Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 8 Μάρτη: Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών και όλης της εργατικής τάξης

Πάνω: Έλενα Βενιζέλου, Κάτω: Δήμος Κορυδαλλού. Φωτό: Λένα Βερδέ

Δεκάδες εκδηλώσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές οργάνωσε η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη ενόψει της απεργίας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών. Όλες αναδείκνυαν τη σημασία της φετινής πανεργατικής κινητοποίησης ιδιαίτερα μετά το κυβερνητικό έγκλημα στα Τέμπη και καλούσαν σε ξεσηκωμό για τα απεργιακά συλλαλητήρια. Η σύνδεση ανάμεσα στις δολοφονικές πολιτικές των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων με τις σεξιστικές επιθέσεις σε βάρος των γυναικών, ήταν άμεση. Η οργή για την κυβέρνηση και το σύστημά της που σπέρνει σεξισμό, ρατσισμό, φτώχεια και θάνατο, ξεχείλιζε παντού.

ICAP

Η 8 Μάρτη απλώθηκε και στον ιδιωτικό τομέα. Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην ICAP οργάνωσε, με τη στήριξη της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, έκθεση φωτογραφίας και συζήτηση την Παρασκευή 3/3. Η έκθεση ήταν εμπνευσμένη από τον αγώνα των καλλιτεχνών. Η εκδήλωση έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά από άρνηση της διοίκησης της εταιρίας να παραχωρήσει αίθουσα στο χώρο εργασίας. Όπως μας είπε η Νίκη Αργύρη που άνοιξε εκ μέρους της Κίνησης τη συζήτηση, «η Πρωτοβουλία συνάντησε μεγάλη αντίδραση από τη διοίκηση, η οποία είπε ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα αίθουσας και φυσικά δεν έδωσε άδεια σε καμία και κανέναν που δούλευε εκείνη την ώρα να παρακολουθήσει. Ωστόσο η εκδήλωση έγινε με όσες/ους μπορούσαν, ανοίγοντας μια πολύ πλούσια συζήτηση για τις συνθήκες δουλειάς και όλα τα ζητήματα που τις/τους απασχολούν. Το γεγονός ότι στο χώρο είναι πολλές γυναίκες, με παιδιά και οικογένειες, πολλές μονογονεϊκές, είναι στοιχεία που μπήκαν στην κουβέντα».


Ακρόπολη

Η συζήτηση στο βράχο της Ακρόπολης έγινε την Τετάρτη 1 Μάρτη «με τους εργαζόμενους να έχουμε μόλις μάθει τα νέα από τα Τέμπη», μας είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο ΥΠ.ΠΟ. «Η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, που έκανε το άνοιγμα εκ μέρους της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, ήρθε κατευθείαν από την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στα Παίδων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων τους. Μας μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα της κινητοποίησης και έκανε τη σύνδεση με την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου αλλά και των μουσείων.   

Από αυτό ξεκίνησε η κουβέντα και απλώθηκε στο πώς οι κυβερνητικές πολιτικές χτυπάνε τις εργαζόμενες. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν ήταν συμβασιούχες/οι έκανε πιο καθαρή την επίθεση. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή στις 8 Μάρτη με πανό μαζί με το Βυζαντινό και τα άλλα μουσεία».

 

Γεννηματάς, Δαφνί, ΕΡΤ

Την ίδια μέρα έγινε η συζήτηση και στο Γεννηματάς. «Η κουβέντα μετατράπηκε σε απεργιακή επιτροπή οργάνωσης της 8 Μάρτη με καθημερινό πρόγραμμα δράσης», μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του Γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και υπεύθυνη της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη. «Την επόμενη μέρα το πρωί κάναμε εξόρμηση στην πύλη του νοσοκομείου, την επόμενη περιοδεία μέσα στα τμήματα. Την Κυριακή ήμασταν με το πανό του Σωματείου μας στο Σύνταγμα στο πλευρό των απεργών σιδηροδρομικών και δεν ήταν τυχαίο ότι ήμασταν κυρίως γυναίκες».

Η ίδια συμμετείχε στις συζητήσεις στην ΕΡΤ την Πέμπτη 2/3 και στο Δαφνί την Παρασκευή 3/3. «Στην ΕΡΤ έγινε σύνδεση της απεργίας στις 8 Μάρτη ενάντια στη σεξιστική καταπίεση με την αντιρατσιστική-αντιφασιστική κινητοποίηση στις 18 Μάρτη», μας μετέφερε. «Ενώ και στο Δαφνί η κουβέντα επικεντρώθηκε στη σημασία της απεργίας και κατέληξε σε πρόγραμμα εξορμήσεων για την οργάνωση του απεργιακού συλλαλητηρίου».

