Ένα πανεκπαιδευτικό ποτάμι πλημμύρισε την Τετάρτη 15/2 το κέντρο της Αθήνας στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν κάνει οι εκπαιδευτικοί από το 2006. Εντυπωσιακά ποσοστά σημείωσε η απεργία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με εκατοντάδες σχολεία κυριολεκτικά κλειστά. Οι εκπαιδευτικοί έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Κεραμέως και την κυβέρνηση ότι οι αξιολογητές-επιθεωρητές δεν θα πατήσουν το πόδι τους στα σχολεία.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τους απεργούς να γεμίζουν ασφυκτικά την Πανεπιστημίου και την πλατεία Κοραή. Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, οι καταλήψεις του Τσίλλερ, του Εθνικού, της ΚΣΟΤ και του Ρεξ, η κατάληψη της Σχολής Καλών Τεχνών, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών και μαθητές από τα καλλιτεχνικά σχολεία για να φτάσουν διαδηλώνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου και να ενωθούν με τα σωματεία του κλάδου.
Η πορεία βάδισε την Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια, συνέχισε στη Σταδίου για να καταλήξει στο Σύνταγμα και στη Βουλή. Δεν υπήρχε εκπαιδευτικός σύλλογος που δεν διαδήλωσε με μπλοκ και πανό, όλοι κατέβηκαν με οργανωμένη παρουσία φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην Κεραμέως και την κυβέρνηση, δηλώντας “Δεν θα περάσει” και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. Μετά τα μπλοκ των εκπαιδευτικών, διαδήλωναν φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και η ΛΑΕ-ΑΑ.
«Η σημερινή απεργιακή έκρηξη δεν έχει πέσει από τον ουρανό. Οι εκπαιδευτικοί εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουν μάχες καθημερινά στα σχολεία ενάντια στην αξιολόγηση, έχουν κάνει κουρελόχαρτο τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες της Κεραμέως, υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά τους δικαιώματα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που καταλήγει ότι «με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις θα νικήσουμε».
«Τέτοια συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουμε να δούμε στον κλάδο, ίσως από τη μεγάλη απεργία διαρκείας του 2006», δηλώνει η Στέλλα Τραγά, πρόεδρος ΣΕΠΕ Αιγάλεω. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος που διαλύει το δημόσιο σχολείο. Η αξιολόγηση έχουμε δει τι αποτελέσματα έχει σε χώρες που εφαρμόζεται. Αρκεί να πω ότι στην Αμερική, ακόμα και η τιμή των σπιτιών καθορίζεται από το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται από “καλά/κακά αξιολογημένα” σχολεία. Ξέρουμε καλά ότι θα πλήξει τα σχολεία των φτωχών.
“Στόχος το Δημόσιο Σχολείο”
Θέλουν να μετρήσουν κάτι που δεν μετριέται. Την ψυχή του εκπαιδευτικού και τα τμήματα με παιδιά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η αξιολόγηση τα ισοπεδώνει όλα και βάζει τον εκπαιδευτικό να συμπληρώνει δείκτες και κουτάκια. Ουσιαστικά στόχος είναι διαλύσουν το δημόσιο σχολείο, να διαλύσουν τα δικαιώματα που πρέπει να έχει κάθε παιδί -τον δάσκαλο, την αίθουσα, το βιβλίο. Από την άλλη, με τον επιθεωρητισμό θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εκπαιδευτικούς. Εγώ έχω δει ως μαθήτρια επιθεωρητή να τρομοκρατεί τη δασκάλα μου. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να ξαναφέρουν αυτά τα πράγματα.
Αν η απεργία αποχή βγει ξανά παράνομη, πρέπει η Ομοσπονδίες μας να την επαναπροκηρύξουν. Χρειάζονται δράσεις, ενημέρωση στους γονείς για να τους έχουμε μαζί μας και προφανώς απεργιακός αγώνας άμεσα».
