Γράμματα και σχόλια
Kακοκαιρία "Ελπίδα": Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή

25/1, Αττική Οδός. Φωτό: InTime

Παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι επί μέρες προειδοποιούσαν για το μέγεθος της κακοκαιρίας ήταν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης την Δευτέρα 24 Γενάρη, ο κόσμος να πάει «κανονικά» στις δουλειές του. Η εργατική τάξη ήταν αυτή που για ακόμη μια φορά αφενός βίωσε στο πετσί της τις συνέπειες του χάους που ακολούθησε, αφετέρου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισής του.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι επί 15 και 20 ώρες στην Αττική οδό και άλλες μεγάλες αρτηρίες, ήταν άνθρωποι που εργάζονταν ή είχαν πραγματική ανάγκη να μετακινηθούν και η Αττική Οδός τους έδινε το σήμα «πληρώστε και περάστε, ο δρόμος είναι ανοιχτός» χωρίς να το εξασφαλίσει. «Η κατάσταση είναι ελεεινή. Δεν έχει εμφανιστεί ένας άνθρωπος να μας απεγκλωβίσει. Ένα περιπολικό να μας ρωτήσει τι κάνουμε», έλεγε μια γιατρός εγκλωβισμένη για ώρες στην Αττική Οδό. Χωρίς απολύτως καμιά υποστήριξη μέσα στην απόγνωσή τους οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τα αυτοκίνητα και πήδαγαν τις μάντρες του προαστιακού. Η πολυπληθής αστυνομία του Θεοδωρικάκου ήταν παντελώς απούσα από τους δρόμους, στη θαλπωρή των αστυνομικών τμημάτων.

Την ίδια ώρα, οι εργάτες της Υγείας έδιναν τη δική τους μάχη στο Σωτηρία, στο Παίδων Πεντέλης και άλλα νοσοκομεία προσπαθώντας να προσεγγίσουν αποκλεισμένα κτίρια και εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, αντιμετωπίζοντας παγωμένο εξοπλισμό, καθυστερήσεις στην τροφοδοσία, προβλήματα στην παροχή οξυγόνου, αδυναμία πρόσβασης για εργαζόμενους και ασθενείς, με το προσωπικό να αναγκάζεται σε τριπλοβάρδια. Χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που είχαν καταφέρει να φτάσουν στις δουλειές τους το πρωί δεν μπορούσαν να επιστρέψουν από το μεσημέρι και μετά όταν διακόπηκαν όλα τα λεωφορεία και στη συνέχεια και ο ηλεκτρικός από την Ομόνοια και γυρνούσαν περπατώντας χιλιόμετρα σε συνθήκες χιονοθύελλας. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι, όπως οι εργαζόμενοι στο Αεροδρόμιο των Σπάτων που εγκλωβίστηκαν στο χώρο δουλειάς όταν τελείωσε η βάρδιά τους.

Το χάος δεν επικράτησε μόνο στην Αττική. Δεκάδες εργάτες της ΛΑΡΚΟ και της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας έμειναν πάνω από 16 ώρες εγκλωβισμένοι  στη Λάρυμνα, ενώ χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένει για ώρες ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία όπου το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το μοναδικό μέσο θέρμανσης. Τεράστιες περιοχές βρέθηκαν αποκλεισμένες ή χωρίς ρεύμα -πού αλλού- στην Εύβοια και στην Στερεά Ελλάδα συνολικότερα. 

 «18 ώρες χωρίς ρεύμα, 24 ώρες χωρίς νερό, η κίνηση στους δρόμους σχεδόν αδύνατη. Σχεδόν όλος ο δήμος Λοκρών (νότια Φθιώτιδα) είναι έτσι. Όσοι είχαμε σόμπες με πετρέλαιο ή ξύλα δεν παγώσαμε, οι άλλοι δεν ξέρω τι έκαναν. Οι κεραίες της κινητής δεν δούλευαν, τηλέφωνο πότε έπιανε και πότε όχι και με διακοπές», είναι η γλαφυρή περιγραφή που έκανε στο διαδίκτυο, κάτοικος της περιοχής. Όπως κατήγγειλαν οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα της Ριτσώνας, της Μαλακάσας και της Θήβας δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης - με τους πρόσφυγες στη Ριτσώνα να μένουν χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Και βέβαια ήταν ξανά οι εργαζόμενοι της Πυροσβεστικής που παντού προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν κόσμο, οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ που με πενιχρά μέσα επιχειρούσαν να κρατήσουν όσους δρόμους μπορούσαν ανοιχτούς, οι εναερίτες της ΔΕΗ, το ΕΚΑΒ και οι εργάτες της υγείας που ξεκίναγαν να πάνε με τα πόδια στην εφημερία – όπως ο ειδικευόμενος παθολόγος που έγινε είδηση περπατώντας από το σπίτι του στο Ν. Ηράκλειο στον Ερυθρό Σταυρό.