 

Έλενα Βενιζέλου

Με τη συμμετοχή εργαζόμενων από πολλές ειδικότητες έγινε η εκδήλωση στο Έλενα Βενιζέλου την Πέμπτη 2/3. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη από την αρχή. «Το έγκλημα στα Τέμπη είναι μια ταξική δολοφονία από την κυβέρνηση και το σύστημά της», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου. «Δείχνει τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες θέλουν να προχωρήσουν και στο ΕΣΥ, ειδικά αν μιλάμε για το νοσοκομείο των γυναικών όπως το Έλενα». Με αυτά τα λόγια έδωσε το λόγο στην Μαρία Στύλλου, συγγραφέα του βιβλίου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών», που έκανε την εισήγηση.

«Η 8 Μάρτη ξεκίνησε ως απεργία για την απελευθέρωση των γυναικών και μετά το έγκλημα στα Τέμπη μετατρέπεται σε απεργία για την απελευθέρωση όλης της εργατικής τάξης, που οι γυναίκες είναι κομμάτι της», ξεκίνησε η Μ. Στύλλου, για να ξεδιπλώσει κάθε πτυχή της επίθεσης από ένα σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι και η ρίζα της γυναικείας καταπίεσης, εξήγησε, καταλήγοντας στο γιατί ο αγώνας των γυναικών είναι αγώνας αντικαπιταλιστικός, για μια άλλη κοινωνία όπου τον έλεγχο θα έχουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι.

Ακολούθησε συζήτηση με εργαζόμενες να παίρνουν το λόγο και να περιγράφουν όσα βιώνουν. «Εδώ και χρόνια ζούμε το ξήλωμα κάθε τι δημόσιου και κοινωνικού», είπε για παράδειγμα η Βάσω. «Δουλεύουμε χωρίς συνθήκες ασφάλειας και οι άνθρωποι περιμένουν απαντήσεις για καρκίνο δυο και τρεις μήνες. Πρέπει να ενεργοποιηθεί όλη η κοινωνία και όλοι να συνδεθούμε μεταξύ μας. Παλεύουμε για το αυτονόητο, έχουμε φτάσει να ζούμε από τύχη. Δεν έχουμε υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, τίποτα. Με ένα κράτος που κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Μόνο η συλλογική δράση και οι συλλογικοί αγώνες θα μας σώσουν. Είναι ακόμα πιο αναγκαίο τώρα».

 

ΔΟΥ Γλυφάδας

Το κοινό υπόβαθρο των δολοφονικών ιδιωτικοποιήσεων και των σεξιστικών επιθέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο και της εκδήλωσης στην ΔΟΥ Γλυφάδας την ίδια μέρα. «Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με πολλές εργαζόμενες αλλά και εργαζόμενους», μας είπε η Τιάνα Ανδρέου, συνδικαλίστρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ήταν και ομιλήτρια. «Η Λίτσα, καθαρίστρια στο χώρο, τόνισε ότι όλες οι κατακτήσεις γίνονται με αγώνες, φέρνοντας το δικό τους παράδειγμα, που, παρά τις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2012 να τις απολύσουν, παραμένουν ακόμα στη δουλειά».

 

Παιδικός Σταθμός Νίκαιας, Κρατικό Νίκαιας

«Μέλη της Κίνησης επισκεφτήκαμε την Παρασκευή 3/3 τον 9ο Παιδικό Σταθμό Νίκαιας και μιλήσαμε με τις εργαζόμενες για τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας το πώς αυτές επηρεάζουν τις γυναίκες», μας είπε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. «Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στο χώρο και υπήρχε ενδιαφέρον. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε αμέσως μετά στο Κρατικό Νίκαιας, με πολλές συζητήσεις με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του νοσοκομείου».

