Πολιτισμός
Θέατρο - Η Tριλογία των Λήμαν Μπράδερς: Ιστορία ανταγωνισμών και κρίσεων

Η παράσταση που ολοκλήρωσε μια πολύ πετυχημένη πορεία στο Θέατρο Ιλίσια, μεταφέρεται από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου με αλλαγές στη διανομή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Tους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Μιχάλης Οικονόμου, Παντελής Δεντάκης και Αλμπέρτο Φάις με ζωντανή μουσική στο πιάνο από τον Θοδωρή Οικονόμου, και σκηνικά της Ευαγ. Θεριανού που μεταφέρουν τον θεατή από το Θέατρο στις βαμβακοφυτείες του Νότου και τα Νεοϋορκέζικα σαλόνια.

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Στέφανο Μασσίνι η «Τριλογία των Λήμαν». Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ακολουθεί τον συγγραφέα που επέλεξε την αφήγηση δημιουργώντας ένα έργο για τρείς ηθοποιούς.

Στις 15 Σεπτέμβρη του 2008 υπάγεται σε διαδικασία πτώχευσης η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, Lehman Brothers. Η είδηση προκάλεσε σεισμό στα διεθνή χρηματιστήρια και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην παγκόσμια οικονομία.

164 χρόνια πριν, το 1844 ο Χεγιούμ Λήμαν, γιος ενός εβραίου κτηνοτρόφου από τη Βαυαρία, πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα επόμενα χρόνια μαζί με τους αδελφούς του Εμμάνουελ και Μάγιερ θα ανοίξουν ένα κατάστημα με υφάσματα στην Αλαμπάμα κυνηγώντας το Αμερικάνικο Όνειρο.

Κάπως έτσι ξεκινάει η μετεωρική άνοδος των Λήμαν που διατρέχει περισσότερο από ενάμιση αιώνα πολιτικής και οικονομικής ιστορίας των ΗΠΑ και τέμνει όλες τις κρίσιμες καμπές αυτής της περιόδου. Από τις φυτείες βαμβακιού στον Νέο Κόσμο, στο εμπόριο των υφασμάτων, του καφέ, της ζάχαρης και του κάρβουνου στο αναδυόμενο εμπορικό κέντρο της Νέας Υόρκης. 

Οι Λήμαν περνώντας και από το Κραχ της Γουολ Στριτ το 1929 -το πρελούδιο της “Μεγάλης Ύφεσης”- θα φτάσουν να είναι πρωταγωνιστές στο μεταπολεμικό μπουμ, τις νέες τεχνολογίες ,το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έως την επέκταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την εξάπλωση της κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές. Ομόλογα, μετοχές και παράγωγα είναι το νέο πεδίο της κερδοσκοπίας.

Η κατάρρευση του 2008 θα επιβεβαιώσει την ανάλυση του Μάρξ στο Κεφάλαιο ότι καθώς το σύστημα επεκτείνεται παγκόσμια και το μέγεθος των μεγάλων επιχειρήσεων μεγαλώνει οι κρίσεις του συστήματος γίνονται σφοδρότερες.