Τι έκαναν οι εταιρίες που ήταν υπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση; Μετά από πάρα πολλές ώρες μέσα σε παγωμένα βαγόνια, χωρίς φως, νερό, τροφή με ανθρώπους τραυματισμένους, δύο από αυτούς βαριά, ο ιταλικός όμιλος που έχει τον ΟΣΕ κυριολεκτικά εγκατέλειψε τους επιβάτες τριών αμαξοστοιχιών πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να νοικιάσουν λεωφορεία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους! Άλλοι, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι και σε καταλύματα στη Λαμία μετά τη σύγκρουση βρέθηκαν να τριγυρνάνε στην πόλη αναζητώντας τροφή και τρόπο επιστροφής. Οι αποκλεισμένοι της Αττικής Οδού μεταφέρονταν σε πολυτελή ξενοδοχεία που τους επιτρεπόταν να καθήσουν μόνο κατάχαμα στο λόμπι πληρώνοντας για να φάνε με τους ξενοδόχους να λένε ότι δεν έχουν ανοιχτά δωμάτια! 

Η απόπειρα των καλομπουκωμένων «αρίστων» και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεπλυθούν με τα 2.000 ευρώ αποζημίωση στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού και τα 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες των τρένων, το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοργίζει ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Όχι μόνο λόγω των «λεπτομερειών» που βγαίνουν στο φως: ότι τα 2.000 ευρώ αφορούν το αυτοκίνητο και όχι όλους τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου. Ότι όταν το αυτοκίνητο ήταν εταιρικό η αποζημίωση δεν αφορά στον εργαζόμενο αλλά στην εταιρία! Αλλά κυρίως λόγω της προκλητικής υπεροψίας ότι εγκληματίες, σαν την κυβέρνηση και τα αφεντικά, πιστεύουν ότι μπορούν να τη βγάζουν καθαρή, φθηνά και στα γρήγορα, μοιράζοντας «δωράκια». Είναι χαρακτηριστικό ότι καρδιοπαθείς, έγκυοι γυναίκες, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που εγκλωβίστηκαν, όχι μόνο δεν τσιμπάνε αλλά ετοιμάζονται ήδη να καταθέσουν αγωγές εναντίον των υπευθύνων. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πρωί της Τετάρτης 26/1, οι τελευταίοι (υπουργοί, περιφερειάρχες, εταιρίες) αφού απέτυχαν να παίξουν το παιχνίδι της «ατομικής ευθύνης», τώρα γελοιοποιούνται επιπλέον, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, έχοντας πετύχει να καθηλώσουν για τρεις μέρες μια πόλη 4 εκατομμυρίων επειδή χιόνισε μια μέρα. Με εξαίρεση τις κεντρικές αρτηρίες οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι καλυμμένοι με πάγο και πεσμένα δέντρα, λεωφορεία δεν υπάρχουν, ο ΗΣΑΠ λειτουργεί μέχρι το σταθμό της Ειρήνης και χιλιάδες σπίτια εξακολουθούν να παγώνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση. 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι λόγω της κακοκαιρίας, τα γραφεία τελετών δεν παραλαμβάνουν τους νεκρούς από τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος στους νεκροθαλάμους: «Λόγω της κακοκαιρίας τα γραφεία τελετών δεν παραλαμβάνουν τους νεκρούς από τα νοσοκομεία. Και είναι πολλοί λόγω κορονοϊού. Δεν χωράνε οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων. Το Θριάσιο είχε το πρωί 17 νεκρούς, το Αττικό 21 εκ των οποίων οι 6 εκτός των αναμονών. Δεν χωράνε».