Η Αριστερά
Μαρξισμός 2023 - Επίκαιρες απαντήσεις από την επαναστατική παράδοση

Η δεύτερη συζήτηση του Πανελλαδικού Συμβουλίου του ΣΕΚ είχε θέμα το φεστιβάλ “Μαρξισμός 2023”. Την εισήγηση έκανε η Μαρία Στύλλου:

«Συμπλήρωνονται 35 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το φεστιβάλ “Μαρξισμός” τον Μάη του 1988, αφιερωμένο στον Μάη του '68. Τότε ο κόσμος είχε ψηφίσει για δεύτερη φορά μαζικά ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή η δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε ολόκληρο πρόγραμμα λιτότητας και έβαλε χέρι και στα συνδικάτα. Είχε αρχίσει ένα εργατικό κίνημα που έψαχνε πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Άρα είχε τεράστια σημασία να ξαναφέρουμε τον Μάη του '68 στην Ελλάδα κι από τότε καθιερώσαμε τον “Μαρξισμό” κάθε χρόνο.

Στο πανελλαδικό συμβούλιο έγινε πολύ συζήτηση για τα Τέμπη, σαν το γεγονός που πυροδότησε την έκρηξη του Μάρτη. Σε καταστάσεις εκρηκτικές, από την άποψη της κρίσης των από πάνω και της αντίστασης των απο κάτω, υπάρχουν γεγονότα που πυροδοτούν, μαζεύουν όλες αυτές τις εξελίξεις σαν φωτεινό σημάδι που τραβάει πολύ κόσμο για να γενικεύσει και να προχωρήσει τις μάχες του. Αυτό είναι μεγάλο μάθημα από τον Μάη του '68. Τότε ο πυροδότης ήταν ότι η αστυνομία μπήκε σε έναν ξενώνα φοιτητριών σε ένα επαρχιακό πανεπιστήμιο στη Ναντέρ για να πιάσει τους άντρες που κοιμόντουσαν τα βράδια εκεί. Εκεί ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες και έγιναν η φλόγα για τις καταλήψεις σε όλες τις σχολές. Στις 13 Μάη του '68 οι φοιτητές/τριες κατέβηκαν σε μια μεγάλη διαδήλωση που ανάγκασε τα συνδικάτα, τα οποία υποτιμούσαν το κίνημα των καταλήψεων, να καλέσουν κι αυτά στη διαδήλωση. Έτσι φτάσαμε στις καταλήψεις των εργοστασίων, να μην δουλεύει τίποτα για ενάμιση μήνα και η επαναστατική αριστερά να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Πυροδοτικός μηχανισμός

Η κατάληψη της Ναντέρ ήταν ένας πυροδοτικός μηχανισμός. Είχαν προηγηθεί απεργίες και το δυνατό αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πολλοί δεν τους έδιναν σημασία. Αριστεροί διανοούμενοι έλεγαν ότι είναι το τέλος της εργατικής τάξης. Αλλά ήταν μια “γκαστρωμένη” περίοδος που γέννησε τον Μάη του '68. Αντίστοιχη διαδικασία σήμερα εδώ, οι απεργίες που βγήκαν παντού, από τους καλλιτέχνες μέχρι τα σχολεία, και οι καταλήψεις στις σχολές που πυροδότησαν και προετοίμασαν μια ολόκληρη περίοδο έκρηξης μετά τα Τέμπη.

Πάνω στην εκτίμηση που έχουμε για την περίοδο, προετοιμάζουμε τη σχέση μας με την εργατική τάξη και τους φοιτητές, ώστε όταν έρχεται η έκρηξη να βρίσκουν απαντήσει στο ερώτημα “πώς προχωράμε”. 

