Η Αριστερά
Φάουλ με τον Μπέο

Σ. Σακοράφα και Α.Μπέος

Η δικαιολογία της Σοφία Σακοράφα βουλευτίνας του ΜέΡΑ25 για την βράβευση του Δημάρχου Βόλου Μπέου προκαλεί ανατριχίλα γιατί αναδεικνύει το που μπορεί να φτάσει η υποταγή στη θεσμολαγνία όταν αγνοεί το λαϊκό αίσθημα και την οργή για τον Μπέο, τον σεξιστή, ρατσιστή, τραμπούκο, τον άνθρωπο που προκαλούσε χυδαία το κόσμο που κινητοποιήθηκε κατά της καύσης σκουπιδιών στην πόλη του Βασίλη Μάγγου. 

Αναφέρει στο κείμενο της η Σοφία Σακοράφα: "θεσμικές μου υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δύο τελευταίες ιδιότητες,[εννοεί αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ] σε τίποτα δεν αλλοιώνουν και δεν υποστέλλουν τους πολιτικούς μου αγώνες." Αλήθεια, θα έφτανες Σοφία να βραβεύσεις εκπρόσωπο του ρατσιστικού απαρτχάιντ του Ισραήλ αν στο ανέθετε η Βουλή των Ελλήνων; Ειλικρινά δεν το πιστεύω.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στη Βουλή, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και άλλες ενώσεις λογοδοτούν στην εργατική τάξη και την νεολαία και τους αγώνες της και όχι σε κάποιες μεταφυσικές υποχρεώσεις απέναντι σε "θεσμικούς ρόλους". Αυτή η συμβολική επιβράβευση του Μπέου είναι μια μαχαιριά στην πλάτη του αγωνιζόμενου κόσμου και δεν δικαιολογείται σε αναφορά "αρχών και αξιών". 

Το ΜέΡΑ25 με τις επιλογές της λειτουργίας του ως κόμμα παραγόντων αφήνει ανοικτές τις πόρτες για συνεργασία με θεσμικούς πυλώνες ενός συστήματος όπου μπορεί να επιβραβεύονται αντί να κατακεραυνώνονται ο κάθε Μπέος της Δεξιάς. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση για ανατροπή της Δεξιάς και του συστήματος, είναι δείγμα των υπαρκτών ορίων μιας δύναμης που όλα τα παίζει στα ζάρια.

Πέτρος Κωνσταντίνου,
Δημοτικός σύμβουλος Αθήνας