ΠΟΕ ΟΤΑ: Άνεμος κλιμάκωσης

“Στην Αγία Παρασκευή την προηγούμενη Παρασκευή 23/9 έγινε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις στην ιστορία του σωματείου”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στο Δήμο Αγ. Παρασκευής, Κώστας Μεγαγιάννης. «Βοηθητική προς την κατεύθυνση της μαζικοποίησης της συνέλευσης ήταν η 4ωρη στάση εργασίας που είχαμε κηρύξει για να δώσουμε την δυνατότητα στους συναδέλφους να έρθουν. Εργαζόμενοι από όλες τις υπηρεσίες έφεραν τις εικόνες διάλυσης που κυριαρχούν σε όλους τους χώρους.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης ζητάμε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, η οποία θα πρέπει να γίνει διαρκείας την στιγμή που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις πρώτες εφεδρείες και απολύσεις. Είμαστε σαφείς. Κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει, κανείς δεν πρέπει να βγει στην εφεδρεία, κανείς δεν πρέπει να απολυθεί. Παράλληλα ως σωματείο αποφασίσαμε να καλέσουμε -όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν- όλα τα σωματεία εργαζόμενων στους όμορους δήμους όπως Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Γλυκών Νερών και Παιανίας για να οργανώσουμε κοινές δράσεις στην περιοχή ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την μεριά μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του δημαρχείου μέσα στην επόμενη εβδομάδα και σε διαδήλωση στους δρόμους της Αγ. Παρασκευής στην οποία θα κάψουμε τα σημειώματα της εφορίας για το νέο χαράτσι. Η συνεδρίαση του ΔΣ την Τρίτη 27/9 θα καθορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες για τις αποφασισμένες δράσεις. Η πιο σημαντική απόφασή μας όμως είναι ότι ξεκινήσαμε την δημιουργία Απεργιακής Επιτροπής η οποία θα εμπλέξει επιπλέον κόσμο και θα συνεπικουρήσει -μαζί με το Σωματείο- στην καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος”.

Παρόμοιες εικόνες και από την Θεσσαλονίκη. Σε μάζεμα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη μετά από κάλεσμα των ΔΣ των σωματείων των εργαζόμενων στους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης ήταν χαρακτηριστικό πως έδωσαν το παρόν συνδικαλιστές από 16 από τους 17 δήμους του νομού.

Διαρκείας

Η πλειοψηφία των τοποθετήσεων ήταν ξεκάθαρα με την άποψη πως ούτε οι 24ωρες ούτε οι 48ωρες απεργίες μπορούν να ανατρέψουν τις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικα, αλλά χρειάζονται αγώνες διάρκειας.

Αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής μεταξύ των σωματείων των εργαζόμενων στους Δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά την ημέρα που η πλειοψηφία θα φέρει για συζήτηση το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Ήδη στους Αμπελόκηπους-Μενεμένη ξεκινήσαμε για την οργάνωση Γενικής Συνέλευσης μέσα στην εβδομάδα, ενώ και το σωματείο του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωράει σε συνέλευση.

Αποφάσεις με τις οποίες ζητάνε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας έχουν βγάλει μια σειρά από Σωματεία Εργαζόμενων στους Δήμους όπως στο Ρέντη, στην Ν. Ιωνία και στο Ν. Ηράκλειο. Στην Κηφισιά μάλιστα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πως από την Τετάρτη 28/9 βγαίνουν σε απεργία διαρκείας με 24ωρες επαναλαμβανόμενες. «Αυτό που συμβαίνει στους δήμους είναι μια μικρή εξέγερση της βάσης απέναντι στην ολιγωρία της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ που παρά τις διαβεβαιώσεις αρνείται ακόμα και σήμερα να προχωρήσει σε μια σκληρή απεργιακή μάχη με διάρκεια», λέει στην Ε.Α. ο Ηλίας Λοϊζος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στο Δήμο Ν. Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τη Δευτέρα 26/9, η ΠΟΕ ΟΤΑ ανακοίνωσε πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Η συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 5/10 είναι ένα πρώτο βήμα και χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι από οργισμένους εργαζόμενους στους δήμους, ότι θα παραλύσει όλο το δημόσιο. Και η συμβολική κατάληψη των δημαρχείων την Τετάρτη 28/9 και η κατάληψη από την Δευτέρα 3/10 μέχρι την Πανεργατική 5/10 των δημοτικών γκαράζ και των ΧΥΤΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως ούτε η 24ωρη, ούτε οι συμβολικές δράσεις είναι αρκετές. 

«Η ΠΟΕ ΟΤΑ πρέπει να υλοποιήσει την πρότασή της για 48ωρη απεργία που συζητήθηκε και στις συνελεύσεις των συλλόγων και να μην την πάρει πίσω», τονίζεται στην προκήρυξη που εξέδωσε η ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΑ, στην οποία εκτός των άλλων προτείνεται: 48ωρη απεργία 3 και 4 Οκτώβρη, συμμετοχή στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ στις 5/10 και συνέχεια με απεργία διαρκείας μέχρι την πανεργατική στις 19/10. «Τώρα είναι η ώρα για μαζική απεργία διαρκείας στους ΟΤΑ, τώρα είναι η ώρα για μαζικές απεργιακές επιτροπές και απεργιακά ταμεία σε κάθε δήμο για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον αγώνα για να ενεργοποιήσουμε τους συναδέλφους στην βάση, για να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων.

Διαβάστε επίσης

Βοήθεια στο Σπίτι