Kάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το Σάββατο 27 Γενάρη, (12μ Πάρκο Ελευθερίας, μετρό Μέγαρο Μουσικής) και στην πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ απευθύνει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο με τίτλο «Όχι φρεγάτα στην Ερυθρά – Καμιά συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη Ισραήλ».
Όπως αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνένοχη στη γενοκτονία του Νετανιάχου στη Γάζα και στην επέκταση του πολέμου με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Στηρίζει στρατιωτικά με τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ να λειτουργεί σαν “μετόπισθεν” για τους βομβαρδισμούς και ταυτόχρονα συμμετέχει στην βρώμικη διπλωματία των ιμπεριαλιστών επιδιώκοντας να “μεσολαβήσει” για να ξαναστηθούν οι κλονισμένες συμμαχίες των καθεστώτων με τις ΗΠΑ και το Ισράηλ…
Οι φοιτητές και οι μαθητές που προχωράνε σε καταλήψεις μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς που διεκδικούν Λεφτά για την Παιδεία-Υγεία και όχι για φρεγάτες στην Αραβία, οι εργαζόμενοι/ες που παλεύουν για αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, όλες και όλοι μαζί ενάντια στην κυβέρνηση του πολέμου, των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού και του σεξισμού. Στο πλευρό της ενωμένης Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη!».
Το συλλαλητήριο της 27ης Γενάρη έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαθαίνει την εμπλοκή της και στα δύο μέτωπα, παραμένοντας ο πιο πιστός σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας σε νατοϊκή δύναμη στην Ερυθρά. Και τα δύο θέματα ήταν το κυρίως «μενού» στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η οποία περιλάμβανε στο πρώτο μέρος τον ισραηλινό υπ.Εξ, στο δεύτερο τους υπ.Εξ. της Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου και στο τρίτο μέρος τον Παλαιστίνιο υπ.Εξ.
Στις δηλώσεις του πριν τη συνάντηση ο υπ.Εξ της Ελλάδας Γεραπετρίτης τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων… Δεύτερον, θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούμε το ζήτημα της μη διάχυσης των εχθροπραξιών. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, βεβαίως, στην Ερυθρά Θάλασσα. Και τρίτον, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, παρέχοντας μία προοπτική στις δύο πλευρές και ιδίως, στην παλαιστινιακή πλευρά… Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, δεύτερον την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και βεβαίως, τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη...».
Πίσω από τις υποκριτικές χιλιοειπωμένες «ανησυχίες» για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Γεραπετρίτης ήρθε ξεδιάντροπα να ευθυγραμμιστεί πριν το καλημέρα, με τον υπ.Εξ. του Ισραήλ Ι. Κατζ, που φτάνοντας στις Βρυξέλλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται εκεί για να συζητήσει δύο θέματα: «Να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας» και να επιτύχει την υποστήριξη στο Ισραήλ «για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».
Ο Γεραπετρίτης δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα για να σχολιάσει έστω εν είδει «φιλικής παρότρυνσης» τις δηλώσεις Νετανιάχου τις προηγούμενες μέρες («δεν πρόκειται να αποδεχτεί παλαιστινιακό κράτος» και ότι «από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα τον έλεγχο θα έχει ο ισραηλινός στρατός») που ανάγκασαν ακόμη και τους υπουργούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας, καθώς και τον επίτροπο της ΕΕ Μπορέλ να τον επιπλήξουν. Έστω και στα λόγια, γιατί δεν συμμορφώνεται με τα «μεταπολεμικά σχέδια» που μαγειρεύουν ΗΠΑ, ΕΕ, Σαουδική Αραβία κι άλλα αραβικά κράτη -προς όφελος πάντα του Ισραήλ.
Φωτιά σε όλον τον αραβικό κόσμο
Το ίδιο υποκριτική είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης περί ανησυχίας για τη μη «διάχυση των εχθροπραξιών». Αφενός γιατί κάνει πλάτες στη γενοκτονία του Ισραήλ που έχει βάλει φωτιά σε όλον τον αραβικό κόσμο καθώς και σε όλες τις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Υεμένης. Αφετέρου γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στη στρατιωτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Υεμένη αποτελεί κλιμάκωση των εχθροπραξιών εκ μέρους των ΗΠΑ, της Βρετανίας - αλλά και της ΕΕ που στη συνάντηση των υπουργών της θα συγκεκριμενοποιούσε την αυτοτελή της συμμετοχή με τουλάχιστον τρία πλοία.
Μόνο που τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντιμετωπίζουν εμπόδια. Και αυτά δεν αφορούν μόνο τη μαζική αντίθεση των εργαζομένων και της νεολαίας που εκφράζεται με κάθε τρόπο από τους δρόμους, τις γειτονίες, τα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς μέχρι τα γήπεδα και τα θέατρα. Όπως ανέφερε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής, στη φρεγάτα «Ύδρα» (που σύμφωνα με διαρροές ήδη από τον Δεκέμβρη του 2023 είχε προταθεί για να πάει στην Ερυθρά), ο αριθμός «των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17)» (11 από αυτούς το 2023 και 6 το 2024)!