 

Δήμος Κορυδαλλού

Η εκδήλωση στο Δήμο Κορυδαλλού έγινε τη Δευτέρα 6 Μάρτη, αφού τα συνδικάτα είχαν μετατρέψει την απεργία στις 8 Μάρτη σε 24ωρη. «Την Τετάρτη τα κλείνουμε όλα και κατεβαίνουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος», είπε ανοίγοντας την εκδήλωση η Μαρία Στύλλου. «Η πάλη ενάντια στην καταπίεση είναι μια μάχη που τη δίνουν οι γυναίκες εδώ και 150 χρόνια, με νίκες, αλλά και με συνεχείς προσπάθειες των κυβερνήσεων και της κυρίαρχης τάξης να μας πισωγυρίσουν», συνέχισε, περιγράφοντας αυτή την πορεία μέχρι σήμερα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από τις εργαζόμενες που παρακολούθησαν. «Το τελευταίο γεγονός, με τα 57 πτώματα, πολλών παιδιών, μας κατακλύζει. Όλες είμαστε μάνες και καταλαβαίνουμε τι περνάνε αυτοί οι γονείς. Και σίγουρα ξέρουμε ποιος φταίει. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε η Νέλλυ, εκφράζοντας τόσο την οργή όσο και τη διάθεση για αγώνα μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Το πώς παλεύεται ο σεξισμός, συλλογικά ή ατομικά, αν είναι μάχη μόνο των γυναικών ή όλης της εργατικής τάξης, ήταν επίσης ζητήματα που άνοιξαν στη συζήτηση. Σε μαζική και οργανωμένη συμμετοχή στην απεργία με πανό του Σωματείου κάλεσε ο Δημήτρης Καλπίδης, εργαζόμενος στο δήμο που πρωτοστάτησε για να γίνει για πρώτη φορά στο χώρο αυτή η συζήτηση.

 

Άγιος Σάββας

Την ίδια μέρα έγινε η εκδήλωση στον Άγιο Σάββα με ομιλήτριες την Αγγελική Γεωργούλη, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζόμενων του νοσοκομείου και τη Ζαννέτα Λυσικάτου. «Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ήταν στο κέντρο των ομιλητριών, όχι μόνο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είμαστε γυναίκες, αλλά και γιατί ο αγώνας μας για δημόσια και δωρεάν υγεία αφορά όλες τις γυναίκες», μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου. «Ειδικά τώρα που φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε μαζικές δολοφονίες, ο αγώνας ενάντια στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ενάντια στους κλινικάρχες και τα αρπακτικά της Iδιωτικής Yγείας, γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Γύρω από αυτή τη σύγκρουση περιστράφηκε και η συζήτηση, με κέντρο την πανεργατική της Τετάρτης. Καταλήξαμε σε επιτροπή αγώνα που κάνει περιοδείες ενημέρωσης σε όλα τα τμήματα και ανήμερα της απεργίας όλες και όλοι μαζί προχωράμε στις 7πμ σε περιφρούρηση στην πύλη».

Λένα Βερδέ


Από γειτονιά σε γειτονιά

Νίκαια

Λίγες ώρες μετά το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη» στη Νίκαια στο καφέ του Πολυχώρο Μάνος Λοϊζος. «Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τους ασθενείς ως κόστος όπως αντιλαμβάνεται ως κόστος τη ασφάλεια των επιβατών στο σιδηρόδρομο», τόνισε η Μαντώ Καλογερόγιαννη, εργαζόμενη στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε αρκεί να αγωνιστούμε όπως οι συνάδελφοι στο Παιδοογκολογικό που έκαναν σήμερα μια αγκαλιά αλληλεγγύης για να σώσουν το νοσοκομείο ή όπως έγινε στην Ιεράπετρα που ξεσηκώθηκε όλη η πόλη». 

Την εικόνα της διάλυσης των δημόσιων κοινωνικών δομών έδωσε στη συνέχεια η Ελένη Τσαγανού, εργαζόμενη στον 9ο Παιδικό Σταθμό Νίκαιας. Το αποτέλεσμα είναι «η γυναίκα να αντιμετωπίζει τα βάρη του νοικοκυριού, της εκπαίδευσης και ανατροφής των παιδιών, της φροντίδας των ηλικιωμένων και ταυτόχρονα να εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Δυστυχώς τα παιδιά βρίσκονται ξανά στο κέντρο του κυκλώνα μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει. Τα περιστατικά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών αυξάνονται όπως και οι αυτοκτονίες εφήβων». 

