Απαντάμε δυνατά, απεργιακά! – Συγκοινωνίες: Όχι στο φιάσκο των μετατάξεων

Η προσπάθεια της κυβέρνησης κατέληξε σε φιάσκο. Από τη μία, φανέρωσε τη διάλυση στην οποία οδηγεί τα ΜΜΜ η εφαρμογή του νόμου για την “εξυγίανση” των αστικών συγκοινωνιών που είχε περάσει τον περασμένο Φλεβάρη ο Ρέππας από τη Βουλή. “Με την χθεσινή αιφνιδιαστική και αυταρχική απόφασή τους να μεταταγούν 144 συνάδελφοί μας για να φυλάνε από σήμερα το πρωί τα Μουσεία της πρωτεύουσας, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει ήδη από την πρώτη μέρα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Σήμερα Παρασκευή 9/9, μόλις δυο τρένα από ΟΜΟΝΟΙΑ έως ΠΕΙΡΑΙΑ και 4 τρένα από ΟΜΟΝΟΙΑ έως ΚΗΦΙΣΙΑ βρίσκονται στη διάθεση του επιβατικού κοινού για την εξυπηρέτησή του. Σοβαρός είναι ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στους συρμούς και τις αποβάθρες, επειδή αδυνατούν να εξυπηρετηθούν”, έγραφε η ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Από την άλλη, εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΣΤΑΣΥ (της ενοποιημένης, σύμφωνα με το νέο νόμο, εταιρίας των μέσων σταθερής τροχιάς) στην οδό Αθηνάς και κατέλαβαν το κτίριο αφού πρώτα πέταξαν έξω το Διοικητή Σπυράκη -πολύ πριν αποφασίσει να τον παραιτήσει ο Ραγκούσης γιατί δεν κατάφερε ούτε να ελέγξει το χάος στον ηλεκτρικό ούτε να σταματήσει την κατάληψη. Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν οι συνάδελφοί τους από το ΜΕΤΡΟ.

Ανάκληση

“Το πρωί μας πήραν τηλέφωνο συνάδελφοι από το ΜΕΤΡΟ ότι τους έχει καλέσει η Διοίκηση να φύγουν από τις δουλειές τους και να έρθουν εδώ στην Αθηνάς να υπογράψουν χαρτί και να πάνε να κάνουν τους εκδότες, τους σταθμάρχες λόγω έλλειψης στον Ηλεκτρικό”, μας είπε ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, του μεγαλύτερου Σωματείου του ΜΕΤΡΟ. “Εμείς δεν το αφήσαμε να γίνει αυτό, σκίσαμε τα χαρτιά και καλύψαμε τους συναδέλφους να γυρίσουν στα πόστα τους. Προτείνω και στους συναδέλφους του ΤΡΑΜ να κάνουν το ίδιο. Να μην πάνε να δουλέψουν στον ηλεκτρικό αν τους καλέσουν. Θα στηρίξουμε τους συναδέλφους για την ανάκληση των μετατάξεων, συμπαραστεκόμαστε και στην κατάληψη εδώ, γιατί έρχεται η σειρά μας μετά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τα διαλύσει όλα για να βάλει εργολάβους”.

“Οι μετατάξεις είναι άδικες”, μας είπε ο Γιάννης, τεχνίτης στον ηλεκτρικό. “Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ηλεκτρικός χωρίς τους εργαζόμενους, ίσα ίσα που χρειάζεται περισσότερους. Το Σωματείο ήρθε το πρωί εδώ, έδιωξε τον Σπυράκο και οργάνωσε την κατάληψη. Αντιστεκόμαστε στην εργασιακή εφεδρεία που ετοιμάζουν, στο οργανόγραμμα που μας ανακοίνωσαν και είναι απαξιωτικό, στις νέες περικοπές μισθών όταν ήδη οι μισθοί μας έχουν πιάσει πάτο. Ολος ο κόσμος να βγει απεργιακά στο δρόμο, σε όλα τα ΜΜΜ και σε κάθε κλάδο, αυτό χρειάζεται”.

Ανάλογα προβλήματα προβλέπονται στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ με την έναρξη, από τις 12 Σεπτέμβρη, του χειμερινού προγράμματος. “Με το πρόγραμμα αυτό θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση των επιβατών”, αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία. “Προειδοποιούμε τους υπεύθυνους των Διοικήσεων πως για ό, τι συμβεί τις επόμενες ημέρες, θα είναι οι απόλυτοι υπεύθυνοι”.

Η απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα σε όλα τα Μέσα είναι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί η επίθεση της κυβέρνησης. Για να υλοποιηθεί αυτή η προοπτική, χρειάζεται η βάση των εργαζόμενων να πρωταγωνιστήσει. Στην κοινή στάση εργασίας και συγκέντρωση του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ που έγινε στο ξενοδοχείο Τιτάνια δυο μέρες πριν την κατάληψη, Τετάρτη 7/9, η πλειοψηφία των εργαζόμενων υποστήριζε την ακινητοποίηση των τρένων στους σταθμούς μέχρι τη νίκη. Μία πρώτη τέτοια απόφαση μπορεί να βγει στην έκτακτη γενική συνέλευση που οργανώνει -μετά και την επίθεση με την εργασιακή εφεδρεία- το ΣΕΛΜΑ, την Παρασκευή 16/9, στη 1μμ, στο τροχαίο υλικό στα Σεπόλια.

“Η κυβέρνηση είναι στα μαύρα της τα χάλια. Στην κατάσταση που βρίσκεται πολύ δύσκολα θα αντέξει ένα απεργιακό σφυροκόπημα από τους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών, αφού έχει την ίδια στιγμή δεκάδες ακόμη μέτωπα ανοιχτά”, αναφέρει η ανακοίνωση της Εργατικής Αλληλεγγύης που μοιράζεται σε όλα τα Μέσα. “Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις σε όλους τους χώρους (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ) και να πάρουμε αποφάσεις για απεργία διαρκείας, τώρα. Να φτιάξουμε παντού επιτροπές αγώνα που να αναλάβουν να προωθήσουν αυτό το απεργιακό πρόγραμμα”.

Διαβάστε επίσης

Δήμος Αθήνας

Υπ. Οικονομικών, ΔΟΥ, Τελωνεία

Όχι στις καταργήσεις οργανισμών

ΕΡΤ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

ΟΕΝΓΕ

Συνελεύσεις

Απεργία στην Ελαΐδα