«Μετά από αυτή την τρομερή απεργιακή κινητοποίηση, χρειάζεται να κλιμακώσουμε με απεργία διαρκείας για να σταματήσουμε την αξιολόγηση», αναφέρει ο Λουκάς Θεοτοκάτος, αναπληρωτής εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Εύβοιας, μέλος του Δικτύου “η Τάξη μας”. «Δίνει δύναμη η εικόνα αυτής της μαζικότητας για να μην νιώσει κανένας/ καμιά συνάδελφος/ισσα ότι έχει να αντιμετωπίσει σαν μονάδα αυτή την επίθεση, αλλά στηρίζεται στις πλάτες ενός μεγάλου κινήματος. Βάζει και την πίεση των από κάτω στις Ομοσπονδίες, που οι ηγεσίες τους είναι πιο πίσω από τη διάθεση του κόσμου. Είναι κρίσιμο να βγει νέος γύρος συνελεύσεων για να προχωρήσουμε άμεσα σε αγωνιστική συνέχεια. Είναι ευκαιρία η πανυγειονομική απεργία στις 22/2 για να συντονιστούμε απεργιακά οι εκπαιδευτικοί και με τα νοσοκομεία που παλεύουν ενάντια στη διάλυση - ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και να είναι μαζί και οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, όπως έγινε και τώρα. Όσοι αγωνιζόμαστε, να βρισκόμαστε και μαζί στους δρόμους. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα “Υγεία – Παιδεία – Πολιτισμός, στον δρόμο θα σπάσει ο αυταρχισμός”, για να τσακίσουμε τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του».
«Ως δάσκαλοι κάναμε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες σήμερα. Αυτό δείχνει ότι το αίτημα να μην περάσει η αξιολόγηση αγκαλιάζει όλη τη βάση», επισημαίνει ο Σταμάτης Καμπάνταης, γραμματέας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. «Επίσης δείχνει ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί με πολύ μαζικούς όρους. Η απεργία αποχή ήδη υπογράφεται σε όλα τα σχολεία και είναι σίγουρο ότι οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να έχουν διάρκεια. Είμαστε ξεκάθαρα σε ένα πολιτικά θερμό μεσοχείμωνο, με πολλούς κλάδους να παλεύουν ταυτόχρονα και να συντονίζονται σε έναν βαθμό. Θεωρώ ότι τον δρόμο τον δείχνει το κίνημα των καλλιτεχνών, γιατί από κει ξεπηδάει ένας νέος κόσμος που εμπλουτίζει με έναν φρέσκο τρόπο τους αγώνες και μας εμπνέει όλους. Οι σπουδαστές των δραματικών σχολών δεν κάνουν πίσω, οι ηθοποιοί τους στηρίζουν και βγάζουν απεργίες. Το ότι κλιμακώνουν αυτοί τις κινητοποιήσεις τους, μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε κι εμείς».
“Να συνεχίσουμε συντονισμένα”
Με την αυτοπεποίθηση που παίρνουμε από τη σημερινή μαζική κινητοποίηση, έχουμε να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με νέες απεργίες και στάσεις εργασίας για να μην μπουν οι αξιολογητές, αλλά και σε σύνδεση με τους άλλους κλάδους που βρίσκονται στον δρόμο.
Ζητάμε από τις Ομοσπονδίες μας να απεργήσουμε στις 22/2 μαζί με τους υγειονομικούς για να έχουμε νοσοκομεία, όπως θέλουμε να έχουμε και σχολεία. Ενάντια στην πιο σεξιστική κυβέρνηση να απεργήσουμε ξανά στις 8 του Μάρτη μαζί με όλα τα συνδικάτα, αλλά και να διαδηλώσουμε στις 18 του Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στην πολιτική που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Όλα αυτά μαζί εξασφαλίζουν έναν κόσμο πιο ανθρώπινο.
Στέλιος Γιαννούλης,
ταμίας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
(από τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση)
Η κυβερνητική πολιτική αναμασάει μια καραμέλα για τα Ελγίνεια και ταυτόχρονα καταπατάει όλο τον Πολιτισμό του τόπου.