«Έχουμε να παλέψουμε απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που δολοφονεί με τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε η Κατερίνα Θωίδου, που ξεκίνησε από το έγκλημα στον ΟΣΕ και συνέχισε με το παράδειγμα του γηροκομείου στον Κορυδαλλό, όπου οι ηλικιωμένοι υποσιτίζονταν και κακοποιούνταν χωρίς να υπάρχει κανένας δημόσιος έλεγχος. Τόνισε ότι οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να μπουν μπροστά και να τραβήξουν όλη την εργατική τάξη για να επιβάλει επανακρατικοποίηση του ΟΣΕ και όλων των δημόσιων επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν και μια κοινωνία όπου η εργατική τάξη θα έχει τον έλεγχο της οικονομίας και της ζωής της, βάζοντάς ταυτόχρονα τέλος στη γυναικεία καταπίεση και τις διακρίσεις». 

Στη συνέχεια έγινε πλούσια συζήτηση για το πώς μπορούμε να παλέψουμε στο χώρο της Υγείας, αφού η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων ήταν πρώην και νυν εργαζόμενες στο Κρατικό Νίκαιας αλλά και σε άλλα νοσοκομεία. 

Πηνελόπη Κουτσουδάκη

 

Πετράλωνα

Σαράντα άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη στη γειτονιά των Πετραλώνων. Την κουβέντα άνοιξαν η Κωνσταντίνα Κακούρου καθηγήτρια από την Ε’ ΕΛΜΕ  και η Λένα Βερδέ δημοσιογράφος. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω του εγκλήματος στα Τέμπη με τις εισηγήτριες αλλά και τις παρεμβάσεις να καταγγέλλουν την δολοφονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και πως διαλύουν τις ζωές της εργατικής τάξης.

Η Κωνσταντίνα αναφέρθηκε στους αγώνες των εκπαιδευτικών θυμίζοντας την μαζική τους απεργία στις 15/2 ενάντια στην αξιολόγηση και την ιδιωτικοποίηση των σχολείων, καθώς επίσης και την μάχη που δίνουν ενάντια στα σεξιστικά στερεότυπα που θέλει να επιβάλλει η Κεραμέως. Τόνισε ότι και οι μαθητές/τριες παλεύουν ενάντια στο σεξισμό και στην κυβέρνηση κάτι που επιβεβαιώνεται με την μαζική τους κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες για το έγκλημα στα Τέμπη. Η Λένα θύμισε το δρόμο που έχει διανύσει το γυναικείο κίνημα, εξήγησε ποιες είναι οι ρίζες της καταπίεσης και τόνισε  την τεράστια σημασία που έχει η απεργία στις 8 Μάρτη.

Γυναίκες από πολλούς εργατικούς χώρους και συνταξιούχες έφεραν την εμπειρίες τους με κοινό τόπο όλων ότι οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία μας, εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης μπορούμε να τα πάρουμε όλα πίσω. 

Ελεάννα Τσώλη


Η μάχη της 8 Μάρτη μετά το έγκλημα στα Τέμπη κυριάρχησε σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις. Στην Κυψέλη, η Σέβη Στάικου, συνδικαλίστρια στον ΟΤΕ και η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός, περιέγραψαν πώς το χτύπημα των μισθών, η διάλυση των ΣΣΕ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες. Η Μαρία, εργαζόμενη στο Έλενα Βενιζέλου, τόνισε στη συζήτηση πώς η επανασύσταση του Σωματείου τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει την εικόνα στο χώρο και έχει φέρει ενεργοποίηση των εργαζόμενων. Προσφύγισσα από το Καμερούν ενημέρωσε για τη συμμετοχή της κοινότητάς τους στο απεργιακό συλλαλητήριο.

Με τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στον σεξισμό και όλες τις κυβερνητικές επιθέσεις, άνοιξε η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική, την εκδήλωση στο Περιστέρι. Ακολούθησε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Αττικό, που μίλησε για τις μάχες των υγειονομικών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, συνδέοντάς τες με τον αγώνα των γυναικών. Όλες οι τοποθετήσεις στη συζήτηση έδειχναν τον αναβαθμισμένο χαρακτήρα της απεργίας στις 8 Μάρτη. Αυτό φάνηκε και στην εξόρμηση που έγινε την επόμενη μέρα στη γειτονιά που βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

«Εργαζόμενες/οι από νοσοκομεία και σχολεία, φοιτήτριες/ές από διάφορες σχολές, κόσμος της γειτονιάς συμμετείχε στη συζήτηση στους Αμπελόκηπους», μας είπε η Πελαγία Κατέλη, «Την εισήγηση της Έλλης Πανταζοπούλου εκ μέρους της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη ακολούθησαν τοποθετήσεις με κοινή συνισταμένη ότι ενάντια στο εθνικό πένθος και τα υποκριτικά δάκρυα της κυβέρνησης, εμείς κλιμακώνουμε απεργιακά για να σώσουμε τις ζωές των γυναικών και όλων των εργαζόμενων».

