Εργατικό κίνημα
Καμπάνια αλληλεγγύης στην Αργυρή Ερωτοκρίτου: Κάτω τα χέρια απ' τα Νοσοκομεία, κάτω τα χέρια από τα Σωματεία!

22/3, Ευαγγελισμός, οι διαδηλωτές σπάνε την απαγόρευση της αστυνομίας και μπαίνουν στο προαύλιο του Νοσοκομείου. Φωτό: Μάνος Νικολάου

23 Μάρτη, δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων συμπαράστασης στην Α. Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 22 και 23 Μάρτη απεργιακές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη της παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου από τον διοικητή του νοσοκομείου Α. Γρηγορόπουλο και την εκδικητική και δυσμενή μετακίνησή της στην Πολυκλινική. Ως μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΓΝΑ Γεννηματάς, του Συντονιστικού Νοσοκομείων και υπεύθυνη της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, πρωτοστάτησε σε όλες τις μάχες, συνδικαλιστικές και πολιτικές, μέσα και έξω από το νοσοκομείο. Για αυτή τη δράση της διώκεται και μετακινείται, παρά το ότι βγήκε πρώτη ανάμεσα σε δεκάδες άλλους με βάση τα επιστημονικά κριτήρια για τη θέση Παθολόγου στον Ευαγγελισμό.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε κηρύξει και τις δύο ημέρες στάση εργασίας, ενώ στις συγκεντρώσεις καλούσαν η ΟΕΝΓΕ μαζί με πλήθος εργατικών σωματείων από νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς και άλλους κλάδους. 

Με πανό συμμετείχαν η ΕΙΝΑΠ, τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, Έλενα Βενιζέλου, Αγλαΐα Κυριακού, Αττικόν, Δρομοκαΐτειο, ο Σύλλογος Ειδικευομένων ΨΝΑ Δαφνί, εργαζόμενοι του ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓΔΕ, το ΣΕΡΕΤΕ (εργαζόμενοι στην Έρευνα). Το παρών έδωσαν εργαζόμενοι από το Ασκληπιείο Βούλας, το Κρατικό Νίκαιας και άλλα νοσοκομεία καθώς και εκπαιδευτικοί. 

Η συγκέντρωση την πρώτη μέρα ξεκίνησε έξω από την πύλη του νοσοκομείου με τους απεργούς και τα πανό των σωματείων να απλώνονται και στις δύο μεριές του δρόμου. Σπάζοντας την προκλητική απαγόρευση της αστυνομίας, η κινητοποίηση μεταφέρθηκε μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου, όπου ξεδιπλώθηκε μια μαχητική απεργιακή συγκέντρωση. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου και τους γύρω δρόμους, με εργαζόμενους και ασθενείς να χειροκροτούν από τα μπαλκόνια του νοσοκομείου. Τον τόνο σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης έδιναν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Αργυρή, η δίωξη αυτή θα ανατραπεί», «Πλεύρη, Γρηγορόπουλε ακούστε το καλά, αυτή η μετακίνηση θα μείνει στα χαρτιά», «Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και όχι διώξεις συνδικαλιστών», «Δολοφονούν στα Τέμπη, διαλύουν την Υγεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία».

Η διοίκηση κρυβόταν

Με μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και αλληλέγγυους υγειονομικούς άλλων νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε νέα απεργιακή συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα. Ακολούθησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο της διοίκησης. Η οποία για δεύτερη ημέρα κρυβόταν πίσω από κλειστές πόρτες και την αστυνομία, που δεν κατάφερε ξανά να εμποδίσει την κινητοποίηση, ούτε στο προαύλιο ούτε στο γραφείο της διοίκησης.

Πολλοί/ές εργαζόμενοι/ες και συνδικαλιστές/τριες πήραν τον λόγο στις δύο συγκεντρώσεις για να καταδικάσουν τη δίωξη της Αργυρής και την πολιτική της κυβέρνησης (βλέπε στη διπλανή σελίδα). Μεγάλη ανταπόκριση είχε η καμπάνια υπογραφών, με τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους συνοδούς να υπογράφουν το κείμενο ενάντια στην δίωξη.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης συνεχίζουν τη μεγάλη καμπάνια για να σταματήσει η δίωξη με ψηφίσματα συμπαράστασης από τα σωματεία σε όλους τους κλάδους, με τη συλλογή υπογραφών στήριξης σε όλα τα νοσοκομεία και τη συγκρότηση επιτροπών αλληλεγγύης. Για τη συνέχεια τονίζουν: «Μετά τις δυο πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις 22 και 23 Μάρτη που οργανώθηκαν από πρωτοβάθμια σωματεία της Υγείας με την στήριξη της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΓΝΕ, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ, την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλέσουν απεργιακή κινητοποίηση δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους και όλες να δώσουμε τη μάχη για την άμεση επανατοποθέτηση της συναδέλφισσας Αργυρής Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό».