Όλοι αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι πώς θα προστατεύσουν την πολιτιστική περιουσία; Η επίθεση γίνεται στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, σε οτιδήποτε κάνει τις λαϊκές τάξεις να ανεβαίνουν προς τα πάνω. Αυτή είναι η λογική τους και είναι πολύ επικίνδυνη. Απέναντί τους, κάναμε σήμερα μια τρομερή κινητοποίηση. Δεν γίνεται χωρίς απεργίες. Θα ματώσουμε, αλλά έτσι θα γίνουμε η ταφόπλακά τους.
Βασιλική Θεοδωρίδου,
εικαστικός εκπαιδευτικός, Ζ' ΕΛΜΕ
Η αξιολόγηση δεν είναι αυτό που λέει η Κεραμέως στην κοινωνία, αλλά ένας μηχανισμός χειραγώγησης, υποταγής και κατηγοριοποίησης των σχολείων, που περιορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα τους και δημιουργεί αποκλεισμούς.
Παράλληλα, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Σε μια κοινωνία που την έχουν αποδομήσει τελείως και με το διαρκές κυνήγι στον κόσμο της εργασίας, όλος ο βούρκος των ιδεών τους μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο αποτυπώνονται στα σχολεία και στους μαθητές. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν μόνα τους γιατί οι γονείς δουλεύουν δύο και τρεις δουλειές. Το σχολείο απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να είναι ανάχωμα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και διεκδικούμε ένα ανθρώπινο δημόσιο σχολείο με δομές, με κοινωνικούς λειτουργούς, και πολλά άλλα. Έχουμε προτάσεις για να λειτουργεί καλύτερα το σχολείο υπέρ των παιδιών.
Αυτό το βαθμοθηρικό σύστημα εκπαίδευσης είναι ένα εργαλείο από την πλευρά των κυβερνήσεων για να φτιάξουν τα σχολεία των αρίστων. Που στην πράξη σημαίνει σχολεία για τους λίγους. Με πολλούς τρόπους φτιάχνουν εργαλεία αποκλεισμών. Όπως φάνηκε και με την περίπτωση της 12χρονης στον Κολωνό, δεν υπάρχει καμία δομή για να στηρίξει τον κόσμο.
Από την άλλη, όταν παλεύουμε, ειδικά σήμερα που έχει τόσο κόσμο, το χαμόγελο εμφανίζεται ξανά στα χείλη μας. Αυτό το χαμόγελο θέλουμε να το πάμε πίσω στα σχολεία και να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Να κάνουμε απεργία μέχρι την ανατροπή όλων αυτών καταστάσεων. Η λύση δεν βρίσκεται στην κάλπη, όποιος το πιστεύει πλανάται. Η λύση βρίσκεται στους αγώνες!
Κωνσταντίνα Κακούρου,
καθηγήτρια, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας
Χανιά, 15/2. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης
Απ’ άκρη σ’ άκρη!
Από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα, οι εκπαιδευτικοί στις 15/2 έκλεισαν τα σχολεία τους και κατέβηκαν στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες ενάντια στην εφαρμογή της “αξιολόγησης” της Κεραμέως και τους χυδαίους εκβιασμούς της. Δυναμική παρουσία είχαν οι καλλιτέχνες οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι φοιτητές.
Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες εκπαιδευτικοί από πολλές πόλεις της Β. Ελλάδας, φοιτητές/τριες, οι εργαζόμενοι/ες στα μουσεία, καλλιτέχνες και σπουδαστές/τριες συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου. Ακολούθησε μαχητική πορεία που πέρασε από το ΥΜΑΘ, από το Αρχαιολογικό Μουσείο, και κατέληξε στο κατειλημμένο Βασιλικό Θέατρο. «Μετά από τη συντριπτική συμμετοχή στην απεργία-αποχή, οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη απεργήσαμε μαζικά, πραγματοποιώντας μια πορεία που θύμιζε σε μέγεθος μεγάλες πανεργατικές κινητοποιήσεις, για να συγκρουστούμε με τους νόμους της αξιολόγησης που θέλουν να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο, αλλά και με άλλα αιτήματα όπως οι αυξήσεις των μισθών μας», σημειώνει η Κατερίνα Τσαλταμπάση, από τον ΣΕΠΕ “Αριστοτέλης” Θεσσαλονίκης. «Έχουμε παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν θέλουμε να γίνονται θύματα Λιγνάδηδων, Μίχων και των υπόλοιπων παρατρεχάμενων αυτής της κυβέρνησης, γι' αυτό -με απόφαση συνέλευσης πριν δύο βδομάδες- ο σύλλογός μου θα συμμετέχει και στην απεργία στις 8 Μάρτη. Στην ίδια συνέλευση είχαμε αποφασίσει ότι χρειάζεται κλιμάκωση μετά τις 15/2, με απεργία στις 22/2 μαζί με τα νοσοκομεία».
