Η Αριστερά
ΜέΡΑ25-ΛΑΕ: Σε λάθος δρόμο

Γ. Βαρουφάκης

Την συνεργασία του ΜέΡΑ25 με την ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά ανακοίνωσε επίσημα ο Γ. Βαρουφάκης στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25 την Κυριακή 19 Φλεβάρη. Τη «Συμμαχία της Ρήξης» επισφράγισαν με την παρουσία τους οι γραμματείς της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά, Δ. Στρατούλης και Μ. Τσίχλη. 

Μέχρι πρόσφατα η ηγεσία της ΛΑΕ υποστήριζε ότι ο χώρος της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρέπει να συγκροτηθεί αυτόνομα. Τώρα, εγκαταλείπει με μια αιφνιδιαστική κίνηση για το ίδιο το δυναμικό της, την προσπάθεια για μια τέτοια συγκρότηση και γίνεται συμπλήρωμα του ΜέΡΑ25. 

Ακόμα και ο τρόπος που ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία ήταν ένα «εσωκομματικό πραξικόπημα» της ηγεσίας, όπως εύστοχα σχολιάζει ο Κ.Σ. στην ιστοσελίδα Kommon: 

“Έκπληκτοι οι άνθρωποι που συσπειρώθηκαν στην Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, τα μέλη των κινήσεων και οι αριστεροί της Πρωτοβουλίας για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (και στις δυο πρωτοβουλίες συμμετέχει η ΛΑΕ), αλλά και τα ίδια τα μέλη της ΛΑΕ, πληροφορήθηκαν από την ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 ότι συγκροτήθηκε, πριν ακόμη συνεδριάσει και αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του Αριστερού Ρεύματος, η «Συμμαχία για τη ρήξη», δηλαδή η προσχώρηση της ΛΑΕ στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα οι δυο γραμματείς της ΛΑΕ, Δ. Στρατούλης και Μ. Τσίχλη, «χαιρέτησαν την Κεντρική Επιτροπή» του ΜέΡΑ25 και, αφού άκουσαν την «εμπνευσμένη» ομιλία και το κάλεσμα του «ηγέτη» Γ. Βαρουφάκη, συμφώνησαν αμέσως μαζί του στη δημιουργία μιας «Συμμαχίας για τη Ρήξη».

Σε κάθε σοβαρό δημοκρατικό κόμμα κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν «εσωκομματικό πραξικόπημα» της ηγεσίας.

Για τον αρχηγισμό του Γ. Βαρουφάκη ο κόσμος της Αριστεράς δεν τρέφει αυταπάτες.

Όμως, όσον αφορά τη ΛΑΕ, η αρχηγοκεντρική αυτή πρακτική, συνεχίζει τις χειρότερες παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και του Αριστερού Ρεύματος επί Λαφαζάνη.

Και όπως πάντα, ο εξευτελισμός της εσωκομματικής δημοκρατίας συμβαδίζει με τις πιο δεξιές πολιτικές επιλογές. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τέτοιες μέθοδοι θα ακολουθηθούν εάν η ηγεσία του ΜέΡΑ25 αποφασίσει για διάφορους λόγους να μπει στην «προοδευτική κυβέρνηση» του Τσίπρα εάν κληθεί.

Για τον κόσμο της μαχόμενης Αριστεράς έχουν ήδη ανοίξει άλλοι δρόμοι”.

Με τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της ΛΑΕ-Α.Α που διαφωνούν με την συνεργασία με το ΜέΡΑ25, θα συνεχίσουμε μαζί! Για να δυναμώσουμε την Αριστερά που επιμένει στην πραγματική ρήξη και ανατροπή του καπιταλισμού μέσα από τη δύναμη των αγώνων της τάξης μας. 

 

Ανακοίνωση του «Ξ» για υποψηφιότητα Σ. Σεφεριάδη με το ΜέΡΑ25

Η υποψηφιότητα του Σ. Σεφεριάδη με το ΜέΡΑ25 δεν εκπροσωπεί συμμετοχή του Ξεκινήματος στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25. Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή, κατά τη γνώμη μας πολιτικά λαθεμένη, σε αντίθεση με τις συλλογικές και δημόσια διατυπωμένες αποφάσεις του «Ξ». Ο Σ. Σεφεριάδης έχει επιλέξει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από το «Ξ».