Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Οργή για την αστυνομία

7/10/2020, Ακόμα και τη μέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής η Αστυνομία έδειξε το μίσος της για τους αντιφασίστες. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής που είχε προσέλθει στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ως νυχτερινός επόπτης κλήθηκε από το δικαστήριο για να καταθέσει στο εφετείο της Χρυσής Αυγής στις 22 Μάρτη (34η συνεδρίαση). Ο μάρτυρας δεν είχε καταθέσει πρωτόδικα, ενώ κλήθηκε ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Σύντομα βέβαια έγινε αντιληπτό ότι το αίτημα της υπεράσπισης δεν εξυπηρετούσε παρά το γνωστό αφήγημα ότι τα «πραγματικά» στοιχεία και οι «πραγματικοί» μάρτυρες λείπουν από την αποδεικτική διαδικασία – πράγμα που δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο ψέμα. Ο μάρτυρας λοιπόν, στο μήκος κύματος αρκετών συναδέλφων του, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία.

Όπως είπε «γύρω στα μεσάνυχτα κλήθηκα μέσω ασυρμάτου να μεταβώ στην Π. Τσαλδάρη για ένα σοβαρό επεισόδιο», κι όταν έφτασε στο σημείο… «μου είπαν ότι είχε γίνει ένα επεισόδιο». Παρά την επιμονή της πολιτικής αγωγής για το τι παραπάνω εικόνα απέκτησε και μετέφερε στο κέντρο, ο μάρτυρας δεν πρόσθεσε τίποτα. Είπε επίσης ότι ο ρόλος του δεν ήταν να ξεκινήσει το προανακριτικό έργο (να βρει μάρτυρες και πειστήρια), αλλά «να συντονίσω την παρουσία των αστυνομικών μέχρι να έρθουν οι υπόλοιπες δυνάμεις» μεταξύ των οποίων η υπηρεσία που ανέλαβε την προανάκριση.

Στο πλαίσιο της κάλυψης των χρυσαυγιτών, ο αστυνομικός είπε ότι δεν έμαθε τι ακριβώς είχε συμβεί παρά μόνο «πολύ αργότερα». Ρωτηθείς από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννη αν το άκουσε στις διαβιβάσεις από άλλους είπε ότι οι ΔΙΑΣ εκπέμπουν σε άλλο κανάλι. Εν τέλει ο συνήγορος του έδειξε μέσα από τα αναγνωστέα ότι στο κανάλι που συμμετείχε ο ίδιος, ακούγεται με τον κωδικό του και λαμβάνει την ενημέρωση ότι πρόκειται για χρυσαυγίτες. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν ότι δεν θυμάται αυτή τη διαβίβαση.

Δεν έκαναν τίποτα

Ενδιαφέρον ωστόσο είχε το σημείο της κατάθεσής του στο οποίο είπε ότι φτάνοντας είδε ότι «ο κόσμος ήταν πολύ επιθετικός στους αστυνομικούς». Σε συνδυασμό με την κατάθεση του αστυνομικού Βίντση ότι ο ίδιος κόσμος τούς υποδείκνυε να συλλάβουν χρυσαυγίτες και με την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Χατζησταμάτη ότι η κοπέλα του Παύλου φώναζε στους αστυνομικούς ότι φταίνε, καθώς και τις άλλες καταθέσεις από τις οποίες προκύπτει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρούσες και δεν έκαναν τίποτα, συμπληρώνεται η εικόνα ότι η ανοχή της αστυνομίας στην επίθεση έγινε αντιληπτή από τα θύματα και τους περίοικους ως αυτό που ήταν: βοήθεια στη ΧΑ. Βέβαια όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι ο κόσμος τους αντιμετώπιζε έτσι, απάντησε «μάλλον γιατί πίστευαν ότι δεν είχαμε καλέσει ασθενοφόρο»!

Τέλος, κατέθεσε ότι με εντολή της εισαγγελίας Πειραιά έκανε προκαταρκτική έρευνα… για την καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Όπως βλέπουμε και τώρα με το έγκλημα των Τεμπών και τον σταθμάρχη, έτσι και τότε, ο κρατικός μηχανισμός ετοιμαζόταν να ρίξει ευθύνες από δω κι από κει προκειμένου να καλυφθούν οι δράστες, η εγκληματική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, αλλά και οι λοιποί υπαίτιοι, η ΕΛΑΣ και η ρατσιστική κυβέρνηση ΝΔ. Όλη αυτή την προσπάθεια συγκλάλυψης ανέτρεψε ο ξεσηκωμός του αντιφασιστικού κινήματος αμέσως μετά τη δολοφονία.

Η υπεράσπιση, που έκανε το αίτημα υποτίθεται με σκοπό να διερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η έρευνα για μάρτυρες και πειστήρια, παρότι τίποτα σχετικό δεν ξεκαθαρίστηκε από τον μάρτυρα, κόντεψε να τον αφήσει να φύγει χωρίς ερωτήσεις. Προφανώς η σαραντάλεπτη κατάθεσή του γεμάτη «δεν θυμάμαι» και αοριστίες ήταν πολύ πειστική σε σχέση με τους δεκάδες μάρτυρες που έχουν κάτσει στο έδρανο για ώρες και έχουν περιγράψει αναλυτικά τα εγκλήματα της ΧΑ. Τόσο έκδηλα φάνηκε ότι το αίτημα για κλήτευσή του ήταν προσχηματικό και εντυπωσιοθηρικό που η πρόεδρος βλέποντας τους συνηγόρους να μη σκίζονται να ρωτήσουν σχολίασε «φαγωθήκατε να έρθει ο μάρτυρας».

Στο τέλος της 34ης συνεδρίασης το δικαστήριο εξέδωσε τις αποφάσεις του για τα δεκάδες αιτήματα των χρυσαυγιτών (κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων, αποστολή πρακτικών στον εισαγγελέα για διώξεις για ψευδομαρτυρία), τα οποία και απέρριψε όλα. Η έδρα δέχτηκε την επιχειρηματολογία της εισαγγελέως σε σχέση με τους μάρτυρες, μια τοποθέτηση που έλεγε ότι οι καταθέσεις δεν έχουν πραγματικές αντιφάσεις. Επιπλέον, δεν δέχτηκε να κληθεί ο Ν. Δένδιας ούτε να διερευνηθεί ο πειθαρχικός φάκελος του Δ. Χατζησταμάτη. Δέχτηκε να παραχωρήσει στους συνηγόρους τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της δίκης προκειμένου να προχωρήσουν σε σχολιασμό των μέχρι τώρα καταθέσεων όταν έρθει η ώρα. Για την επόμενη συνεδρίαση (29/3) έχει διατάξει βίαιη προσαγωγή της Χ. Ρουπακιά, αδελφής του δολοφόνου, καθώς δεν προσήλθε στο δικαστήριο στην ημερομηνία που είχε κληθεί.


Επόμενες δικάσιμοι

Μάρτιος: 29/3, 31/3
Απρίλιος: 3/4, 5/4, 26/4, 28/4
Μάιος: 10/5, 12/5, 17/5, 19/5, 25/5, 31/5