Απαντάμε δυνατά, απεργιακά! – Υπ. Οικονομικών, ΔΟΥ, Τελωνεία

Παρά τις προσπάθειες Βενιζέλου για το αντίθετο, η μάχη ενάντια στο νέο μισθολόγιο ξεκίνησε από το υπουργείο του. Μόλις δεκαπέντε μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε χρησιμοποιήσει τη φόρμουλα της “προσωπικής διαφοράς” ως αντιστάθμισμα στις άγριες περικοπές που ετοιμάζει. Είχε έτσι καταφέρει να ανασταλεί η κοινή 48ωρη απεργία των ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΟΤΥΕ και ΟΣΥΟ στις 23 και 24 Αυγούστου, με τις ηγεσίες των τριών Ομοσπονδιών του υπουργείου Οικονομικών να προπαγανδίζουν ότι δε θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών.

Οι εξαγγελίες του υπουργού την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν την απάτη και ανέτρεψαν τις αυταπάτες. Η “προσωπική διαφορά” έγινε παρελθόν και το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο προβλέπει σκληρές επιθέσεις με κατάργηση επιδομάτων, σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, αξιολόγηση κλπ. Οι Ομοσπονδίες των εργαζόμενων στις εφορίες και τα τελωνεία αποφάσισαν να υλοποιήσουν την 48ωρη απεργία ενώ η ΟΣΥΟ ξεκίνησε διαδικασίες συνελεύσεων στους χώρους και συνεδριάσεων των ΔΣ των Συλλόγων για να αποφασίσει την απάντησή της. Μπορεί η ηγεσία της ΟΣΥΟ να μην συμμετείχε στη 48ωρη απεργία διασπώντας το κοινό μέτωπο, όμως τη Δευτέρα το πρωί, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών γιούχαραν τον Βενιζέλο μέσα στο υπουργείο του δείχνοντας ότι η βάση είναι ξεσηκωμένη.

“Στη Κεντρική Μακεδονία, τα τελωνεία κατέγραψαν 100% συμμετοχή στην απεργία, ήταν όλα κλειστά. Στο ΣΔΟΕ σημειώθηκε 80% συμμετοχή και την ΕΔΕΥΘ 93%”, μας είπε η Δήμητρα Παπαδοπούλου, τελωνειακή υπάλληλος. “Στην υπηρεσία μου οργανώσαμε περιφρούρηση το πρωί αν και ελάχιστοι είχαν έρθει για δουλειά. Ακόμα και το προσωπικό ασφαλείας δήλωσε απεργός, αποδεχόμενο αν και ήταν στη δουλειά να μην πληρωθεί και να δείξει ότι είναι με την απεργία. Γενικά το κλίμα είναι με τη συνέχεια. Η Ομοσπονδία μας έχει πάρει απόφαση για δύο ακόμα 48ωρες απεργίες με το Γενικό Συμβούλιο να έχει εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική να τις προκηρύξει και πρέπει να τις προκηρύξει άμεσα. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε απεργία διαρκείας όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, να κατεβάσουμε τα ρολά για όσο χρειαστεί, να μην μαζεύουμε κανένα έσοδο για τον Βενιζέλο που πηγαίνει μετά και τα δίνει στους τραπεζίτες, απεργία διαρκείας για να δουν τη δύναμή μας κυβέρνηση και τρόικα”.

Ενωτικοί Αγώνες

“Στην παρέμβασή μας με την Εργατική Αλληλεγγύη στην εφορία του Βύρωνα την περασμένη Παρασκευή, συναντήσαμε εργαζόμενους οργισμένους που ετοιμάζονταν για την 48ωρη απεργία” μας είπε ο Χρίστος Αργύρης, ειδικευόμενος γιατρός. “Ολοι συμφωνούσαν με την κλιμάκωση και με τους ενωτικούς αγώνες μεταξύ διαφορετικών κλάδων. Το γεγονός ότι ένας απεργός γιατρός επισκέφτηκε το χώρο τους, τους ενημέρωσε για τις επιθέσεις στην υγεία αλλά και τις αντιστάσεις που ξεσπούν, άνοιγε τη συζήτηση για τη συνέχεια. Επτά εργαζόμενοι αγόρασαν την εφημερίδα”.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήταν οι πρώτοι που είχαν βγει στη σύγκρουση με την κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του 2010 με απεργίες που κλιμακώθηκαν σε διαρκείας. Οι ηγεσίες όμως των τριών Ομοσπονδιών έκλεισαν τότε τον αγώνα. Ο μόνος τρόπος για να μην ξανασυμβεί ένα παρόμοιο ξεπούλημα σήμερα είναι η βάση να πάρει την πρωτοβουλία για οργάνωση της μάχης από τα κάτω -με επιτροπές αγώνα που κινητοποιούν τους εργαζόμενους και δεν αφήνουν τις ηγεσίες να αποφασίζουν μόνες τους. Το πόσο κρίσιμο είναι αυτό φάνηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ που συνεδρίασε τη δεύτερη μέρα της 48ωρης χωρίς να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη συνέχεια.

“Η συμμετοχή στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας -στα Γιαννιτσά, την Εδεσσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια- ήταν καθολική”, μας είπε ο Μάκης Γεροντίδης, εργαζόμενος στην Κτηματική Υπηρεσία Πέλλας, “Τώρα πρέπει να πάμε για γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους και να αποφασίσουμε απεργία διαρκείας. Πρέπει να οργανώσουμε αυτά τα βήματα από τα κάτω. Οι ηγεσίες μας δε θέλουν να δώσουν αυτό τον αγώνα. Σε σύσκεψη του υφυπουργού, Οικονόμου με τα Δ.Σ. των Συλλόγων εφοριακών και τελωνειακών Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εφοριακών αλλά κυρίως των τελωνειακών ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Στη μία ώρα συνάντησης περίπου, πάνω από τη μισή έκαναν βελτιωτικές προτάσεις για υπηρεσιακά θέματα...

Το πλαίσιο της απεργίας 'να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα' είναι ψεύτικο και ελλιπές. Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μια αναξιόπιστη και πουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Απαιτείται ο αγώνας να περάσει στα χέρια των εργαζομένων με γενικές συνελεύσεις, με διεκδικητικό πλαίσιο που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και με μορφές δράσεις για τη συνέχεια του αγώνα, που θα αποφασίζονται από εμάς πριν το τέλος κάθε απεργιακής κινητοποίησης”.

Διαβάστε επίσης

Δήμος Αθήνας

Συγκοινωνίες: όχι στο φιάσκο των μετατάξεων

Όχι στις καταργήσεις οργανισμών

ΕΡΤ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

ΟΕΝΓΕ

Συνελεύσεις

Απεργία στην Ελαΐδα