Γενική συνέλευση για αυτό το θέμα καλεί το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός την Πέμπτη 30/3 στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Μάνος Νικολάου


Η Αργυρή δεν ζητάει προνομιακή μεταχείριση. Ζητάει να δουλέψει στην πρώτη γραμμή και να μην παροπλιστεί. Η επιλογή να σταλεί κάπου που να κάνει μόνο συνταγογράφηση έγινε με βάση τις πολιτικές της απόψεις. Είναι ντροπή μια μάχιμη γιατρός που έδωσε τα πάντα δίπλα στους αρρώστους με covid δύο χρόνια να διώκεται επειδή οι απόψεις της δεν αρέσουν σε έναν τυχαίο μάνατζερ διοικητή. Είναι συνδικαλιστική, πολιτική και φρονηματική δίωξη, γιατί έχει σκοπό να τη φρονηματίσει, να φοβάται στο μέλλον και αυτή και όσοι έχουν συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση.

Όλγα Κοσμοπούλου,
ΔΣ ΕΙΝΑΠ

 

Το έγγραφο του διοικητή Γρηγορόπουλου είναι έκνομο και γελοίο. Έκνομο γιατί αυτές οι λίγες θέσεις επιμελητών ΕΣΥ προκηρύσσονται ανά νοσοκομειακή μονάδα και γιατί παραβιάζει τη διαδικασία κρίσης και επιλογής από τη νομοθεσία της ίδιας της κυβέρνησης. Γελοίο, γιατί γράφει λίγο πολύ ότι αιφνίδια προέκυψαν, μετά την τοποθέτηση της Αργυρής στον Ευαγγελισμό, έκτακτες ανάγκες στην Πολυκλινική. Σαν να μας λέει ότι εκείνη τη μέρα έγινε κάποια μαζική καταστροφή στην Ομόνοια που δεν την ξέρουμε. Άλλωστε, υπάρχουν παθολόγοι συνάδελφοι στον Ευαγγελισμό που η οργανική τους θέση είναι στην Πολυκλινική και πολύ σωστά μετακινήθηκαν στον Ευαγγελισμό γιατί εκεί υπάρχει ανάγκη. Η Πολυκλινική είναι ένα από τα νοσοκομεία που είχε βάλει λουκέτο η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πάνος Παπανικολάου,
γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ

 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου είναι η γιατρός που θέλουμε. Που δίνει τα πάντα για τον ασθενή, αλλά και που δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Τέτοιους γιατρούς και δασκάλους δεν θέλει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι θα αλλάξει το κράτος. Αν το αλλάξει, θα είναι ένα κράτος που δεν θα έχει ανθρώπους που αγωνίζονται. Ένα βαθύ κράτος σε άμεσο εναγκαλισμό με τα συμφέροντα. Αυτό που είναι υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτό που έχει διαλύσει την Υγεία και εκτιμά ότι δεν χωράει γιατρούς σαν την Αργυρή. Αυτό το κράτος είναι που έβαλε ανθρώπους της νύχτας να χτυπήσουν δολοφονικά τον υπάλληλο της Εφορίας Αρχαιοτήτων στη Μύκονο. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλουν τέτοιο κράτος που να θυμίζει τη δεκαετία του '50 και '60.

Παντελής Βαϊνάς,
Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ

 

Η κυβέρνηση που έφερε σήμερα εδώ την αστυνομία και αντιμετωπίζει με διώξεις και καταστολή τις κινητοποιήσεις του υγειονομικού κινήματος είναι αυτή που ευθύνεται για τους 36 χιλιάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γιατί θέλει να περάσει την πολιτική ότι θα νοσηλεύεται όποιος έχει να πληρώσει, την πολιτική που θέλει να ιδιωτικοποιήσει το δικαίωμα στην περίθαλψη. Η απάντηση είναι μαζικός αποφασιστικός αγώνας. Γι' αυτό εμείς οι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε στο πλευρό της Αργυρής Ερωτοκρίτου, ενάντια σε κάθε δίωξη αγωνιστή γιατρού. Ο σύλλογός μας είναι ένας από τους πολλούς συλλόγους εκπαιδευτικών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη δίωξη της Α. Ερωτοκρίτου.

