Η Αριστερά
Παρέμβαση προερχόμενων από τη ΛΑΕ μπροστά στις εκλογές Μαΐου 2023

Πενήνταένα προερχόμενοι/ες από τη ΛΑΕ από διάφορους χώρους εργασίας και σημεία σε όλη τη χώρα, δηλώνουν τη διαφωνία τους με την επερχόμενη συνεργασία της ΛΑΕ με το ΜέΡΑ 25,σε κείμενο που υπογράφουν ενόψει των εκλογών της 21 Μάη. Ανάμεσα στα ονόματα που υπογράφουν το κείμενο είναι ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, πρώην πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) και πρώην αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος(Π.Ο.Θ.Α), ο Γιώργος Ελεζόγλου, πρώην μέλος ΚΕ Αριστερού Ρεύματος, ο Γρηγόρης Kαλομοίρης, πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ και πρώην αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, η Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, πρώην αντιπρόεδρος Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ, ο Βαγγέλης Τριάντος, μέλος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) κ.α.

«Ο δρόμος του αγώνα ενάντια σε αυτή την Κυβέρνηση, που λεηλατεί, ξεπουλά και δολοφονεί είναι η μόνη διέξοδος για το λαό! Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο προερχόμαστε από τη Λαϊκή Ενότητα [ΛΑΕ], διαφωνούμε και διαφοροποιούμαστε από την πολιτική πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει συμπορευόμενη εκλογικά με το ΜΕΡΑ25» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κείμενο.

«Με το κείμενό μας αυτό καταθέτουμε δημόσια τους λόγους της πολιτικής μας διαφωνίας. Συμμετείχαμε στους αντιμνημονιακούς αγώνες ενάντια στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Ζήσαμε την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015 και αγωνιστήκαμε για να μην υπογραφεί το 3ο μνημόνιο στη χώρα μας. Αποχωρήσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ψήφισή του και συμμετείχαμε στην ίδρυση της ΛΑΕ, παραμένοντας ως σήμερα σταθεροί στις ιδρυτικές της αρχές αντίστασης και πάλης. 

Η ηγεσία της ΛΑΕ-ΑΑ στις 23 Φεβρουαρίου 2023 αποφάσισε την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ25. 

Με την επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε ο δρόμος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, της συμπόρευσης δηλαδή με τις άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς που ήταν η κύρια κατεύθυνση της ΛΑΕ και των συνεργαζόμενων με αυτή οργανώσεων τα τρία προηγούμενα χρόνια, καθώς και η προσπάθεια συμπόρευσης, μέσω της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στην οποία και συμμετείχε τους προηγούμενoυς μήνες.

Επέλεξαν την εκλογική συνεργασία με ένα αρχηγικό κόμμα που ο επικεφαλής του έχει ιστορικές ευθύνες για τη συμφωνία με τους δανειστές της 20ης Φεβρουαρίου 2015 - προάγγελο του τρίτου μνημονίου του καλοκαιριού του 2015- που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα του “πράσινου Πανευρωπαϊκού κεϋνσιανισμού” κατά δήλωσή του, που ανήκει στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, και επιζητεί δημόσια την προγραμματική συμφωνία και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η ηγεσία του ΜΕΡΑ25 με βάση τις δημοσκοπήσεις και για τακτικούς λόγους εκλογικής επιβίωσης κατέφυγε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με στόχο την ενίσχυσή του, ώστε να περάσει το κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή. Η συνεργασία της ΛΑΕ-ΑΑ με το ΜΕΡΑ25 την δορυφοροποιεί ως ένα συνεργατικό σχήμα του ΜΕΡΑ25, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την “εξαφάνισή” της από τον εκλογικό τίτλο ΜΕΡΑ25- ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ… 

Θεωρούμε ότι η ένταξή μας σε μια αντιδεξιά, “προοδευτική” συνεργασία, άμεσα ή έμμεσα έστω και με όρους, οδηγεί στη συνεργασία με έναν βασικό θεμελιωτή του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα μας… Η περίοδος του 2015, εκτός από τραυματική περίοδος επώδυνης ήττας για την Αριστερά στη χώρα μας και την Ευρώπη, είναι συγχρόνως και περίοδος απόκτησης ιστορικής πείρας για όλους και ιδιαίτερα για όσους/ες ζήσαμε από τα μέσα τις κρίσιμες εκείνες εξελίξεις, πείρα στην οποία οφείλουμε να στηριχθούμε, ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Όμως η ηγετική ομάδα της ΛΑΕ-ΑΑ αποφάσισε τη συνεργασία αυτή, με έναν από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου διαπραγμάτευσης-υποχωρήσεων και τελικά συνθηκολόγησης, δίνοντάς του αναδρομικά άφεση αμαρτιών…

Η έκβαση των επερχόμενων εκλογών και τα αποτελέσματά τους μπορούν με προϋποθέσεις να βάλουν τέλος στις μοναχικές πορείες των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς. Της Αριστεράς που παλεύει για την κατάργηση της λιτότητας και όλων των αντιεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας, τη γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων, την άμεση ανάκτηση από το Δημόσιο όλων των Υπηρεσιών και δομών παροχής των κοινωνικών αγαθών και των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα με κοινωνικό έλεγχο, που παλεύει για την ειρήνη, για την απομάκρυνση των Αμερικάνικων βάσεων από τη χώρα μας, την έξοδο από το ΝΑΤΟ, τη ρήξη και την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκρότηση μετωπικού φορέα των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων εκείνων που έχουν σήμερα διαφορετικές επιλογές, αποτελεί ένα μεγάλο στόχο και στοίχημα συγχρόνως για το μέλλον. Είναι ο στόχος για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα αγωνιστεί για το μεταβατικό πρόγραμμα με ευρύτερες ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: tinyurl.com/paremvasilae