από το Κονγκό γιατί εκεί δεν ένοιωθα ασφάλεια για εμένα και το παιδί μου και φτάνοντας εδώ δεν την βρήκα. Ούτε από την αστυνομία που μας αντιμετώπισε σαν εγκληματίες ούτε στην υγεία, που δεν μας δίνουνε ΑΜΚΑ να πάρουμε φάρμακα για εμάς και τα παιδιά μας».

«Ακούσαμε πράματα σήμερα που μας άνοιξαν τα μάτια για την κατάσταση των ανθρώπων, και το λέω ως Έλληνας πολίτης που δεν ανήκει σε κάποια μειονότητα, πέρα από το ότι είμαι γκέι, και θεωρώ ότι δεν πρέπει όλα αυτά να μείνουν μεταξύ των “πεπεισμένων”» είπε ο Γιάννης. «Το νου μας όλοι να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στα καμπς, να μάθουν την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη και το δράμα που ζει. Να μη μείνουν σε στενό κύκλο αυτά, να φτάσει παντού η φωνή, ακόμη και στα αστικά μέσα».

«Δρούμε σε γειτονιές που είναι γεμάτες από πρόσφυγες και μετανάστες, συντονιζόμαστε μαζί τους, με τις κοινότητές τους, και οργανωνόμαστε μαζί, γιατί είναι οι ίδιοι που αποτελούν τεράστια δύναμη για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα» τόνισε η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια από την τοπική επιτροπή Πατήσια-Κυψέλη-Γαλάτσι της ΚΕΕΡΦΑ – κλιμάκιο της οποίας το ίδιο βράδυ πραγματοποίησε επίσκεψη στο τζαμί που χτυπήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα από την φασιστική βομβιστική ενέργεια τα ξημερώματα της 23/1.

«Ευχαριστώ πολύ την ΚΕΕΡΦΑ για τη σημερινή πρόσκλησή της αλλά και όλα όσα έχει κάνει για να στηρίξει την κοινότητα του Καμερούν. Για εμάς είστε η οικογένειά μας» είπε η Ντόλις από την Κοινότητα Καμερούν. «Θα πάμε να οργανώσουμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ τις 8 Μάρτη, τη μέρα της Γυναίκας και να συνεχίσουμε μαζί ενάντια στην ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης στις 19 Μάρτη». 

«Για να μπορέσουν τα προσφυγόπουλα να έχουν πρόσβαση στο σχολείο δίνουν μεγάλους αγώνες κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 200 παιδιά στη Ριτσώνα σε σύνολο 500 που δεν πάνε σχολείο» τόνισε η Πέπη Παπαδημητρίου, συντονίστρια εκπαίδευσης στη δομή της Ριτσώνας. «Το διαγωνισμό για τα λεωφορεία τον έχουν αναλάβει οι περιφέρειες με αποτέλεσμα το αν θα υπάρχει λεωφορείο να είναι στην ευθύνη της κάθε περιφέρειας – αν θέλει να βάλει κάποιο πρόσκομμα και να μην τα στείλει όπως συμβαίνει στη Ριτσώνα. Πρέπει όλοι να παλέψουμε ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, να τους δείξουμε ότι αυτοί μπορεί να έχουν τη δύναμη αλλά εμείς είμαστε πολλοί και δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι».

«Ζήτησα να συμμετάσχω στη συνάντηση γιατί εκτιμώ ότι η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη και απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συσπειρώσεις» σημείωσε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος. «Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια σε σχέση με το ζήτημα αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα στα ελληνικά σύνορα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με την ανοχή της ΕΕ, δυστυχώς είναι εγκληματικό - όταν σε νησίδα του Έβρου αυτή τη στιγμή βρίσκονται 27 άτομα τους οποίους συνειδητά τους αφήνει εκεί η κυβέρνηση τηρώντας την πολιτική των κλειστών συνόρων». 


Πανελλαδική Σύσκεψη στο Εμπρός

Aποφάση της Πανελλαδικής Σύσκεψης στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ για την διεθνή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη κατά του ρατσισμού και του φασισμού. 

Η Πανελλαδική Σύσκεψη στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ την Κυριακή 23 Γενάρη είχε μεγάλη ανταπόκριση και κατέληξε σε κάλεσμα για κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 19 Μάρτη στην Αθήνα στην Ομόνοια 3μμ και σε πολλές άλλες πόλεις. Απέτυχε η προσπάθεια ομάδας φασιστών να την παρεμποδίσουν με διαδικτυακή επίθεση.