Η βάση για αυτήν την προετοιμασία δεν είναι μόνο η πρακτική, αλλά και οι ιδέες μας. Ο “Μαρξισμός” στηρίζεται στην ιστορία δύο αιώνων. Στον 19ο αιώνα αναδύονται το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και μια Αριστερά με πολλά μπερδέματα. Ο Μαρξ και ο Ένγκελς άνοιξαν την ανάλυση για το τι σημαίνει ο καπιταλισμός και η κρίση του, η κεντρικότητα της εργατικής τάξης, που είναι ο “νεκροθάφτης” του συστήματος, και τι είναι εργατική επανάσταση, η Κομμούνα του Παρισιού. Ήταν ο αιώνας που έχει τη θεωρία και την πρώτη πράξη. Ο 20ος αιώνας έχει τη θεωρία και την πράξη μεγενθυμένα. Περίοδος πολέμων και επαναστάσεων, όπως την περιέγραφε ο Λένιν, ήταν σε όλο τον 20ο αιώνα και όχι μόνο στα πρώτα χρόνια. Στο φεστιβάλ “Μαρξισμός” θέλουμε να συμπυκνώσουμε σε τρεις μέρες με συζητήσεις αυτά τα 200 χρόνια. 

Ξεκινάμε από τώρα την οργάνωση του “Μαρξισμού”, παράλληλα με τη μάχη για τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές. Γιατί θεωρούμε ότι συζητώντας με τον κόσμο για το πρόγραμμα του Μαρξισμού, καλύπτουμε τις αναζητήσεις και τις μάχες που έχει δώσει, μαζί με ομιλητές και ομιλήτριες που ήταν πρωταγωνιστές αυτών των μαχών».

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την εισήγηση, έγιναν παρεμβάσεις από συντρόφισσες και συντρόφους. Για την κατάρρευση των ιδεών της άρχουσας τάξης στις σχολές μίλησε η Εύα Ντόκου, από τον πυρήνα στου Ζωγράφου και φοιτήτρια ΠΑΔΑ. «Στη συνελευση που κάναμε στο τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων οι φοιτητές καταδίκαζαν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και άνοιγε η συζήτηση για τον εργατικό έλεγχο, ενώ στα μαθήματα ουσιαστικά μαθαίνουμε να κάνουμε κομπρεμί με τις φαρμακευτικές».

Καταστροφικές επιλογές  

«Ο Μάης του '68 επανέρχεται με την σημερινή εξέγερση στη Γαλλία», είπε ο Γιώργος Πίττας. «Η πρόταση του Μελανσόν και των υπόλοιπων κομμάτων της ρεφορμιστικής αριστεράς είναι να γίνει δημοψήφισμα απέναντι στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και όχι η κλιμάκωση των απεργιών. Είναι καταστροφικές αυτές οι επιλογές, όπως και το '68 που η αριστερά στη Γαλλία βιάστηκε να κλείσει το κίνημα για να πάει σε εκλογές. Γι' αυτό τους θέλουμε όλους στον “Μαρξισμό”».

«Ο πόλεμος στον Πολιτισμό είναι γενικευμένος», τόνισε ο Νίκος Παπαευαγγελίου, από τον πυρήνα στα Πατήσια. «Απέναντι σε αυτό, βγήκαν καταλήψεις, απεργίες και συμπόρευση με άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης. Αυτά τα αντανακλαστικά υπήρξαν γιατί είχαν δοθεί πιο πριν αγώνες, όπως το κίνημα των καλλιτεχνών στην πανδημία, το #metoo ενάντια στους λιγνάδηδες και τους φιλιππίδηδες. Ως ΣΕΚ χρειάζεται να κάνουμε ξεκάθαρες τις εναλλακτικές επιλογές: καπιταλισμός ή επανάσταση, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

«Ο σύλλογος φοιτητών της Αρχιτεκτονικής έκανε εκδήλωση για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου κομμάτια που συμμετειχαν στο κίνημα της πόλης μιλούσαν για ιδεολογική κρίση του συστήματος», ανέφερε ο Τάσος Τσιούνης από τον πυρήνα του Βόλου. «Αντίστοιχα, σε φοιτητική συνέλευση έπρεπε να μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα, τι είναι ο εργατικός έλεγχος, ποιοι είναι οι ταξικοί συσχετισμοί. Χρειάζεται ο θεωρητικός εξοπλισμός για να μπορεί ο κόσμος να δίνει τις μάχες του και να απαντάει στις φωνές που λένε ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε. Το ίδιο ισχύει για τις εκλογές και τη συζήτηση για ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γι' αυτό ξεκινάμε την οργάνωση του “Μαρξισμού 2023” μέσα στην προεκλογική περίοδο».