Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μπλόκο στον Κασιδιάρη, Μαύρο στους Βορίδηδες

7/10/20, Η μεγαλειώδης αντιφασιστική κινητοποίηση τη μέρα της καταδίκης της ΧΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 5 Μάη το αργότερο αναμένεται η απόφαση του Άρειου Πάγου σχετικά με τη συμμετοχή του φασιστικού κόμματος «Έλληνες» με νέο «πρόεδρο», τον αχυράνθρωπο του Κασιδιάρη και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Κανελλόπουλο, βάσει της νέας τροπολογίας Βορίδη που ψηφίστηκε στην Βουλή και προβλέπει η απόφαση να παρθεί από τους δέκα αρεοπαγίτες του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. 

Στο μεταξύ, μέσα στη μεγάλη εβδομάδα, ο παραιτηθείς για «λόγους ευθιξίας» αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Τζανερίκος (ήταν πρόεδρος στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου) έκανε γνωστό ότι πέρα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη είχε και δεύτερη επαφή με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα». Μίλησε για «παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές».

Είναι πραγματικά πρόκληση η Νέα Δημοκρατία, να το παίζει «αντιφασιστική» δύναμη, όταν όλοι γνωρίζουν το διαχρονικό νταραβέρι της με την Χρυσή Αυγή: Την δεκαετία του ’90 όταν, όπως έγραψε ο πρώην ταμίας της Χ.Α. Κουσουμβρής, το προεκλογικό υλικό της Χ.Α. ερχόταν από τα γραφεία «μεγάλου κόμματος». Την δεκαετία του 2000 όταν ο Καρατζαφέρης καλούσε «τα παιδιά της Χ.Α. να έρθουν μαζί μας και θα τους δώσουμε κανένα υπουργείο». Το 2014, όταν ο γ.γ της κυβέρνησης Σαμαρά, Μπαλτάκος, ακόμη και μετά τη δίωξη της Χ.Α., παζάρευε ανταλλάγματα στα υπόγεια της Βουλής με τον Κασιδιάρη. 

Είναι ατελείωτος ο κατάλογος αυτής της διαδρομής. Τελευταίος σταθμός, οι τροπολογίες που έφερε και ψήφισε στη Βουλή η ΝΔ. Δεν ήθελαν μια διάταξη που να δηλώνει καθαρά τον αποκλεισμό από τις εκλογές σε ναζιστικά κόμματα, σε κόμματα στα οποία συμμετέχουν υποψήφιοι βουλευτές ή ηγετικά στελέχη καταδικασμένοι για κακούργημα με ναζιστικό κίνητρο -όπως πρότειναν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. 

Στόχαστρο

Με την τροπολογία που ψήφισαν θέλησαν να βάλουν στο στόχαστρο την «αντισυστημική ψήφο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βορίδης στην Βουλή. Ενώ με την «διορθωτική» τροπολογία και την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν με «ραντεβού» μια αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη έδωσαν τη δυνατότητα στους φασίστες να παρουσιάζονται σαν «διωκόμενοι». 

Είναι αυτός ο κάλπικος «αντιφασισμός» του παλαίμαχου «τσεκουροφόρου» Βορίδη, σε συνδυασμό με την προεκλογική ρατσιστική ατζέντα της ΝΔ που οπλίζει με θράσος τους Κασιδιάρηδες. Τη Δευτέρα του Πάσχα η Χρυσή Αυγή ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ότι βρίσκεται με 207.000 ευρώ στον κατάλογο της χρηματοδοτήσεως των κομμάτων από τη Βουλή, επίσημα με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! Προσθέτοντας μάλιστα ότι «Η παραίτηση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δείχνει ότι υπάρχουν και ΔΙΚΑΣΤΕΣ με τιμή και φιλότιμο που τιμούν τον όρκο τους και ίσως ευρεθούν προ εκπλήξεως».

Πηγαίνοντάς μας, έτσι, στον άλλο μεγάλο προστάτη του φασισμού στην Ελλάδα, την δικαστική εξουσία. Ο Άρειος Πάγος δίνει την έγκρισή του στην Χ.Α να κατεβαίνει στις εκλογές ως «νόμιμο κόμμα» εδώ και δεκαετίες παρά την δολοφονική δράση της. 

Συνέχισε να το κάνει ακόμη και μετά τις καταδίκες των τότε ηγετικών της στελεχών για τις δολοφονικές της επιθέσεις σε μετανάστες, μέλη της ΟΣΕ (οργάνωση από την οποία προήλθε το ΣΕΚ) και μέλη άλλων αριστερών οργανώσεων, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Το 2005 ο Μιχαλολιάκος είχε αναγκαστεί να αναστείλει ο ίδιος τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής, μετά την παράδοση του Ανδρουτσόπουλου, του τότε «υπαρχηγού» του, που για επτά ολόκληρα χρόνια κυκλοφορούσε ελεύθερος («καταζητούμενος» κατά τα άλλα) για την δολοφονική επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι χρυσαυγίτες, παρόλα αυτά, συμμετείχαν ανενόχλητοι στην «Πατριωτική Συμμαχία» όπως είχαν κάνει ξανά στο παρελθόν το 1999 συμμαχώντας με τον νυν δικηγόρο του Λαγού Κ. Πλεύρη φτιάχνοντας την «Πρώτη Γραμμή». 

Για τον Άρειο Πάγο, πέρα έβρεχε. Ακόμη και το 2019, με δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής να έχουν ήδη καταδικαστεί για πλήθος δολοφονικών επιθέσεων και με την δίκη της Χρυσής Αυγής να πλησιάζει στο τέλος της, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, πήραν το ΟΚ από τους αεροπαγίτες να συμμετέχουν κανονικά στις εκλογές, όπου έμειναν εκτός Βουλής, μην καταφέρνοντας να πιάσουν το 3%, χάρη και μόνο στη δράση του αντιφασιστικού κινήματος. 

Οι συναντήσεις του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με κυβερνητικούς είναι ακόμη μια απόδειξη του πόσο ψεύτικος είναι ο διαχωρισμός των αστικών εξουσιών που τάχα προστατεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Το ξέρουν αυτό οι εργαζόμενοι από πληθώρα αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ. Αλλά κυρίως είναι ακόμη μια απόδειξη για το ότι επουδενί δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη αφενός στη δικαστική εξουσία αφετέρου στην πολιτική εξουσία ότι θα βάλουν πραγματικό φραγμό στη φασιστική απειλή.  

Δυναμώνουμε το αντιφασιστικό κίνημα για μπλόκο στην απόπειρα Κασιδιάρη να εμφανιστεί στις εκλογές και μαυρίζουμε στις κάλπες τους υψηλούς προστάτες του που το παίζουν «προστάτες της δημοκρατίας».