Εργατικό κίνημα
1η Φλεβάρη-Απεργιακός ξεσηκωμός για την Υγεία

20/1 Συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Φωτο: Δήμητρα Κομνιανού

Την Τρίτη 1η του Φλεβάρη απεργεί όλο το δημόσιο στο πλευρό των εργατών και των εργατριών της Υγείας. Την απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ με πανελλαδική στάση εργασίας 12μ-3μμ και απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Κεντρικό αίτημα η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ ενάντια στη δολοφονική κυβερνητική πολιτική.

Το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα ξεκινήσει στη 1μμ στο Υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει διαδήλωση στη Βουλή. Έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ (πεζόδρομος Αριστοτέλους) θα βρεθούν την ίδια ώρα οι απεργοί της Θεσσαλονίκης με απόφαση της ΕΔΟΘ και στη συνέχεια θα βαδίσουν στο Υπ. Μακεδονίας Θράκης. Στις 12.30μμ στα Λιοντάρια καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο Κρήτης, την ίδια ώρα στην πλατεία Αγοράς τα συνδικάτα στα Χανιά. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας παντού (Γιάννενα, Βόλος, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Άρτα, Ικαρία, Λεωνίδειο, Ρέθυμνο και αλλού).

Η απεργία για την Υγεία μεταφέρθηκε από τις 26 Γενάρη λόγω του χιονιά που έπληξε τη χώρα και των τεράστιων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, προβλημάτων που προκάλεσε. Ούτε τα νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας, δεν φρόντισε να προστατέψει ο κρατικός μηχανισμός. Το αποτέλεσμα στην Αττική ήταν αποκλεισμένα κτίρια, εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, παγωμένος εξοπλισμός, καθυστερήσεις στην τροφοδοσία, προβλήματα ακόμα και στην παροχή οξυγόνου, αδυναμία πρόσβασης για εργαζόμενους και ασθενείς, προσωπικό που είτε περπατούσε για ώρες μέσα στην κακοκαιρία για να φτάσει στη δουλειά του είτε διανυκτέρευσε εκεί και εξαναγκάστηκε σε τριπλοβάρδια.

Τίμημα

«Δυο χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση της πανδημίας covid-19 και η χώρα μας πληρώνει βαρύ το τίμημα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ. «Ήδη θρηνούμε πάνω από 22.000 νεκρούς και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό. Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την όμικρον να επελαύνει, τα ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας».

Οι εργαζόμενοι/ες διεκδικούν: Μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού τώρα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να επιστρέψουν όλοι οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες και να μπουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης με τα δημόσια νοσοκομεία. Να γίνει ιχνηλάτηση όλων των περιστατικών με δωρεάν τεστ (αντιγονικά, μοριακά). Άμεσα αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Και δίπλα στα αιτήματα των υγειονομικών απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, τους δήμους, όλους τους εργατικούς χώρους κόντρα στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοτών.

Στην απεργία καλούν όλες οι Ομοσπονδίες της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, Ομοσπονδίες ΠΦΥ), Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, αλλά και άλλων κλάδων όπως η ΠΟΘΑ. Ανακοίνωση στήριξης είχε κυκλοφορήσει και το ΕΚΑ, καλώντας τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους της Αθήνας να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Η επιτυχία της κινητοποίησης θα στείλει το μήνυμα στο ΕΚΑ και όλα τα Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά να μην περιορίζονται σε ανακοινώσεις αλλά να μπουν απεργιακά στον αγώνα.

Αυτή τη μάχη, της πανεργατικής κλιμάκωσης, δίνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους για την απεργία: «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε άλλο να σκορπάνε το θάνατο στους φτωχούς, τους απλούς εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Με απεργιακό ξεσηκωμό μπορούμε να τους στείλουμε στον κάλαθο των αχρήστων για να σώσουμε τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας και τις ζωές μας. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας με αιχμή την Υγεία είναι σωστή και ανταποκρίνεται στην ανάγκη όλων μας για απεργιακή σύγκρουση και κλιμάκωση ενωτικά και συντονισμένα... Όλοι μαζί μπορουμε να τσακίσουμε Πλεύρηδες και Μητσοτάκηδες».


Η κινητοποίηση που οργάνωσε το Σωματείο μας την Πέμπτη 20 Γενάρη στην πύλη του Ιπποκράτειου ήταν πολύ πετυχημένη. Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες όλων των τμημάτων και ειδικοτήτων έδωσαν το παρών, αντιδρώντας στα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου. 

