Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Ολυμπιακού με την ισραηλινή Μακάμπι, για το Conference Cup, όπως και αυτοί του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για την Euroleague στο Μπάσκετ, είναι μία πρόκληση για το κίνημα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση. Η επίθεση "οπαδών" της Μακάμπι σε ιρακινό μετανάστη στο Σύνταγμα, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, δείχνει, ακόμα μία φορά, τη βαρβαρότητα των ισραηλινών "οπαδών".
Στην πραγματικότητα, οι ισραηλινές ομάδες δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν καμία θέση σε οποιαδήποτε διεθνή αθλητική διοργάνωση, ακόμα περισσότερο μετά τη συνεχιζόμενη σφαγή και γενοκτονία του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.
Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ιορδανίας κάλεσε την παγκόσμια αθλητική κοινότητα "να αναλάβει αποφασιστική δράση για να σταματήσει την επίθεση κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και στα κατεχόμενα εδάφη". Η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΠΟΠ) ανακοίνωσε ότι έστειλε παρόμοια μηνύματα στη FIFA και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Κινήματα, όπως το κίνημα Boycott Divestment Sanctions (BDS), έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό την εκδίωξη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ισραήλ (IFA) από την FIFA.
Η ΔΟΕ και η FIFA όχι μόνο δεν καταδικάζουν το Ισραήλ αλλά, αντίθετα, το προστατεύουν, σε φανερή υποκρισία με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του BDS: “Η FIFA για χρόνια προστατεύει ενεργά το Ισραήλ από την ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του ίδιου του καταστατικού της FIFA μέσω της συμπερίληψης ομάδων σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη”.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι αθλητές, 55 εκ των οποίων ποδοσφαιριστές, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, εκ των οποίων 18 ήταν παιδιά και 37 έφηβοι. Σήμερα, αυτοί οι μακάβριοι αριθμοί έχουν μεγαλώσει. Οι ισραηλινές εισβολές οδήγησαν επίσης σε καταστροφή γηπέδων και κλείσιμο συλλόγων.
Η Αραβική Παλαιστινιακή Αθλητική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1931 και επανιδρύθηκε το 1944. Η Ομοσπονδία διέθετε 55 αθλητικούς συλλόγους έως ότου η Nakba σταμάτησε τον παλαιστινιακό αθλητισμό και οδήγησε τους περισσότερους Παλαιστινίους στην εξορία και στρατόπεδα προσφύγων. Μετά τις Συμφωνίες του Όσλο, το 1993, η ΠΟΠ προσχώρησε σε διάφορες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες συμπεριλαμβανομένης της FIFA. Ωστόσο, από τότε, η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις από το κράτος του Ισραήλ. Σήμερα δεν έχει ποδοσφαιριστές και εγκαταστάσεις για να προετοιμαστεί για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2026. Αντίθετα, το Ισραήλ δεν έχει τέτοια προβλήματα. Δίνει κανονικά αγώνες σε "ουδέτερο έδαφος" και με "διεθνή προστασία".
Απάντηση από την “κερκίδα”
Όσο οι διεθνείς και εθνικές αθλητικές Ομοσπονδίες είναι με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η απάντηση έρχεται από την "κερκίδα". Το καλύτερο, αλλά όχι το μοναδικό, παράδειγμα είναι από την "Πράσινη Ταξιαρχία", το μεγαλύτερο κλαμπ οπαδών της σκωτσέζικης Σέλτικ, που έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης για να "δείξουν στον κόσμο ότι ο σύλλογος στέκεται με τους καταπιεσμένους, όχι με τον καταπιεστή... πρέπει να εφαρμόσουμε τη γνώση από το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής για να διαλύσουμε το απαρτχάιντ του Ισραήλ – εάν είμαστε ουδέτεροι σε καταστάσεις αδικίας, έχουμε επιλέξει την πλευρά του καταπιεστή... Στέλνουμε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη και τις προσευχές μας στους φίλους μας σε όλη την Παλαιστίνη σε αυτή την τραυματική στιγμή που για άλλη μια φορά μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας γυρίζει την πλάτη με δειλία, ενώ εγκλήματα πολέμου γίνονται σε έναν ανυπεράσπιστο, φυλακισμένο πληθυσμό... καθώς βλέπουμε τη στάση των μέσων ενημέρωσης και της κυβέρνησης να φιμώνουν και να εκφοβίζουν τους ανθρώπους που απλώς υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης... Το ερώτημα σε κάθε λογικό μυαλό θα έπρεπε να είναι γιατί; Γιατί οι ζωές των Ουκρανών είναι πιο ιερές από τις ζωές των Παλαιστινίων;".
Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη πρέπει να βάλει, και στην Ελλάδα, το αίτημα να εκδίωξη των ισραηλινών συλλόγων από όλες τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις. Οι ισραηλινές ομάδες και οι "οπαδοί" τους είναι ανεπιθύμητες.
Γιώργος Ράγκος
• «Όταν φτάσαμε Σύνταγμα, βρήκαμε τους οπαδούς της Μακάμπι να πανηγυρίζουν, οπότε περιμέναμε λίγο. Ήμασταν περίπου 6 νέοι από την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Ιράκ. Πριν φύγουν, δύο μικρά παιδιά από την Αλβανία μας είπαν ότι ήθελαν να υψώσουν την παλαιστινιακή σημαία» αναφέρει το μήνυμα που έστειλε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μοχάμεντ. «Μετά από λίγα λεπτά, όταν οι οπαδοί της Μακάμπι είδαν τη σημαία υψωμένη, ήρθαν στα σκαλιά του Συντάγματος και τους χτύπησαν. Ξυλοκόπησαν τους νεαρούς. Μετά από λίγη ώρα, κάποιοι από τα παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν, κάποιοι πήδηξαν από τις σκάλες και κατευθύνθηκαν προς το μετρό. Ο νεαρός από το Ιράκ δεν μπόρεσε να διαφύγει, συνέχισαν να τον χτυπούν μέχρι που χτυπήθηκε στο κεφάλι, μετά ήρθε η αστυνομία. Καλέσαμε ασθενοφόρο και ήρθαν και πήραν τον άνδρα που τραυματίστηκε».