Φτηνά εργατικά χέρια

Την εκδήλωση στη Νέα Ιωνία-Ηράκλειο άνοιξαν η Αφροδίτη Φράγκου, συγγραφέας της νέας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείο «Η πάλη για την ΤΡΑΝΣ απελευθέρωση», η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στο τοπικό ΤΟΜΥ και η Αργυρή Ερωτοκρίτου. Στη συζήτηση ξεχώρισε η τοποθέτηση του Τζαμάλ, μετανάστη, που τόνισε ότι «για το κράτος δεν έχει σημασία τι φύλο ή εθνικότητα είσαι, αυτό που ψάχνουν είναι φτηνά εργατικά χέρια. Τα αφεντικά τα συμφέρουν οι μετανάστες γιατί δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή φοβούνται να τα διεκδικήσουν. Όταν ήμουν στην Αφρική βλέπαμε τις γυναίκες στην Ευρώπη και νομίζαμε ότι είναι καλύτερα εδώ. Τώρα που ζω εδώ δεν το νομίζω».

Τη σημασία της πάλης ενάντια στον σεξισμό αλλά και πόσο η νέα γενιά έχει ευαισθητοποιηθεί πάνω στο ζήτημα, ανέδειξε η Μαριάννα Ψαραδέλλη, από το ΜιΑΖώ, στη συζήτηση στο Χαλάνδρι. Η Σύλβια Φεσσά μίλησε για την καταπίεση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων και πώς η ίδια ως γιατρός έχει δει ακόμα και την επιστήμη να επιστρατεύεται από το σύστημα για να δικαιολογεί την ομοφοβία και την τρανσοφοβία του. Ενώ η Μυρτώ Μαργέλη, ερευνήτρια από το ΣΕΡΕΤΕ, στάθηκε στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και του σεξιστικού συστήματός της.

«Η εκδήλωση των σχημάτων των ΕΑΑΚ στην αρχιτεκτονική και τη χωροταξία στο Βόλο για τις 8 Μάρτη είχε 70 άτομα με την αγανάκτηση για αυτή τη δολοφονική και σεξιστική κυβέρνηση να κυριαρχεί», μας έγραψε η Τζένη Δεμιρτζίδου. «Ομιλήτριες ήταν δυο καθηγήτριες, η Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης και η Φοίβη Γιαννίση, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής καθώς και η Εύη Τσιούνη, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Όλες συνέδεσαν τη μάχη ενάντια στην καταπίεση με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, με πρώτο βήμα την πανεργατική στις 8 Μάρτη».

Στην εκδήλωση στην Ξάνθη, μετά τις εισηγήσεις από τη Μαρία Μησοπούλου, εργαζόμενη στο κέντρο προσφύγων και τη Σταυρούλα Πανίδου, έγιναν μια σειρά τοποθετήσεις με πιο χαρακτηριστική αυτή συντρόφου από τη μειονότητα που σύνδεσε το έγκλημα στα Τέμπη με τους σεισμούς στην Τουρκία. Τα σπίτια έπεσαν εκεί  λόγω των κυβερνητικών πολιτικών που πριμοδοτούν τις εργολαβίες και τις κατασκευαστικές, τόνισε.

Εκδηλώσεις έγιναν επίσης σε Μαρούσι, Βύρωνα, Εξάρχεια, Πετρούπολη, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Ιλίσια, Καλλιθέα.


ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Μια μέρα με συζητήσεις για την πάλη των γυναικών,
των ΛΟΑΤΚΙ+, των τρανς ανθρώπων 
 
KYΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΗ
Νομική Σχολή , Αθήνα
 
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
 
2μμ-3.15μμ
LGBTQΙ+, Trans
Από το Stonewall μέχρι σήμερα
Oμιλήτριες:
Αφροδίτη Φράγκου,
Έλλη Πανταζοπούλου
 
3.30μμ-4.45μμ
Οι ρίζες του σεξισμού
Πατριαρχία ή καπιταλισμός
Oμιλήτριες:
Κατερίνα Θωίδου, 
Σταυρούλα Πανίδου
 
5μμ-6.30μμ
Ο δρόμος για την απελευθέρωση
Oμιλήτριες:
Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
Μαρία Στύλλου