Την ίδια μέρα ο διεθνής συντονισμός World Against Racism and Fascism καλεί σε κινητοποιήσεις σε πάνω από 17 χώρες σε όλο τον Πλανήτη για να φράξουμε το δρόμο στην κλιμάκωση του ρατσισμού με το κλείσιμο των συνόρων στην Πολωνία και την Ελλάδα και την απειλή ανόδου του φασισμού.

Η σύσκεψη καλεί σε κινητοποίηση καταδίκης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στο κλείσιμο των συνόρων που οδηγεί στα ναυάγια και τους πνιγμούς προσφύγων, τις δολοφονίες στα σύνορα με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, την αθλιότητα μέσα στα στρατόπεδα με την απάνθρωπη πολιτική του αποκλεισμού έξω από τις πόλεις, σε στρατόπεδα στα νησιά, χωρίς πρόσβαση στα σχολεία για τα παιδιά, χωρίς ΑΜΚΑ, με την άρνηση να δώσει άσυλο και χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ταυτόχρονα καλεί σε αγώνα ενάντια στην προσπάθεια επανάκαμψης των φασιστών με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ ενόψει και της έναρξης της αναμενόμενης έφεσης της δίκης της Χρυσής Αυγής. 

Η σύσκεψη καλεί σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές σχολείων, κοινότητες μεταναστών, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων γυναικών, Ρομά, αναπήρων, κινήσεις για το περιβάλλον να δώσουμε μαζί αυτήν την μάχη. Να στηριχτούν οι διεκδικήσεις για άσυλο, στέγη, χαρτιά για πρόσφυγες και μετανάστες, ανοιχτά σύνορα και όχι επαναπροωθήσεις και πνιγμοί, όλα τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία, ΑΜΚΑ χωρίς αποκλεισμούς για πρόσβαση στην δημόσια Υγεία. Όχι στις αποφυλακίσεις των νεοναζί, να μείνουν οι δολοφόνοι στη φυλακή. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!, οι ζωές των μεταναστών μετράνε!

Εκ μέρους των διοργανωτών τοποθετήθηκαν αρχικά οι Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ιγκεμποργκ Μπέγκελ, δημοσιογράφος, Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Παρβανά Αμιρί, από την Ριτσώνα και τον συντονισμό προσφύγων από τα στρατόπεδα, Νίκος Κοτρώτσος, εκπαιδευτικός από την πρωτοβάθμια, Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα» και Μάνος Νικολάου, εκπροσωπώντας τις τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ. Συμμετείχαν στην συζήτηση ο Γιάννης Σαμπάνης, εκπροσωπώντας την οικογένεια του δολοφονημένου από αστυνομικούς Ρομ Νίκου Σαμπάνη που παραβρέθηκε σύσσωμη, η Μαρία Χαρχαρίδου από το ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και το Συντονιστικό Νοσοκομείων. 

Συμμετείχαν ακόμη δικηγόροι όπως ο Θανάσης Καμπαγιάνης, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ και της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαναπροωθήσεις. 

Πήραν μέρος συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από σωματεία εργαζόμενων από τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τους Δήμους, το ΥΠΠΟ, τον ιδιωτικό τομέα. Κοινότητες μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Καμερούν, το Κογκό, την Γκάνα. Πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του Ελαιώνα, της Ριτσώνας, της Μαλακάσας. Φοιτητές/τριες από το Πολυτεχνείο, το ΠΑΔΑ, το Πάντειο, την Φιλοσοφική, τα ΕΜΜΕ και μαθητές/τριες σχολείων της Αθήνας. Συμμετείχαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που προωθούν την πραγματοποίηση αντιφασιστικού φεστιβάλ, καλλιτέχνες από την Ομάδα Ανατροπής Λόγου και Τέχνης και ζωγράφοι, μέλη της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Ακόμη εκπαιδευτικοί της Συνέλευσης Ενάντια σε Εγκλεισμούς κι Αποκλεισμούς, η Πρωτοβουλία ενάντια στη περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και δημοτικές κινήσεις. 

Συμμετείχαν αγωνιστές/στριες από τα νησιά όπου δίνεται η μάχη κατά των νέων στρατοπέδων-φυλακών του Μηταράκη, τη Χίο και τη Λέσβο και από πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Γιάννενα, ο Βόλος, η Ξάνθη, το Ηράκλειο, τα Χανιά κλπ. 

Ειδικά για τα στρατόπεδα, η σύσκεψη καλεί σε μέρα δράσης στις 6 Φεβρουαρίου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε γειτονιές, πανεπιστήμια, εργασιακούς χώρους αλλά και χώρους του πολιτισμού. Συμφωνήθηκε η έκδοση αφίσας, προκήρυξης και συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή.