Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ιταλία: Πανεκπαιδευτικός αντιφασιστικός ξεσηκωμός

4/3, Φλωρεντία. Φωτό: News Press Photo

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία μια μαζική αντιφασιστική πανιταλική διαδήλωση που κάλεσαν τα συνδικάτα της εκπαίδευσης και στην οποία συμμετείχαν 40.000 αντιφασίστριες και αντιφασίστες, οι μαθητές με τα πανό των σχολείων τους, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς, ομοσπονδιακά συνδικάτα και συνδικάτα της βάσης. 

Την προηγούμενη εβδομάδα 3.000 διαδηλωτές απάντησαν με μια άμεση κινητοποίηση ύστερα από άγρια επίθεση που δέχτηκαν στις 18 Φλεβάρη αριστεροί μαθητές μπροστά στο σχολείο τους από μια ομάδα ανήλικων και ενήλικων που ανήκουν στην "μαθητική δράση" (azione studentesca). Μια ομάδα που προσπαθεί να εισχωρήσει στα σχολεία και που προέρχεται από τη φασιστική οργάνωση καζατζί (casaggi), που με τη σειρά της συνδέεται με το κόμμα Φρατέλι ντι Ιτάλια της Μελόνι.

Παρόλο που η εν λόγω οργάνωση δεν αποτελεί κόμμα, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σε τοπικό επίπεδο με το κόμμα της Μελόνι. Εκεί έχουν μεγαλώσει και εκπαιδευτεί πολιτικά μερικά από τα πρωτοκλασάτα μέλη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, όπως ο πρόεδρος της κομματικής ομάδας στο συμβούλιο της Τοσκάνης, ο οποίος απέδωσε κατευθείαν το γεγονός σε έναν καυγά, αρνούμενος την πολιτική φύση της επίθεσης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, με τη Μελόνι να μη κάνει την παραμικρή δήλωση για ένα επεισόδιο που πήρε εθνικές διαστάσεις. Αυτός ο ξυλοδαρμός προκάλεσε την αντίδραση του χώρου της εκπαίδευσης, έτσι σε πολλά σχολεία πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις μαθητών και καθηγητών, πολλοί διευθυντές σχολείων έβγαλαν ανακοινώσεις προς τους μαθητές τους ζητώντας να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Γιατί ο φασισμός στην Ιταλία δεν γεννήθηκε με μαζικές συγκεντρώσεις αλλά σε κάποιο πεζοδρόμιο με μια επίθεση για πολιτικούς λόγους στην οποία δεν αντέδρασε κανείς. 

Αυτές οι ανακοινώσεις προκάλεσαν τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, που δεν είχε καν καταδικάσει την επίθεση στους μαθητές, αλλά απείλησε στην πραγματικότητα τους διευθυντές πως θα πάρει μέτρα εάν συνεχίσουν να προωθούν πολιτικά μηνύματα στους μαθητές. Για τον υπουργό η πολιτικοποίηση δεν έχει θέση στα σχολεία αλλά το ξύλο ναι!

Η μαζική διαδήλωση του Σαββάτου λοιπόν ήταν μια ισχυρή απάντηση στον υπουργό και την κυβέρνηση που απειλεί ανοιχτά την ελευθερία έκφρασης και λόγου του χώρου της εκπαίδευσης. Μια κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές καθώς συνεχίζει την ατζέντα των προηγούμενων και αντί να επενδύει δημόσιο χρήμα για να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης, μετατρέπει τα σχολεία αυστηρά και μόνο σε χώρους παραγωγής εργατών. Με το πρόγραμμα "εναλλαγή σχολείο-δουλειά" θυσιάζει μαθητές στέλνοντάς τους σε χώρους εργασίας για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, έτσι το 2022, τρεις μαθητές έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

Μαντώ Μπουκουβάλα,
Φλωρεντία