Εργατικό κίνημα
Χίλτον: Απεργία ενάντια στις απολύσεις

21/1, Απεργοί του Χίλτον διαδηλώνουν προς το Υπ. Εργασίας

Επιμένουν αγωνιστικά και απεργιακά οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Χίλτον ενάντια στις μαζικές απολύσεις. Μετά την 4ωρη στάση εργασίας και την κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 21/1, πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη 24 και 25 Γενάρη, μετά από ομόφωνη απόφαση της μαζικής τους συνέλευσης.

Η Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια του Athens Hilton, κλείνει το ξενοδοχείο για τρία χρόνια για να το ανακαινίσει ριζικά με τις συνολικές δαπάνες να υπολογίζονται στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Οι 350 εργαζόμενοι που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο είναι ένα “βάρος” που θέλει να ξεφορτωθεί είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου είτε με μετακίνηση σε άλλες επιχειρήσεις της εταιρίας, ακόμα και εκτός Αθήνας. Είναι και μια ευκαιρία να αξιοποιήσει τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και να προσλάβει νέο, ευέλικτο και κακοπληρωμένο προσωπικό, με ατομικές συμβάσεις ομηρείας.

Όμως λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Εκτός από την αντίσταση των ίδιων των εργαζόμενων του Χίλτον, τεράστια είναι και η συμπαράσταση από πολλά σωματεία του ευρύτερου κλάδου και των ξενοδοχείων, που δίνουν και αυτοί μάχες ενάντια στις απολύσεις. Γι’ αυτό η κλιμάκωση με πιο δυναμικές μορφές δράσης, με απεργιακό συντονισμό και κατάληψη του ξενοδοχείου από τους εργαζόμενους, είναι εφικτή, με δυναμική να γίνει παράδειγμα σε όλο τον κλάδο και να ξεσηκώσει τη συμπαράσταση όλου του εργατικού κινήματος.

Η αντικαπιταλιστική κίνηση «Καμαριέρα» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της για το Χίλτον: «Η ανένδοτη εργοδοσία δε θα κερδηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας που διαλύει τις ζωές εκατομμυρίων. Αντίθετα, η κατάληψη του ξενοδοχείου, που μέσα στη βδομάδα αυτή πρόκειται να κλείσει, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε τις δουλειές όλων. Αν αυτοί ξέρουν μόνο να επενδύουν, εμείς ξέρουμε πως να δουλεύουμε κι όχι να γίνονται κουφάρια ή γιαπιά τα ξενοδοχεία. Θα φανεί έτσι σε κάθε εργάτρια, σε κάθε εργαζόμενο που αγωνιά για την υγεία και τη ζωή του ότι υπάρχει η δύναμη που θα βάλει τέλος στα προκλητικά τους σχέδια. Έτσι θα ξεχυθεί οργανωμένα η δύναμη που μπορεί να βάλει τέλος στο χάος των πλούσιων που απειλεί τις ζωές μας».