Πολιτισμός
Αλληλεγγύη στο βιβλιοπωλείο «Αμόνι»

Το βιβλιοπωλείο Αμόνι στα Πετράλωνα

Ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης διαδέχτηκε την ανακοίνωση (ακολουθεί παρακάτω) του συνεταιριστικού βιβλιοπωλείου ΑΜΟΝΙ στα Πετράλωνα, με την οποία έκανε γνωστή την απειλή για έξωση από τον χώρο στον οποίο στεγάζεται για περισσότερο από 2 δεκαετίες.

Μηνύματα συμπαράστασης, άρθρα και συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, δηλώσεις από ανθρώπους του βιβλίου και των τεχνών, επισκέψεις από ανθρώπους της γειτονιάς. Με κοινό σημείο την αγωνία και την οργή απέναντι στην μετατροπή των γειτονιών του κέντρου της Αθήνας σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο, προσανατολισμένο στην τουριστική βιομηχανία, σχέδιο που υπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η δημαρχία Μπακογιάννη: Απλησίαστα νοίκια για κατοικία ή μικρά μαγαζιά, μετατροπή κάθε χώρου σε μαγαζιά  εστίασης, καταπάτηση κάθε δημόσιου χώρου, όλα βορά στα αρπακτικά της αγοράς και τους αξιότιμους επενδυτές μίλια μακριά από πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και της νεολαίας στις γειτονιές.

Η μάχη που δίνει το Αμόνι είναι σκληρή και για κάποιους μάχη οπισθοφυλακής. Για μας το μέγεθος της συμπαράστασης δείχνει ότι είναι ώριμο όσο ποτέ να χτίσουμε ένα κίνημα που θα βάλει τις ανάγκες για στέγαση, δουλεία και ποιοτικό χρόνο ψυχαγωγίας στις γειτονιές μας, στην πρώτη γραμμή. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε βάλει τον εαυτό μας και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε με την αλληλεγγύη όλων.

«Μετά από 22 χρόνια λειτουργίας, το βιβλιοπωλείο μας βρίσκεται κάτω από την απειλή να χάσει τον χώρο του, τη γνωστή πορτοκαλί γωνία της πλατείας Μερκούρη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Βιβλιοπωλείο Αμόνι, στα Πετράλωνα στην πλατεία Μερκούρη. «Γιατί; Γιατί η γειτονιά μας έχει αλλάξει. Όταν ανοίξαμε η πλατεία ήταν για πολλά χρόνια μια μικρή άγνωστη πλατεία. Μετά όμως ήρθε η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ανάπτυξη σημαίνει να μετατραπούν οι γειτονιές μας χωρίς καμία συζήτηση και σχέδιο σε γειτονιές θελκτικές μόνο για τουρίστες. 

Στην περίπτωση μας ένα μαγαζί εστίασης να καταπιεί εμάς για να γίνει από 100τμ, 113τμ. Απ’ τον Οκτώβρη είμαστε σε διαπραγμάτευση για το συμβόλαιό μας που λήγει τον Ιούνη. Παλινωδίες, καμία καθαρή απάντηση -κάθε φορά που πλησιάζαμε σε μια συμφωνία ανέβαινε το ποσό στη λογική να αρπάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε, να συρρικνωθεί ήδη το μικρό μεροκάματο στον βωμό του μεγαλύτερου ενοικίου- και τελικά καμία διάθεση συμφωνίας, αφού η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη γιατί οι άλλοι δίνουν περισσότερα. Άρα το μικρό μας βιβλιοπωλείο να γκρεμιστεί! 

Προφανώς όλο αυτό μας στεναχωρεί κι όχι μόνο εμάς αλλά και όλο τον κόσμο της γειτονιάς και πολύ ευρύτερα πιστεύουμε, αλλά είμαστε πολύ μακριά απ’ το να αισθανόμαστε ότι είμαστε οι αδύναμοι. Στα 22 χρόνια λειτουργίας του, το βιβλιοπωλείο και η ομάδα του έχουν χαράξει ένα έργο τεράστιο σε σχέση με το μέγεθος του βιβλιοπωλείου. Στη γειτονιά μας έχουν έρθει συγγραφείς, ιστορικοί, καλλιτέχνες, παιδαγωγοί και άλλοι πολλοί δημιουργώντας μια εστία πολιτισμού. Για όλα αυτά ξεκινάμε μια καμπάνια να μην κλείσει το Αμόνι και θα το παλέψουμε με τη βοήθεια όλων! Θέλουμε νομική υποστήριξη, δημοσιοποίηση, αλληλεγγύη και να συμβάλλουμε στο δυνάμωμα του κινήματος που θα έχει λόγο για το τι γίνεται στη γειτονιά του. Έτσι κι αλλιώς, πιστεύουμε ότι χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε!»

Γιάννης Μαραβελάκης