«Μαχητική και ενωτική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στα Χανιά. Δίπλα στους εκπαιδευτικούς βάδισαν μπλοκ φοιτητών και καλλιτεχνών. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στα μπλοκ των συνδικάτων. Στην πορεία συμμετείχαν κόμματα της Αριστεράς και αναρχικοί», αναφέρει σε ανάρτησή του το ΣΕΚ στα Χανιά. «Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς, πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπου πραγματοποιήθηκε στάση διαμαρτυρίας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των συνδικάτων, από τους φοιτητές, μαθητές, τους καλλιτέχνες, από την Ένωση Γονέων και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο Παράρτημα Χανίων.
Σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση η Αγγελική Μ., νηπιαγωγός δήλωσε ότι “Σήμερα ήταν πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία. Αυτό δείχνει πόσο ενωμένοι είμαστε οι εκπαιδευτικοί ακόμα και αν το υπουργείο προσπαθεί να μας ξεχωρίσει και να μας τρομοκρατήσει”. Με τη σειρά της η Όλγα Θεοφανοπούλου, χορεύτρια και καθηγήτρια χορού ανέφερε πως “Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, γιατί και ο πολιτισμός είναι θέμα εκπαίδευσης... σαν δάσκαλοι παίρνουμε στα χέρια μας σώματα και ψυχές μικρών παιδιών, τα πλάθουμε, τα καλλιεργούμε και θέλουμε να σέβονται και να αγαπούν τον εαυτό τους. Οι δάσκαλοι είναι το φως και αυτή η κυβέρνηση είναι το σκοτάδι που γεννάει τεχνοκράτες και όχι καλλιτέχνες”».
«Σύσσωμα στην πορεία»
Στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πάτρα συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί με τα πανό της Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας. Μαζί τους διαδήλωσαν ο σύλλογος εκπαιδευτικών λειτουργών ιδιωτικής εκπαίδευσης, φοιτητικοί σύλλογοι, καλλιτέχνες και σπουδαστές/τριες. Συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το δημοτικό θέατρο Απόλλων που βρίσκεται υπό κατάληψη από τους σπουδαστές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. «Πέρα από ότι έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, με εντυπωσίασε ότι υπήρξαν σχολεία που έκλεισαν τελείως, είχαν ενημερώσει τους γονείς από πριν και κατέβηκαν σύσσωμα στην πορεία», μεταφέρει στην ΕΑ η Σοφία Ηλιάδη, δασκάλα στην Πάτρα. «Από πολλούς άκουγα ότι τώρα που “βράζουν” πολλοί κλάδοι, πρέπει να απαντήσουμε συντονισμένα απεργιακά και με άλλα σωματεία, όχι με απομονωμένους αγώνες. Η συζήτηση που έκανα στην πορεία ήταν και πολιτικά πολύ αναβαθμισμένη, έφτανε από το αντικυβερνητικό στην αντικαπιταλιστική ανατροπή αυτού του συστήματος».
«Οι εκπαιδευτικοί στην Ξάνθη συμμετείχαν πάνω από 70% στην σημερινή απεργία. Από αύριο όλοι και όλες υπογράφουμε το χαρτί της απεργίας αποχής, συμμετέχουμε στις στάσεις εργασίας και κλιμακώνουμε τον αγώνα», σημειώνει ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Ξάνθης. Πάνω από δύο χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου προχώρησαν σε κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ενώ στην κινητοποίηση στα Γιάννενα συμμετείχαν εκατοντάδες απεργοί, δάσκαλοι και καθηγητές, ο Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών και καλλιτέχνες.