Εργατικό κίνημα
Kαβάλα: Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα πετρέλαια

Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας κλιμακώνουν τον αγώνα τους με το μεγάλο συλλαλητήριο στην Καβάλα την Πέμπτη 27 Γενάρη στις 6μμ στην πλατεία Καπνεργάτη. Το κάλεσμα για την κινητοποίηση συνυπογράφουν 29 σωματεία της Καβάλας, αλλά και γύρω περιοχών. 

Η συμπαράσταση στους εργαζόμενους, όπως και η κατακραυγή για τις μεθοδεύσεις της Energean -της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου στην Καβάλα- είναι τεράστια από όλους τους εργάτες και εργάτριες της Δ. Μακεδονίας και της Θράκης. Στον αντίποδα βρίσκεται η κυβέρνηση του Μητσοτάκη που εξασφαλίζει τα πάντα στην εταιρία: από δάνειο 90 εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση ελληνικού δημοσίου μέχρι εκατοντάδες μπάτσους που μπούκαραν με απίστευτη βία για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους μέσα στις γιορτές, με κίνδυνο να ανατιναχτεί το εργοστάσιο και όλη η Καβάλα μαζί του.

Εφαρμόζοντας τον νόμο Χατζηδάκη, η Energean απέλυσε τα 7 μέλη του ΔΣ του σωματείου και άλλους 17 εργαζόμενους. Ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η εταιρία είναι πιο δυνατή από τους αγώνες των εργατών, που είχαν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από 1/1. Παράλληλα, εκβιάζει ότι όποιος συνεχίσει την επίσχεση θα απολυθεί, ενώ όσοι αποποιηθούν το σωματείο θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους κανονικά. Στη μαζική γενική συνέλευση που ακολούθησε ομόφωνα πάρθηκε απόφαση συνέχισης του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι όσο πιο πολύ τραβάει το σκοινί η εταιρία, τόσο εξοργίζει τους εργάτες αντί να τους τρομάζει.

Οι εργαζόμενοι στον Πρίνο αντιστάθηκαν από την πρώτη στιγμή ενάντια στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη της επιχείρησης πήγαινε χέρι χέρι με μαζικές απολύσεις. Έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό θα έφευγε για να αντικατασταθεί από λιγότερο αριθμητικά και ανειδίκευτο προσωπικό. Τέτοιες τακτικές σε μια χημική βιομηχανία, όπως είναι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου, είναι επικίνδυνες και εγκληματικές. Για την ασφαλή λειτουργία, ήδη το υπάρχον προσωπικό δούλευε εξοντωτικά 12ωρα με αυξημένο κίνδυνο να γίνουν λάθη. Με ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση, θα υπάρξουν με μαθηματική ακρίβεια καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την ασφάλεια της Καβάλας και την ίδια την ζωή των εργαζόμενων.

Δηλητήρια

Αυτή τη στιγμή στις χερσαίες και κυρίως στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις με την έλλειψη προσωπικού μετά τις πρώτες απολύσεις υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας. Σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του σωματείου, Μανώλη Κελαϊδάκη, στο ράδιο Πρωϊνή, οι πυρσοί, οι οποίοι είναι τα κυκλώματα ασφαλείας, δεν μπόρεσαν να κρατηθούν αναμμένοι, με αποτέλεσμα να διαχέονται στην ατμόσφαιρα χωρίς να καίγονται όλα τα δηλητήρια, το υδρόθειο και ό,τι άλλο απαέριο βγαίνει μέσα από τα υγρά που υπάρχουν μέσα στην εγκατάσταση. Το πόσο κοινωνικά και περιβαλοντικά ευαίσθητη (δεν) είναι η εταιρία το έδειξε και με το σχέδιο αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το οποίο στον αέρα θα βρισκόταν η λειτουργία της πυρόσβεσης και του Χημείου, που ελέγχει τα απόβλητα στη θάλασσα.

Οι εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Καβάλας, που έδιναν για χρόνια τη μάχη ενάντια στις μαζικές απολύσεις, στις οποίες προχώρησε τελικά ο Λαυρεντιάδης -το αφεντικό της λιπασματοβιομηχανίας-, σε λίγες αράδες εξηγούν με τον πιο καθαρό τρόπο σε ανακοίνωσή τους τον ρόλο των επενδυτών και της κυβέρνησης: “Η Energean, αφού λοιπόν εξασφάλισε τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε στις νέες υπέροχες ιδέες της και με τα μαθηματικά που αυτή γνωρίζει, έβγαλε σε διαθεσιμότητα στις αρχές του Δεκέμβρη 165 εργαζόμενους, ενώ τώρα απέλυσε 24 με προοπτική την απόλυση όλων. Όχι γιατί δεν τους χρειάζεται, αλλά γιατί θέλει να τους αντικαταστήσει με άλλους πιο ευέλικτους εργασιακά, να συμπιέσει τους μισθούς με αυξημένη κερδοφορία, αλλά και να της αναγνωρίζεται το δικαίωμα, τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από την κεντρική διοίκηση της κυβέρνησης, μιας δεσποτικής κυριαρχίας.

Αυτό το δικαίωμα κυριαρχίας από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα τόσο της Energean όσο και του Λαυρεντιάδη -στην δική μας περίπτωση- με την απόδοση εγγυημένων από το κράτος δανειακών κεφαλαίων, των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, αλλά και σημαντικών τομέων του δημοσίου σε όλους αυτούς. Έτσι εξηγείται ο ρόλος της κυβέρνησης ως “νυχτοφύλακα”, αλλά και η “σιωπή των αμνών” των κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας”.

Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου της Πέμπτης θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Οι εκβιασμοί, οι απολύσεις και η διάλυση του σωματείου και του συνδικαλισμού δεν θα περάσουν, κόντρα στους νόμους του Χατζηδάκη, την εργοδοτική τρομοκρατία, την αστυνομική καταστολή και τα δικαστήρια, όσο κι αν αποσιωπούν τα ΜΜΕ. Η δράση και ο συντονισμός των εργατών και εργατριών έχουν μεγαλύτερη δύναμη.