Συμμετείχαν επίσης συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, μέλη του Συντονιστικού Νοσοκομείων και άλλοι συμπαραστάτες/τριες. Η διάθεση ήταν μαχητική, γι' αυτό και ακολούθησε πορεία στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο με συνθήματα για ενίσχυση του ΕΣΥ. Ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στη μέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ στις 13 Γενάρη και την απεργία στο δημόσιο στις 26 Γενάρη -πλέον 1η Φλεβάρη- που επιβεβαίωσε τη διάθεση όλων για αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης πάει από το κακό στο χειρότερο. Με γεμάτες τις κλινικές κόβιντ, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και μετατροπές όλων και περισσότερων κρεβατιών σε κόβιντ. Μεγάλη πίεση υπάρχει πλέον και στα παιδιατρικά με κόβιντ, ενώ συνεχίζουν να μην γίνονται όλα τα χειρουργεία ή γιατροί του ΕΣΥ να πηγαίνουν να κάνουν χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές. Οι νεκροί από κόβιντ στην Κεντρική Μακεδονία ξεπερνάνε αυτούς της Αττικής, επιβεβαιώνοντας τις μελέτες για το πόσο δυσανάλογα έχει χτυπηθεί η περιφέρεια από την κυβερνητική διάλυση του ΕΣΥ.

Η απεργία της 1ης Φλεβάρη έχει τα φόντα να είναι μια μεγάλη κινητοποίηση. Το κάλεσμα της ΕΔΟΘ για συγκέντρωση στις ΥΠΕ μπορεί να συσπειρώσει όλα τα σωματεία. Ήδη υπάρχουν μηνύματα από γιατρούς του ΙΚΑ ότι ετοιμάζονται να συμμετέχουν. Στο Ιπποκράτειο συνεχίζουμε τις ενημερώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή με την ανακοίνωση του Σωματείου και τα υλικά του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

Γιάννης Κούτρας,
γιατρός, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και της ΕΝΙΘ

Μπορεί στο ΨΝΘ να μην είμαστε στην πρώτη γραμμή του κόβιντ, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάθε μέρα γίνονται δυσκολότερα. 

Με όλα τα ψυχιατρικά τμήματα και κλινικές των άλλων νοσοκομείων κλειστά, όλα τα περιστατικά έρχονται σε μας και γίνεται χαμός. Επίσης έχουμε πολλά κρούσματα κόβιντ σε προσωπικό και ασθενείς. Για δεύτερη φορά έκλεισαν τμήμα απεξάρτησης από ναρκωτικά για να γίνει κόβιντ. Πριν δυο βδομάδες απέλυσαν τις επικουρικές καθαρίστριες δημιουργώντας χάος και παράλληλα τρέχει προκήρυξη για εργολάβο. Θα είμαστε με το πανό του Σωματείου μας έξω από τις ΥΠΕ και οργανώνουμε τη συμμετοχή μαζί και με συναδέλφους που είναι σε αναστολή και απαιτούμε να επιστρέψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση είναι δολοφονική και πρέπει να πέσει. Μπορούμε να το καταφέρουμε με τις απεργίες μας.

Κατερίνα Αβραμίδου, 
εργαζόμενη στο ΨΝΘ

Και στο Λεωνίδειο υπάρχει αγωνιστική διάθεση. Όλοι οι συνάδελφοι\ισσες, ανάμεσά τους πάρα πολλοί συμβασιούχοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις, διεκδικούν προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, χρηματοδότηση και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενόψει της απεργίας στις 26 Γενάρη είχαμε συζητήσει πως χρειάζεται να είμαστε κι εμείς εκείνη την ημέρα έξω από το Κέντρο Υγείας, με πανό και ανακοίνωση προς τον κόσμο για τους λόγους της κινητοποίησής μας. Εκτυπώσαμε μάλιστα αφισάκια για την απεργία που κολλήσαμε στο Κέντρο Υγείας, αλλά και έξω από νηπιαγωγεία και άλλα μέρη του Λεωνίδειου. Θα προχωρήσουμε στην κινητοποίηση τη νέα ημερομηνία.

