Ιδέες για την αντικαπιταλιστική ανατροπή

Το αποτέλεσμα ήταν να πουληθούν βιβλία συνολικής αξίας 1650 ευρώ – ήταν μακράν η καλύτερη παρουσία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου σε κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα δυόμιση χρόνια της ύπαρξής της.

Η συζήτηση για τον εργατικό έλεγχο που είχε ανάψει μέσα στην αίθουσα της Συνδιάσκεψης είχε τον αντίκτυπό της και στο «φουαγιέ» όπου ήταν στημένα τα τραπέζια του ΜΒ. Το νέο βιβλιαράκι του Κώστα Σαρρή «Μνημόνια χρεοκοπίας ή παύση πληρωμών στους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος» έκανε θραύση. Πολλοί που το αγόραζαν – συχνά «πακέτο» με την «Εργατική τάξη σήμερα» του Λ. Μπόλαρη - ρωτούσαν αν στο βιβλιοπωλείο στη Φειδίου 14 θα μπορούσαν να βρουν κι άλλα βιβλία που να αναφέρονται στην εμπειρία του εργατικού ελέγχου, ακόμα και ξενόγλωσσα – ένα τέτοιο αγγλικό βιβλίο που μόλις είχαμε παραλάβει εξαντλήθηκε με το που εμφανίστηκε και έχουμε παραγγελίες για να το ξαναφέρουμε.

Αργεντινή

Το ίδιο έγινε και με το νέο βιβλίο μας «Αργεντινή 2001» του Κρις Χάρμαν. Οι συχνές αναφορές από τους ομιλητές στην εξέγερση της Αργεντινής άνοιγαν τα ερωτήματα του τι πήγε στραβά και χάθηκε όλη η δυναμική του κινήματος. Και οι αναζητήσεις πήγαιναν πολύ βαθύτερα και παλιότερα – στη Ρώσικη Επανάσταση και στις καταλήψεις των εργοστασίων στη Γαλλία το 1936.

Πολλά βιβλία εξαντλήθηκαν λίγο πριν το τέλος της δεύτερης μέρας της Συνδιάσκεψης, ανάμεσά τους ο Ιμπεριαλισμός του Μπουχάριν, η τετράτομη βιογραφία του Τρότσκι, η Διαρκής Επανάσταση, ο Κρατικός Καπιταλισμός στη Ρωσία του Τόνι Κλιφ και άλλα. Εντυπωσιακές από αυτή την άποψη ήταν και οι πωλήσεις των «Θέσεων της Λυών» του Γκράμσι, όχι μόνο γιατί εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά, αλλά γιατί όλοι ήθελαν να δουν τις απόψεις του Ιταλού επαναστάτη για το κτίσιμο του επαναστατικού κόμματος. Η συνέχεια αυτής της συζήτησης θα είναι την Δευτέρα 14 Νοέμβρη στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου από το Λουκά Αξελό και τον Θανάση Καμπαγιάννη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή την ανταπόκριση του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην προσπάθεια που κάνουμε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Δεν θα αρκεστούμε σ’ αυτό. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως οι πιέσεις πάνω μας για περισσότερες εκδόσεις που να απαντούν στα σημερινά ερωτήματα που μπαίνουν στην αντικαπιταλιστική αριστερά είναι μεγάλες και πρέπει να ανταποκριθούμε και εμείς σε αυτές τις ανάγκες.

Ηλίας Κολοβός, Λουκάς Θεοτοκάτος

Διαβάστε επίσης

Ανταρσία στους δρόμους, αντικαπιταλιστική ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