Εργατικό κίνημα
ΕΥΔΑΠ: Ρυθμιστική αρχή ιδιωτικοποίησης

9/11/22, Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

«Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, συνεχίζεται η κλιμάκωση του αγώνα για να πληρώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι και να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωση του το ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ καλώντας στη απεργία της 8 Μάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μμ. «Το ΣΕΚΕΣ συμμετέχει και καλεί την ΟΜΕ και όλα τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, τους/τις συναδέλφους με κάθε σχέση εργασίας να συμμετάσχουμε στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που κήρυξε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ. 

Να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό:

• να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών.

• την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

• μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

• να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινών και δημόσιων αγαθών.

• να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, που μόνο στόχο έχει την εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση των παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ)».

Μέσα στο «τριήμερο πένθος» για τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος,  Σκρέκας, κατέθεσε πολυνομοσχέδιο στη Βουλή που προβλέπει επέκταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Τι ακριβώς αποσκοπεί να ρυθμίσει όσον αφορά στο νερό που μέχρι τώρα παραμένει δημόσιο; 

«Θέλουν λυσσαλέα να μπουν και στην αγορά του νερού, να ελέγξουν ακόμα ένα κοινωνικό αγαθό, μετά την Ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία» τόνισε ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου της ΕΥΔΑΠ στο TPP, θυμίζοντας ότι η η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δημιουργήθηκε το 2010, όταν ο ΟΣΕ είχε κοπεί σε κομμάτια και σχεδιαζόταν η ιδιωτικοποίηση του τμήματος που θα απέδιδε κέρδη στον «επενδυτή».