Δημήτρης Μαργιόλης,
πρόεδρος Α' ΣΕΠΕ Αθήνας

 

Η δίωξη της Αργυρής δεν θα περάσει! Είναι παρόμοια αυταρχική επίθεση που βιώνουμε και στα σχολεία για να επιβάλλουν την αξιολόγηση, να γυρίσουν οι επιθεωρητές και να μας πάνε πίσω σε σκοταδιστικές εποχές. Κάτω τα χέρια από την Αργυρή, τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, από τις ζωές μας. Η Ε’ ΕΛΜΕ θα αγωνίζεται μέχρι η Αργυρή να γυρίσει στο νοσοκομείο της και να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση που διαλύει σχολεία και νοσοκομεία, που δολοφονεί στο Αιγαίο και στα Τέμπη.

Εύα Ηλιάδη,
ΔΣ Ε' ΕΛΜΕ

 

Αυτό το διάστημα όλη η εργατική τάξη είναι ξεσηκωμένη απεργιακά. Στις 8 Μάρτη, στην ιστορική πανεργατική απεργία την ημέρα των γυναικών, ήταν η Αργυρή Ερωτοκρίτου που μίλησε στην εξέδρα. Τα βάζουν με αυτή την εργατική τάξη, που βάζει τις γυναίκες μπροστά. Η πολιτική τους είναι να πετάνε έξω από τα νοσοκομεία τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες. Είναι η πολιτική που δολοφόνησε τον κόσμο στα Τέμπη, η πολιτική των μάνατζερ και των διοικητών, των υπουργών που μας έλεγαν έναν μήνα πριν ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Από την άλλη μεριά είναι οι εργαζόμενοι. Κανένας διοικητής Γρηγορόπουλος δεν ξέρει τι συμβαίνει μέσα στον Ευαγγελισμό, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, περισσότερο από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους αυτού του νοσοκομείου. Αυτό το πανεργατικό κίνημα που τους ξεφωνίζει ως δολοφόνους θα κόψει το χέρι που θέλει να βάλει ο Πλεύρης στον συνδικαλισμό. Είναι το εργατικό κίνημα που θέλει να βάλει τον εργατικό έλεγχο μπροστά. Αυτό τους πόνεσε πιο πολύ από τη δράση της Αργυρής μέσα στο Γεννηματάς, όταν στις Παθολογικές του κλινικές το προσωπικό είπε ότι αυτό θα καθορίζει το πρόγραμμα των εφημεριών και όχι ο κάθε απατεώνας διοικητής.

Πέτρος Κωνσταντίνου,
δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

 

Η δίωξη του διοικητή, του υπουργείου και της κυβέρνησης στο πρόσωπο της αγωνίστριας παθολόγου Α. Ερωτοκρίτου είναι μία πρόκληση που δεν θα γίνει ανεκτή. Είναι πρόκληση για τον συνδικαλισμό και τα δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους υγειονομικούς γιατί η Αργυρή είναι εκλεγμένη από εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Τι μας λένε ο Πλεύρης και ο Μητσοτάκης; Όποιος διαφωνεί και αγωνίζεται ενάντια στην εγκληματική διαχείριση που διαλύει τα νοσοκομεία, δεν θα τον αφήνουν να δουλεύει. Αυτά τα έκτροπα γίνονται γιατί θέλει να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία, γιατί θέλουν να στέλνουν τους ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές και να τις ταΐζουν με ζεστό χρήμα. Είναι πρόκληση να φέρνουν την αστυνομία. Δείχνει πόσο απομονωμένοι και διαλυμένοι είναι, τη στιγμή που όλη η κοινωνία τους λέει δολοφόνους. Στην ΕΙΝΑΠ είχαμε αιτήματα ότι δεν φτάνουν οι παθολόγοι στον Ευαγγελισμό και δεν αντέχουν να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες. Η Αργυρή θα γυρίσει στο νοσοκομείο της για να παλέψει, να συνδικαλιστεί, να ξεσηκώσει τον κόσμο!  

Κώστας Καταραχιάς,
μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, γραμματέας ΔΣ σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου

 

Από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας προσπάθησε να ενημερώσει το προσωπικό του νοσοκομείου ως όφειλε ενάντια στην άδικη μετακίνηση μιας νέας γιατρού, η οποία τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο μας για να βοηθήσει σε μία παθολογική κλινική που το τελευταίο διάστημα είχε πολλά σοβαρά προβλήματα που απειλούσαν ακόμα και τη λειτουργία της. Οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι είναι σε καθεστώς υπερεφημέρευσης το τελευταίο εξάμηνο με οχτώ και εννιά εφημερίες τον μήνα. Κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει για να φύγει από τον Ευαγγελισμό. Η τακτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου βρίθει από μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και διώξεις σε μια προσπάθεια να φιμώσουν όποιον συνάδελφο βρίσκεται απέναντί τους.  