Και παρότι υπήρξε σήμα το οποίο ζητούσε να αποσπαστούν «περί τα εβδομήντα άτομα διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ» σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ήδη εξ όσων κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σε όλο το Ναύσταθμο, επειδή οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο αναμένεται να υπάρξουν διαταγές αποσπάσεων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».
Και τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην στελέχωση. Όπως διαβάζουμε στο in.gr: «Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο in ότι είναι σε εξέλιξη δοκιμές και για την τοποθέτηση συστήματος αντι–drone, για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. Συγκεκριμένα δοκιμάζεται ένα σύστημα ελληνικής εταιρείας το οποίο εξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις... Ο Δένδιας πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως η φρεγάτα η οποία θα πάει θα πρέπει να διαθέτει τα “αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας”, μία προϋπόθεση που θέτει και το Πολεμικό Ναυτικό... Δεδομένου ότι οι ΜΕΚΟ έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, το ελληνικό πλοίο αναμένεται να βρεθεί να επιχειρεί δίπλα σε πλοίο ικανό να προσφέρει αεράμυνα περιοχής. Στο πλήρωμα θα είναι και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών... Ανώτατες πηγές του ΥΠΕΘΑ σημείωναν ότι το ελληνικό πλοίο δεν αναμένεται να αναχωρήσει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου... Πρόθεση είναι η ελληνική φρεγάτα να φοράει δύο “καπέλα” τόσο της επιχείρησης Prosperity Guardian, όσο και της ΕΕ».
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βιάζεται όπως-όπως να εμπλακεί κανονικά σε μια επικίνδυνη πολεμική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου ο ελληνικός καπιταλισμός να δώσει δυναμικά το παρών στις νατοϊκές επιχειρήσεις εναντίον της Υεμένης. Με τον Δένδια να έχει στείλει ήδη ανώτατο αξιωματικό του Π.Ν στο Μπαχρέιν προκειμένου σε συνεργασία με τους νατοϊκούς να συγκεκριμενοποιήσει τον ρόλο που θα παίξει στην επιχείρηση. Με τη συμμετοχή των ΟΥΚ, ίσα για να μας θυμίσουν το φιάσκο της «ανθρωπιστικής επιχείρησης» στη Λιβύη μετά τις πλημμύρες που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών της ελληνικής αποστολής. Κι ενώ ήδη: Μια ελληνική συστοιχία πυραύλων Πάτριοτ σταθμεύει στην Σ. Αραβία. Η φρεγάτα Λήμνος βρίσκεται έξω από το Λίβανο για να επιβλέπει το εμπάργκο όπλων στην Χεζμπολά -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που πέρα από τα λόγια δεν έχει κουνήσει ούτε δαχτυλάκι για εμπάργκο και κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Η φρεγάτα Αιγαίον περιπολεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» της ΕΕ επιβλέποντας το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Και σε νατοϊκή δύναμη στην περιοχή συμμετέχει το πλοίο «ΗΡΑΚΛΗΣ».
Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να βάλουν τέλος στην ελληνική συμμετοχή σε αυτά τα εγκλήματα απαιτώντας να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες και να κλείσουν όλες οι νατοϊκές βάσεις.
Διαδήλωση αλληλεγγύης σε Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.Φωτό: Getty
Συνεχίστηκαν και αυτό το σαββατοκύριακο τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε όλο τον κόσμο.
Πάνω από 25.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε στη Μαδρίτη απαιτώντας από την κυβέρνηση της Ισπανίας να «βάλει τέλος στο εμπόριο των όπλων και στις σχέσεις με το Ισραήλ» ενώ μαζικά συλλαλητήρια έγιναν στην Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, την Σεβίλλη και άλλες πόλεις του ισπανικού κράτους. Στην Βιτσένζα στην Ιταλία εκατοντάδες διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας όταν επιχείρησαν να εισβάλουν σε διεθνή έκθεση για την επεξεργασία του χρυσού στην οποία συμμετείχε το Ισραήλ. Στην Βρετανία μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, η μεγαλύτερη από αυτές στο Μπέρμιγχαμ, με την επόμενη πανεθνική διαδήλωση να έχει οριστεί για τις 3 Φλεβάρη. Το Σάββατο ξεκίνησε από το Παρίσι πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με στόχο να φτάσει στις Βρυξέλλες σε δέκα μέρες την 1η Φλεβάρη οπότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να απαιτήσουν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Στις ΗΠΑ τα πανεπιστήμια έχουν κυριολεκτικά πάρει φωτιά με τους φοιτητές να πραγματοποιούν sit ins σε δεκάδες πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα και τις αρχές να απαντάνε με συλλήψεις.