Εργατικό κίνημα
Δ. Νίκαιας-Ρέντη: Ανοιχτή σύσκεψη εργαζομένων

16/6/21, Πανεργατική απεργία

Η κατάσταση στις υπηρεσίες των δήμων είναι τραγική. Εργαζόμενοι φεύγουν συνέχεια, ενώ οι νέες προσλήψεις είναι ελάχιστες και μετά από πολύ καιρό, αφήνοντας κενές θέσεις. Με τόσο μειωμένο προσωπικό οι υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτό έχει αντίκτυπο και στους συμβασιούχους, οι οποίοι μένουν χωρίς δουλειά, και στους μόνιμους που αναγκάζονται να επωμιστούν διπλάσιο φόρτο εργασίας. Και όλο αυτό επιβαρύνει τους πολίτες.

Οι δήμοι καλύπτουν πολλές από τις ανάγκες της κοινωνίας -καθαριότητα, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τοπικές μονάδες Υγείας, Βοήθεια στο Σπίτι, κα. Οι ανάγκες αυτές είναι πάγιες, αλλά οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως θα έπρεπε για να τις καλύψουν. Πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό άμεσα και οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν. Όλοι οι συμβασιούχοι, όπως και οι μόνιμοι, πέρασαν μια ολόκληρη περίοδο πανδημίας, αγωνίστηκαν σε αντίξοες συνθήκες για να βγάλουν εις πέρας τα καθήκοντά τους, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να γίνει ακόμα καλύτερη η λειτουργία των δήμων προς όφελος των πολιτών.

Υπάρχουν πάρα πολλοί συμβασιούχοι που είναι για πολλά χρόνια στη δουλειά, κάποιοι δυστυχώς φεύγουν και ξανάρχονται, δηλαδή τους διώχνουν και μετά από ένα χρόνο τους ξαναπαίρνουν. Αυτό δεν βοηθάει πουθενά. Εκτός από την αβεβαιότητα για το αν θα μπορεί να επιβιώσει κανείς χωρίς σταθερό μισθό, εκεί που μαθαίνει τη δουλειά σε ένα συγκεκριμένο πόστο, τον διώχνουν και πηγαίνει η εμπειρία χαμένη. Δεν το κάνουν τυχαία. Θέλουν να κρατάνε στο χέρι τους εργαζόμενους με αυτές τις συμβάσεις ομηρείας. Από τη μία διαμορφώνουν μια κατάσταση χειραγώγησης και ψηφοθηρίας και από την άλλη τους έρχεται πιο φτηνά. Οι μισθοί είναι της πείνας, δεν μπορεί κάποιος εύκολα να ζήσει με 500 ευρώ τον μήνα, ενώ τα εργασιακά, όπως και τα συνδικαλιστικά, δικαιώματα είναι περιορισμένα. Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλο το δημόσιο σε οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας. Αυτό διεκδικούμε, για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.

Κομματιάζουν υπηρεσίες και τις δίνουν σε ιδιώτες

Να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, η οποία ιδιωτικοποιεί τα πάντα και, εν μέσω πανδημίας και συνολικότερης κρίσης, έχει εξαθλιώσει τη ζωή των εργαζομένων, συμβασιούχων ή μη. Κομματιάζουν υπηρεσίες των δήμων για να τις δώσουν σε ιδιώτες, σπαταλώντας τα χρήματα του κόσμου για τα κέρδη τους, εις βάρος και των παροχών και των εργαζόμενων που δουλεύουν στους εργολάβους σε συνθήκες γαλέρας. Όλα ακριβαίνουν, αλλά οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι μόνιμοι, έχουν περικοπές σε εφάπαξ, επιδόματα, παντού.

Για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πρέπει να οργανωθούμε. Να δώσουμε βάση στο να χτίσουμε παντού επιτροπές αγώνα, που θα βοηθήσουν στη συσπείρωση μας για να αντισταθούμε στην κυβερνητική πολιτική και να την τσακίσουμε. Επιτροπές που δεν θα αντικαταστήσουν τα σωματεία, αλλά θα τα σπρώξουν για να κινηθούν και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Το ίδιο και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, που είναι σε πλήρη απραξία. Η ομοσπονδία πρέπει να καλύψει συνδικαλιστικά τους συμβασιούχους και να τους δώσει πλήρη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, που αυτή τη στιγμή δεν μας το έχουν παραχωρήσει.    

Στον δήμο Νίκαιας-Ρέντη που δουλεύω, έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και καλούμε την Πέμπτη 3/2 στις 2μμ στο καφέ του Πολυχώρου Μάνος Λοΐζος (Θηβών 245) όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, σε ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση επιτροπής αγώνα. Να συζητήσουμε μεταξύ μας τα προβλήματα και να αποφασίσουμε τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε. Έχουμε καλέσει τους συναδέλφους στη σύσκεψη με σχετική προκήρυξη που μοιράσαμε στο Δημαρχείο, στην καθαριότητα, στους ηλεκτρολόγους, στους ξυλουργούς και τους οδηγούς.

Ελένη Τσαγανού,
συμβασιούχος εργαζόμενη Δήμου Νίκαιας-Ρέντη