Ζαννέτα Λυσικάτου, 
γιατρός ΚΥ Λεωνιδείου

Η οργάνωση της απεργίας απλώνεται σε πολλούς χώρους και γειτονιές. Όπως μας λέει ο Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ του Συλλόγου ΓΓΔΕ, για το Υπ. Οικονομικών: «Έχουμε προχωρήσει σε μοίρασμα της προκήρυξης για την απεργία στην πύλη της πρώην ΓΓΔΕ και σε αφισοκόλληση μέσα, ενώ έχουμε οργανώσει και ένα μάζεμα εργαζόμενων για να συζητήσουμε την παρουσία μας στη συγκέντρωση.

Όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται απάντηση στην άθλια διαχείριση της πανδημίας. Κάνουμε προσπάθεια για να συμμετέχει ο Σύλλογός μας με το πανό του, καθώς και συμβασιούχοι συνάδελφοι που παλεύουν για τη μονιμοποίησή τους, οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών που δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις τους, εργαζόμενοι/ες από ΔΟΥ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών».

«Η απεργία βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και στις γειτονιές», μας λέει η Νίκη Αργύρη, από τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας. «Το σύνθημα “Λεφτά για την Υγεία, Όχι για Ραφάλ” κερδίζει όλο τον κόσμο. Συνεχίζουμε τις περιοδείες και τις αφισοκολλήσεις παντού, έξω από σχολεία και νοσοκομεία της περιοχής μας. Κάνουμε προσπάθεια να ξεσηκώσουμε επιπλέον χώρους, όπως την Παμμακάριστο».

«Οργανώνουμε την απεργία στο Αττικό και το Δρομοκαΐτειο με παρουσία στις πύλες και τα τμήματα», μας είπε ο Σπύρος Γεωργακόπουλος, από τα Δυτικά της Αθήνας. «Το Αττικό είναι στο κόκκινο, δέχεται όλα τα περιστατικά της Δυτικής Αθήνας και η οργή είναι μεγάλη σε όλα τα τμήματα, από τους εργαζόμενους στη φύλαξη μέχρι τους διοικητικούς. Το Σωματείο έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία, το ίδιο και στο Δρομοκαϊτειο. Η δική μας παρουσία ενισχύει τη συζήτηση για τη συμμετοχή».

«Έχουμε ξεκινήσει περιοδείες στο Αγλαΐα Κυριακού και το Αγία Σοφία, ενώ θα επισκεφτούμε και το Λαϊκό», μας λέει η Κατερίνα Σεβαστάκη. Απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και το Ασκληπιείο Βούλας.


Η απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης 1 Φλεβάρη στα Γιάννενα θα γίνει στη 1μμ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με τη στήριξη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Το κλίμα στα νοσοκομεία της πόλης είναι όπως παντού οργισμένο αλλά και αγωνιστικό. Το έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι εκλογές των γιατρών της ΕΙΝΗ την Δευτέρα 24/1. Στο κέντρο τους είχαν τη συζήτηση για την ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Και αυτό εκφράστηκε στα αποτελέσματα, με την επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μας κατέβασμα σαν Αριστερό Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, κερδίζουμε δύο έδρες στο νέο ΔΣ της Ένωσης, ενώ εκλέγουμε αντιπροσώπους και για την ΟΕΝΓΕ και την ΑΔΕΔΥ. Άνοδο σημειώνει και η παράταξη του ΚΚΕ κερδίζοντας μία επιπλέον έδρα στο ΔΣ, σε αντίθεση με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ (που στηρίζεται και από τη ΔΑΚΕ) αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που χάνουν μία και δύο έδρες αντίστοιχα. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Είναι άλλο ένα δείγμα της αριστερής στροφής στα συνδικάτα και της διάθεσης της βάσης για αγωνιστική απάντηση στις κυβερνητικές επιθέσεις.

Λουίζα Γκίκα,
γιατρός, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Η κυβέρνηση χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο της πανδημίας. Σε κάθε εφημερία έχουμε αύξηση νοσηλειών, το περασμένο Σάββατο είχαμε 50 νέες εισαγωγές. Το νοσοκομείο γέμισε ασφυκτικά. 

Η διοίκηση αποφάσισε να επιτάξει, ένα μήνα πριν δώσουν εξετάσεις για τίτλο, συναδέλφους ειδικευόμενους κάθε ειδικότητας: ορθοπαιδικους, νευρολόγους, χειρουργούς, καρδιολόγους. Προσωπικά στην ομάδα μου έχω έναν ορθοπαιδικό, έναν καρδιολόγο και ένα νευρολόγο, κανέναν άλλο παθολόγο.

