Εργατικό κίνημα
Δραπετσώνα: Το νερό στα χέρια μας

13/5, Λιπάσματα Δραπετσώνας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μεγάλη συναυλία οργανώθηκε το Σάββατο 13/5 στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με σύνθημα «Πάρε το νερό στα χέρια σου – Τα δημόσια αγαθά πάνω από τα κέρδη τους».

Διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, στην οποία συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με τη στήριξη του Σωματείου Μηχανοδηγών του ΟΣΕ, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ένωσης Τραγουδιστών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Τις ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο του νερού αλλά του ΟΣΕ και της ΔΕΗ, όπως και την πολιτική της κυβέρνησης που βάζει τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη των λίγων κατήγγειλαν συνδικαλιστές/τριες και εκπρόσωποι φορέων που έκαναν χαιρετισμό στη συναυλία, ανάμεσά τους ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος Μηχανοδηγών ΟΣΕ, ο Γιώργος Ραντίτσας και ο Ηλίας Κορλός από την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού. Τη στήριξη τους στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού δήλωσαν και όλοι/ες οι καλλιτέχνες που ανέβηκαν στη σκηνή.

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν πιστεύουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό. Τα ακούσαμε όταν ψήφισαν νόμο το καλοκαίρι του 2022, επιχειρώντας να παραφράσουν και να παρακάμψουν τη δικαιοσύνη, οδηγώντας τα κινήματα για το νερό να μιλούν για συνταγματική εκτροπή. Τα ακούσαμε όταν προσπάθησαν να παραδώσουν το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας στους ιδιώτες. Τα ακούσαμε πριν δυο μήνες όταν ίδρυσαν τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, το καθοριστικό βήμα για την εισαγωγή του νερού ως εμπορικό προϊόν στην ελεύθερη και απορυθμισμένη αγορά», τόνισε ο Γιώργος Ραντίτσας, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στην Αποχέτευση ΕΥΔΑΠ. 

«Όλες τις εγκαταστάσεις που συντηρεί η ΕΥΔΑΠ εδώ και 70 χρόνια για να μπορούμε να πίνουμε το νερό στην Αττική, ο Μητσοτάκης ήθελε να τις δώσει στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Μια εταιρία χωρίς καμία γνώση πάνω στο αντικείμενο, θα αναλάμβανε την ευθύνη για 5 εκατομμύρια κόσμο. Ευτυχώς τα σωματεία βάλαμε φρένο σε αυτό το κακό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν και γι' αυτό απαιτούμε την άμεση κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής που νομοθέτησε η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν διαλυθεί η Βουλή», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.

Και στις δύο εισόδους του χώρου, τον κόσμο υποδέχονταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ με την Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Πολύ θετική ήταν η ανταπόκριση στο αίτημα για κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του Μητσοτάκη και για να συνεχίσουμε τους απεργιακούς αγώνες απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις. Η συζήτηση κατέληγε στην προτροπή για ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές και το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.