Γιώργος Φερεντίνος,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Ευαγγελισμός

 

Αυτά τα πολιτικά ανθρωπάρια που νομίζουν ότι διοικούν νοσοκομεία και τη δημόσια Υγεία είναι βαθιά γελασμένα ότι θα μπορέσουν να σταματήσουν το ποτάμι της οργής των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι σε αυτήν την πολιτική που η βαρβαρότητά της πλέον δεν έχει όριο. Από την καταστροφή των νοσοκομείων, τα ξεπουλήματα κάθε δημόσιου αγαθού μέχρι την υπερεκμετάλλευσή μας με εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την ακρίβεια και τη φτωχοποίησή μας. Θα γίνει της Γαλλίας. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό και δεν θα σταματήσει παρά τις προσπάθειες κάποιων να μην βάζουν στόχους ανατροπής παρά να τα παραπέμπουν όλα στις κάλπες.

Μιχάλης Ρίζος,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Αττικόν

 

Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας, τους συνδικαλιστές που δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια, ανοιχτά και δημόσια. Στον Άγιο Σάββα η κυβέρνηση προσπάθησε να απολύσει τον τότε πρόεδρο του σωματείου μας Κώστα Καταραχιά κι έφαγε τα μούτρα της με τη συμπαράσταση χιλιάδων από όλη τη χώρα. Με την ίδια αποφασιστικότητα θα παλέψουμε και τώρα. Πάλι στον Ευαγγελισμό μερικούς μήνες πριν, πετύχαμε να αποτρέψουμε την απόλυση του γιατρού Ν. Σκούφογλου. Με αυτές τις διώξεις, δείχνουν πόσο μας φοβούνται. Έχουμε τον κόσμο και το δίκιο με το μέρος μας και γι' αυτό θα νικήσουμε.

Κατερίνα Πατρικίου,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Άγιος Σάββας

 

Τη διοίκηση του Γρηγορόπουλου στον Ευαγγελισμό τη γνωρίζουμε από παλιά. Ασκεί πολιτικές που περνούν μόνο με εργαζόμενους που έχουν το κεφάλι κάτω. Τους απαντάμε ότι το κεφάλι το έχουμε πάντα ψηλά. Το είχαμε ψηλά στα τρία χρόνια της πανδημίας που ματώσαμε σε καθημερινή βάση, μέρα και νύχτα με λειψά μέτρα ατομικής προστασίας. Κι έρχονται αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, για το έγκλημα στα Τέμπη, να μας κουνήσουν το δάχτυλο. Στη διοικητική υπηρεσία μετακινούν τιμωρητικά συνάδελφους και θέλουν να χτυπάνε κάρτα. Κάρτα να βάλουν στους εαυτούς τους οι διοικητές. Που δεν είναι εδώ όταν τους ψάχνουμε για να μην ακούσουν τους εργαζόμενους. Είναι αυτοί που σε λίγο καιρό θέλουν να φέρουν τον εργολάβο στο νοσοκομείο και να πετάξουν τους συναδέλφους με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η κορυφή του παγόβουνου είναι η ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη της Αργυρής. Θα μας βρουν απέναντι.       

Βιβή Πασχάλη,
μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Ψηφίσματα στήριξης στην Α. Ερωτοκρίτου

ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΙΣΑ, Σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων: Άγιος Σάββας, Έλενα Βενιζέλου, Αγλαΐα Κυριακού, Ευαγγελισμός, Ασκληπιείο Βούλας, Δρομοκαΐτειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ" και Αγίου Νικολάου Κρήτης, Σύλλογος ειδικευόμενων Γιατρών ΨΝΑ Δαφνί, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ), Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Συντονισμός εργαζόμενων στον Χώρο των Τεχνών-κατάληψη ΡΕΞ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Αριστοτέλης, Α' Αθηνών, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αμαρουσίου, Κ. Σωτηρίου, Πειραιά "Η ΠΡΟΟΔΟΣ", Αθηνά, Χανίων και Μεσσηνίας, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ΕΛΜΕ Χανίων, ΟΣΥΟ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπ. Οικονομικών), ΠΟΠΟΚΠ, ΣΕΤΕΕ (εργαζόμενοι ΤΕΕ), Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Σύλλογος εργαζόμενων ΓΓΔΕ (ΑΑΔΕ), Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου, Σωματείο εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΠΗΤ, ΣΕΛΜΑ (ΜΕΤΡΟ), ΣΕΡΕΤΕ (εργαζόμενοι στην έρευνα), ΠΕΝΕΝ, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ιωαννίνων, Σωματείο μισθωτών Γεωτεχνικών Β/Δ Ελλάδας, Σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σύλλογοι Φοιτητών: Φιλοσοφικής, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΑΣΚΤ, Ιατρικής Ιωαννίνων, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων, Φοιτητών Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Ιωαννίνων, Ιατρικής Πάτρας.