Προφανώς η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην περιφέρεια. Μας έφτασε περιστατικό από τη Σαλαμίνα γιατί το Τζάνειο είχε ήδη γεμίσει, αλλά και από τη Θήβα γιατί δεν γινόταν να μείνει εκεί. Αν διασωληνωθεί κάποιος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνει, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ξεφεύγουν. Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι πολλές κι όχι λίγες μέρες σε κοινούς θαλάμους, ό,τι και να λέει το υπουργείο. Πρόσφατα χάσαμε ασθενή που ήταν εννιά μέρες εκτός κι άλλον έναν που ήταν δώδεκα μέρες εκτός.

Ζούμε το χειρότερο κύμα, χάνουμε κόσμο που ακόμα και στα προηγούμενα κύματα δεν θα χάναμε. Γι’ αυτό είναι σημαντική αυτή η απεργία. Πρέπει να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση και ο τρόπος για να το κάνουμε είναι οι απεργίες μας. Στο Γεννηματάς καταφέραμε ότι το Σωματείο στηρίζει με ανακοίνωσή του την κινητοποίηση.

Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
γιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς

Εξόρμηση για την οργάνωση της απεργίας στο Έλενα Βενιζέλου

 

Η απεργία στις 26 Γενάρη είναι αποτέλεσμα της εργατικής αντίστασης που δεν έχει αφήσει την κυβέρνηση σε ησυχία ούτε λεπτό. Είναι μια απεργία σε συνθήκες βάρβαρες για τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους, αλλά και με έντονη την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε δώσει μάχες και μπορούμε να κλιμακώσουμε.

Η παρέμβασή μας σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων και σαν αντικαπιταλιστική αριστερά ήταν κρίσιμη. Στο Έλενα Βενιζέλου τους τελευταίους μήνες έχουμε ταράξει τα νερά. Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα έχει φέρει κινητοποιήσεις, συζητήσεις, δράσεις. Εν όψει της απεργίας κάνουμε περιοδείες μέσα στο νοσοκομείο, ακόμα και μέσα στο χιονιά ενημερώναμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Θα συμμετέχουμε στην απεργιακή διαδήλωση με το πανό της Επιτροπής Αγώνα και διεκδικούμε να είναι εκεί και το πανό του Σωματείου.

Κώστας Καταραχιάς,
μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, γιατρός Έλενα Βενιζέλου

Στον Ερυθρό, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, δεν πάμε για κατάρρευση, έχουμε ήδη καταρρεύσει. Πλέον δεν κάνουμε ιατρική, αλλά τον τροχονόμο για την διακίνηση των νοσηλευόμενων. Πάνω από το μισό νοσοκομείο έχει γεμίσει με κόβιντ περιστατικά. Όποιος ασθενής διασωληνωθεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε τραγικές συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μένουν στο νοσοκομείο ακόμα και ένα μήνα.

Η οργή των εργαζόμενων είναι τεράστια. Και έρχεται και δένει με την πρόκληση της αγοράς των Ραφάλ την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν, αλλά και με άλλα θέματα της επικαιρότητας όπως ο βιασμός στη Θεσσαλονίκη με τους γόνους των επιχειρηματιών που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν γιατί έχουν λεφτά και πλάτες. Οργανώνουμε τη συμμετοχή στην απεργία για να εκφραστεί αυτή η οργή και να ανοίξουμε το δρόμο της κλιμάκωσης. Επιπλέον τις επόμενες μέρες πάμε για εκλογές στο Σωματείο μας. Θα καταθέσουμε ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς γιατί θέλουμε ένα σωματείο μαχητικό και διεκδικητικό που δεν σωπαίνει αλλά πρωτοστατεί στις μάχες.

Θένια Ασλανίδη,
γιατρός στον Ερυθρό

Κρατικό Νίκαιας

 

Η περιοδεία μας στο Κρατικό Νίκαιας τη Δευτέρα το πρωί βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση. Υπήρχε προφανώς προβληματισμός για τον καιρό λόγω χιονιά, αλλά η αγωνιστικότητα των συναδέλφων υπερτερούσε. 

Σε όλα τα τμήματα, από τις καθαρίστριες μέχρι τους τεχνικούς και από τη νοσηλευτική μέχρι την ιατρική υπηρεσία, η συζήτηση για την απεργία και τη σημασία της ήταν φοβερή. Η μεταφορά της για την Τρίτη 1 Φλεβάρη μας δίνει περισσότερες μέρες για να την οργανώσουμε. Θα είμαστε στο Υπουργείο Υγείας με το πανό του σωματείου μας.

