Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: STOP στις διώξεις

Πανό συμπαράστασης στην Α. Χαρχαρίδου από τους μαθητές/ριές της

Πριν το συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το πρωί της Τετάρτης ο δρόμος μπροστά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην πλατεία Μαβίλη γέμισε απεργούς, ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις δύο μελών της ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ. Καββαδίας και Χ. Χοτζόγλου. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΜΕ των δύο εκπαιδευτικών σχετικά με την ακροάση τους που ήταν προγραμματισμένη την ημέρα της απεργίας: «δεν εξετάστηκε καν ο συνάδελφος Γιώργος Καββαδίας, αφού είναι ήδη συνταξιούχος. Το συμβούλιο έκρινε πως η κλήση του είναι, έτσι και αλλιώς, άνευ αντικειμένου. Για την συναδέλφισσα Χρύσα Χοτζόγλου, εκτιμούμε πως το αποτέλεσμα θα είναι πανηγυρικά θετικό. Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε, αφού την τελική απόφαση (για δυνητική αργία ή όχι) λαμβάνει απευθείας ο Υπουργός».

Στις ομιλίες έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση καταγγέλθηκαν πλήθος ανάλογων διώξεων εναντίων εκπαιδευτικών.

Σε σχολείο του Ταύρου η δασκάλα Ελευθερία Παλαιστίδου έλαβε κλήση από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δ Αθήνας για έγγραφη απολογία, για εργασία που είχε φτιάξει με τους μαθητές και τις μαθήτριές της στο οποίο υπήρχε το σύνθημα Λευτεριά στην Παλαιστίνη. «Και όπως κάνουμε πολύ συχνά όλες και όλοι όταν δουλεύουμε ένα θέμα, δουλεύτηκε και μια εικαστική δημιουργία και συγκεκριμένα ένα πανό το οποίο αποτύπωνε τις ευχές και τις ελπίδες των παιδιών για ελπίδα, ειρήνη, αγάπη και υπήρχε και το αίτημα για ελευθερία στην Παλαιστίνη» σημειώνει ο ΣΕΠΕ «Παρθενώνας» σε ανακοίνωση στήριξης της δασκάλας, και ζητάει να ξεκαθαριστεί αν «Υπήρξε όντως ανάμειξη της Ισραηλινής πρεσβείας όπως ο ίδιος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης επικαλέστηκε».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος εκφράζοντας «την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευσή μας για τα γεγονότα που αφορούν την εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ζητούμε την άμεση απόσυρση κάθε ερευνητικής ή πειθαρχικής διαδικασίας που ενδέχεται να επιβληθεί προς το πρόσωπο των εν λόγω εκπαιδευτικών».

Σε ΕΔΕ καλείται ολόκληρος ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά γιατί επεσήμαναν τα προβλήματα ασφαλείας του σχολείου. «Όπως ενημερωθήκαμε, το “έγκλημα” που διέπραξαν ήταν ότι απέστειλαν έγγραφα στην Π.Δ.Ε. Αττικής – και τη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά – στα οποία παρουσιάζουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για τους μαθητές και ζητούν να παρθούν μέτρα» καταγγέλει ο ΣΕΠΕ Νίκαιας - Πειραιά.

Στη Λάρισα η Αναστασία Χαρχαρίδου έλαβε έγγραφο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι δεν θα είναι πλέον διευθύντρια του 11ου Γυμνασίου διότι συμμετείχε στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία της εκπαίδευσης. Η ίδια δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Ούτε ο Αν. Διευθυντής ΔΔΕ Λάρισας ούτε κάποιος άλλος από τη ΔΔΕ Λάρισας μπήκαν στον κόπο να με ειδοποιήσουν ώστε να τακτοποιήσω τις εκκρεμότητες του σχολείου, να παρέχουν κάποιες οδηγίες για τη λειτουργία του σχολείου, να ενημερώσουν για το πότε θα τοποθετηθεί νέος διευθυντής. Ο Προϊστάμενός μου με έπαψε από τη θέση μου με τιμωρητικό τρόπο και δεν με κάλεσε, ούτε καν τηλεφωνικά, για να μου το ανακοινώσει!

Συμπαράσταση

Ό,τι ακολούθησε μόνο ως βαθιά συγκινητικό μπορώ να το χαρακτηρίσω αφού δέχθηκα την με κάθε τρόπο αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μου, καθώς και τις αμέτρητες εκδηλώσεις αγάπης των μαθητών και μαθητριών μου, οι οποίοι/ες εξέφραζαν με διάφορους τρόπους την ίδια ερώτηση: “γιατί;”.

Πώς να μιλήσεις και τι να πεις στα παιδιά; Τόσο τα ίδια όσο και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου γνωρίζουν πώς προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να εκτελώ τα καθήκοντά μου με συνέπεια και αφοσίωση. Η  καθημερινή δράση μου στο σχολείο είχε ως σκοπό  τη στήριξη των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών μέσω της προώθησης ενός περιβάλλοντος μάθησης, αλληλοσεβασμού και δημιουργικότητας. Θέλησα να εξασφαλίσω, στο μέτρο που με αφορούσε, συνθήκες συνεργασίας και κατανόησης για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας: εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό. 

Επιπλέον στο 11ο Γυμνάσιο Λάρισας υπάρχουν ιδιαιτερότητες εξ αιτίας της φυσιογνωμίας του μαθητικού πληθυσμού που στην πλειονότητά του είναι Ρομά, προέρχεται δηλαδή από ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό ή που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό. Αντί η διοίκηση να παρέχει μία μεγαλύτερη και πιο συστηματική φροντίδα και υποστήριξη στο συγκεκριμένο σχολείο μερίμνησε ώστε να του πάρει και τη διευθύντρια του, τινάζοντας στον αέρα τον προγραμματισμό του εν μέσω της σχολικής χρονιάς, αναστατώνοντας τους πάντες και κυρίως τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Εντούτοις, για το υπουργείο και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της ΔΔΕ Λάρισας, προφανώς τίποτε από αυτά δεν μετράει, εφόσον δεν συνήργησα στην ατομική αξιολόγηση νεοδιόριστου συναδέλφου κατά την περσινή σχολική χρονιά. Ούτε λαμβάνεται υπόψη ότι η πράξη μου αυτή δεν οφείλεται σε αδιαφορία, ακηδία ή αμέλεια, αλλά ήταν μία πράξη συνειδητή καθώς συμμετείχα μέχρι την τελευταία στιγμή στην απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ και  της ΑΔΕΔΥ, ασκώντας ένα νόμιμο δικαίωμά μου, συνταγματικά κατοχυρωμένο: το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων τους και να απεργούν.

Αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τα μύρια προβλήματα της εκπαίδευσης, προσπαθεί με μέσον το φόβο και την τρομοκράτηση να υλοποιήσει την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μια αξιολόγηση που έχει στόχο την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων και εν τέλει να πλήξει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο.

Όμως, είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν πως θα μας υποτάξουν με τις διώξεις και την καταστολή! Οι απεργοί εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν την Τετάρτη 23/10/2024 στις πάνω από 50 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, και με μια μεγάλη συγκέντρωση και στην πόλη μας τη Λάρισα, μας δείχνουν το δρόμο».