Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Υγεία!

Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η ζωή καθημερινά μάς δείχνει ότι όλα είναι διαλυμένα και τα καινούργια «Τέμπη» καραδοκούν… Η απεργία που έχει υποσχεθεί η ΠΟΕΔΗΝ μέσα στον Ιούνιο, ανεξάρτητα από το πώς πάνε οι εκλογές, σε αυτό λογοδοτεί. Στις 7 Ιούνη στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, που θα οριστεί η ημερομηνία της απεργίας, η κατεύθυνση χρειάζεται να είναι ότι πάμε για μια μεγάλη πανυγειονομική απεργία και κινητοποίηση με τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης.

Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς που εργάζομαι η υποστελέχωση έχει καταστήσει επισφαλή τη λειτουργία πολλών τμημάτων, οι εφημερίες κατακλύζονται από πολύ κόσμο με σοβαρά προβλήματα που περιμένουν ατελείωτες ώρες να εξεταστούν και ακόμη περισσότερες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ή ράντζο για να νοσηλευτούν. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βασικά φάρμακα και υλικά, συν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Στον χώρο της Υγείας, οι εργαζόμενοι έχουμε δώσει συνεχείς και σκληρές μάχες για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι, για να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι, για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ. Με αυτές τις μάχες έχουν ξεσηκωθεί ολόκληρες τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη, στο Μεσολόγγι, στη Σύρο και αλλού. Αυτές οι μάχες έχουν δείξει ότι μόνο στους αγώνες μας μπορούμε να βασιστούμε και όχι στα προφανή ψέματα της Κυβέρνησης και στις αναξιόπιστες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόφαση

Από την πλευρά μας σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων, έχουμε παίξει ρόλο για να ξεδιπλωθούν και οργανωθούν αυτές οι μάχες. Και σε αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε να δυναμώνουμε και να μεγαλώνουμε το υγειονομικό κίνημα, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ένα ΕΣΥ δημόσιο, δωρεάν και αποτελεσματικό για κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Για αυτό και είναι πολύ σημαντική η απόφαση για απεργία που πάρθηκε μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, την προηγούμενη εβδομάδα στην Εκτελεστική της ΠΟΕΔΗΝ. Στο ζενίθ της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύπτεται η διάθεση του κόσμου να αγωνιστεί και να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις για να επιβάλλει τα αιτήματά του.

Είναι σαφές ότι οι επιθέσεις στο ΕΣΥ θα συνεχιστούν με όποια κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει να αποπληρωθούν οι τρομακτικές δαπάνες για τους εξοπλισμούς, να κερδηθεί η «επενδυτική βαθμίδα» κτλ. Κάτι που σημαίνει νέες περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες. Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του Συντονιστικού Νοσοκομείωνζ, στο επόμενο διάστημα συνδυάζουμε όλες τις μάχες μαζί, όπως κάνουμε πάντα: συνεχίζουμε την καμπάνια ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη της γιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου, παλεύουμε  για να ενισχυθεί η δύναμη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές και πάνω από όλα οργανώνουμε τις επόμενες απεργιακές μάχες για να κερδίσουμε το ΕΣΥ που έχουμε ανάγκη.

Μαρία Χαρχαρίδου,
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζ. ΓΝΑ Γεννηματάς