Βαγγέλης Παππάς, 
νοσηλευτής στη χειρουργική του Κρατικού Νίκαιας

Η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της 1ης Φλεβάρη με αιχμή την Υγεία είναι κρίσιμη για όλο το εργατικό κίνημα που παλεύει τη δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Είναι μια απεργία που σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων την διεκδικούσαμε από την ΑΔΕΔΥ και όλες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες εδώ και πολλούς μήνες, λέγοντας ανοιχτά και καθαρά ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την κυβέρνηση είναι ο απεργιακός. Αυτός ο δρόμος ανοίγει τώρα και είμαστε μπροστά για να δώσουμε τη συνέχεια με πανεργατικά χαρακτηριστικά.

Τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, η αύξηση των εισαγωγών, οι 100 νεκροί την ημέρα, δεν είναι αντικειμενικά γεγονότα. Είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιθέσεων στο ΕΣΥ, της πολιτικής που αγοράζει Ραφάλ αλλά διαλύει τα νοσοκομεία, της πολιτικής που πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Στο Γεννηματάς πριν λίγες μέρες ήρθαν δυο διασωληνωμένοι ασθενείς από το “Λητώ”. Η περίφημη συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών στην πανδημία δεν είναι τίποτα άλλο από περιστατικά με το εξιτήριο στο χέρι για τα οποία ακριβοπληρώνονται και αν κάποια “στραβώσουν” τα στέλνουν πίσω για να καταλήξουν στα αζήτητα, στους διαδρόμους των νοσοκομείων, για να πεθάνουν.

Οργανώνουμε την απεργία με τη δύναμη της κινητοποίησης που έγινε στο Παίδων Πεντέλης αλλά και όλων όσων έχουν γίνει σε πολλά νοσοκομεία τις τελευταίες βδομάδες. Οι υγειονομικοί του Παίδων Πεντέλης θα είναι στην απεργία με το πανό τους, οι συνάδελφοί μας από το νοσοκομείο Αγρινίου ετοιμάζονται επίσης να έρθουν στην Αθήνα. Καλούμε όλο τον κόσμο να συσπειρωθεί στο Συντονιστικό Νοσοκομείων για να κλιμακώσουμε μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και της δολοφονικής πολιτικής της.

Χρίστος Αργύρης, 
γιατρός ΓΝΑ Γεννηματάς, Συντονιστικό Νοσοκομείων

Ο κόσμος στα νοσοκομεία βράζει. Στο Αγία Όλγα έγιναν δυο κινητοποιήσεις τις τελευταίες βδομάδες ενάντια στα αίσχη Διοίκησης και Υπουργείου, η δεύτερη πάρα πολύ μαζική. Με αυτό τον αέρα οργανώνουμε την νέα απεργία. Ήδη έχουμε κάνει εξόρμηση στην πύλη και συνεχίζουμε με ενημερώσεις στα τμήματα. Δεν ξεχνάμε ότι είναι αποτέλεσμα όλων των αγώνων που έχουμε δώσει και της δικής μας παρουσίας σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στην κατεύθυνση της απεργιακής κλιμάκωσης.

Μιχάλης Βερβέρης, 
εργαζόμενος στο Αγία Όλγα

Ο Σύλλογός μας θα βρίσκεται την Τρίτη έξω από το Υπουργείο Υγείας, όπως πάντα σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στη δολοφονική κυβερνητική πολιτική. Οι ενημερώσεις μας όλες αυτές τις μέρες έχουν βρει θετική υποδοχή. 

Από την καθαριότητα μέχρι τα νοσηλευτικά τμήματα, όλοι συζητάνε για τα απανωτά ψέματα του Υπουργείου, όπως τα τελευταία ότι κάποια στιγμή θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Όλοι αναρωτιούνται γιατί, αφού μπορεί όπως λέει, δεν το κάνει εδώ και τώρα, αλλά το μεταθέτει στο μέλλον. Κανείς δεν πιστεύει όσα τάζει η Γκάγκα. Ο Σύλλογος μας βρέθηκε με το πανό του και στο πλευρό των εργαζόμενων στο Παίδων Πεντέλης, ενώ πολλοί συνάδελφοι έχουν υπογράψει στο κείμενο στήριξης του αγώνα τους. Οργανώνουμε την απεργία μέχρι την τελευταία μέρα.

Κατερίνα Πατρικίου,
γραμματέας Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα