Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μειονότητα Θράκης: Γύρισαν μπούμερανγκ οι εκβιασμοί της ΝΔ

Διαδήλωση ενάντια στο άνοιγμα γραφείων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην Ξάνθη, το Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016

Η στοχοποίηση και οι εκβιασμοί της Νέας Δημοκρατίας εις βάρος της μειονότητας της Θράκης απέτυχαν πανηγυρικά. Όχι μόνο δεν “βάφτηκε” μπλε η Ροδόπη, αλλά παραλίγο να χάσει την πρωτιά και στην Ξάνθη. Η ΝΔ κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά της σε Ροδόπη (28,89%) και Ξάνθη (30,32%), με τη δεύτερη να απαντάει στο “αν δεν ψηφίσετε ΝΔ τα πράγματα θα είναι δύσκολα” της Μπακογιάννη με πτώση στο ποσοστό της ΝΔ πάνω από 5% σε σχέση με τις εκλογές του Μάη, τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλο νομό. 

Δεν ήταν μόνο οι ωμοί εκβιασμοί που εξόργισαν τη μειονότητα -και όλους μας. Το αφήγημα του Μητσοτάκη για τον ρόλο του τούρκικου προξενείου στις βουλευτικές εκλογές είναι μια χυδαία επίθεση. Η στοχοποίηση ξεκινάει από τους εκλεγμένους/υποψήφιους της μειονότητας που σύμφωνα με την κυβέρνηση καλώς παρακολουθούνται από την ΕΥΠ ως πιθανοί «προδότες του έθνους», που πρέπει να ορκίζονται στην αποκήρυξη της τουρκικής μειονότητας. Για να φτάσει να στοχοποιείται ουσιαστικά μια ολόκληρη κοινότητα ως «εσωτερικός εχθρός», όπως κάνει με τους πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν από τον πόλεμο, τις χούντες και την πείνα αποκαλώντας τους “τούρκικη εισβολή”. Προσπαθεί να διασπείρει τη διχόνοια και να σπάσει την αρμονική συνύπαρξη και τους κοινούς αγώνες των πληθυσμών στη Δυτική Θράκη. 

Θέλοντας και να προσελκύσει με μπόλικο σωβινισμό τα ακροδεξιά ακροατήρια, η ΝΔ έθρεψε ουσιαστικά, με ακόμα έναν τρόπο, τους φασίστες και τα ακροδεξιά μορφώματα. Έτσι έδωσε τη δυνατότητα να βγαίνει ο Βελόπουλος και να τολμάει να δηλώνει «Θα ξηλώσω το τουρκικό προξενείο κι όποιος δηλώνει Τούρκος θα του αφαιρώ την ιθαγένεια». Έχουμε την εμπειρία ότι όταν αβαντάρουν τους φασίστες, αυτοί δεν περιορίζονται στις προκλητικές δηλώσεις. Με την άνοδος της Χρυσής Αυγής μετά το 2012 και το άνοιγμα των γραφείων τους στην Ξάνθη, πρώτος στόχος των φασιστικών επιθέσεων ήταν οι γυναίκες με μαντήλα και όσοι χρησιμοποιούσαν άλλη γλώσσα από την ελληνική. Οι μαζικές ενωτικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, μειονοτικών και “πλειονοτικών”, έκλεισαν τα γραφεία τους και απέκρουσαν την τρομοκρατία από τα τάγματα εφόδου. 

Η μειονότητα στη Θράκη γύρισε την πλάτη στη ΝΔ γιατί τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα γι' αυτούς. Οι “ιστορίες” για τον ρόλο του προξενείου και οι εκβιασμοί δεν καταφέρνουν να σβήσουν αυτή την πραγματικότητα. Χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις καταστέλλουν τα δικαιώματά τους στον εθνικό και θρησκευτικό τους προσδιορισμό. Από το 1983 ξεκίνησε σφοδρή επίθεση για να σβηστεί οποιαδήποτε αναφορά σε τούρκικη μειονότητα, βάζοντας λουκέτο στους συλλόγους τους. Με το εκλογικό όριο του 3%, εκτός από την Αριστερά, απέκλεισαν τα ανεξάρτητα κατεβάσματα μειονοτικών, οι οποίοι εκλέγονταν μέχρι τότε βουλευτές. Αργότερα, τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες, βάζοντας διορισμένους στη θέση τους.

Αλλά πάνω απ' όλα, τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, την ανεργία και στον αποκλεισμό από τη δημόσια Υγεία, τα σχολεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις από τις οποίες ζούσαν χιλιάδες εργαζόμενοι έκλεισαν η μία μετά την άλλη από το 2000 και μετά. Η πλειοψηφία αναγκάστηκε να μεταναστεύει στο εξωτερικό για να δουλεύει σεζόν στις πιο ανθυγιεινές δουλειές και αντίξοες συνθήκες, με κάποιους να μεταναστεύουν μόνιμα με τις οικογένειές τους. 

Δεν υπήρχε καμία πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι το 2000, όταν ψηφίστηκε νόμος που εξασφάλιζε σε -ελάχιστους- μειονοτικούς θέση στο Πανεπιστήμιο. Ένα μικρό θετικό βήμα, που όμως δεν αρκεί για να διαλύσει τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Εκατοντάδες είναι τα σχολεία που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας άνεργους τους μειονοτικούς εκπαιδευτικούς. Κατά δεκάδες στοιβάζονται οι μαθητές μέσα σε κακοσυντηρημένες αίθουσες σε υπό κατάρρευση κτίρια. Ποτέ δεν τηρήθηκε η δέσμευση από τη ΝΔ για δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία. Σαν να μην έφταναν αυτά, ισχύει ακόμα ο ρατσιστικός νόμος του Λοβέρδου που απαγορεύει σε μειονοτικούς εκπαιδευτικούς να διδάσκουν ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία.

Το εκλογικό μαύρισμα της ΝΔ είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια χρειάζεται να δοθεί στους αγώνες με όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία ενάντια στις διακρίσεις, τον εθνικισμό και τους φασίστες, για καλύτερα σχολεία και δομές Υγείας, για αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και όλες.