Διεθνή
ΗΠΑ-Γενικός ξεσηκωμός κατά Τραμπ: Kάτω τα χέρια!

Γεμάτη η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης στην διαδήλωση ενάντια στον Τραμπ. Φωτό: Caitlin Ochs/Reuters

Στη μάχη ενάντια στον Τραμπ και τον Μασκ ρίχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος στις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο. Οι διαδηλώσεις ήταν γιγάντιες. Οργανώθηκαν με το σύνθημα “Κάτω τα χέρια” σε σχεδόν 1400 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις, κάτω τα χέρια από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, κάτω τα χέρια από την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά ταυτόχρονα και κάτω τα χέρια από τους μετανάστες, από τις γυναίκες και από τα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ σε πολλές από τις κινητοποιήσεις υπήρχαν μεγάλα μπλοκ αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Η επίθεση του Τραμπ εκλαμβάνεται σαν μια ενιαία μάχη και όλα τα ζωντανά κινήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τον αντιμετωπίσουν. Η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την οποία έχει αναλάβει ο Μασκ, ήδη προκαλεί αδιανόητες καταστροφές. Ηλικιωμένοι έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα και φάρμακα από την κατάργηση προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ο Μασκ απολύει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους κατά χιλιάδες. Μόνο στις υπηρεσίες για τα δάση και τα εθνικά πάρκα έχουν πετάξει στο δρόμο 4.500 εργαζόμενους. Πυροσβεστικές υπηρεσίες μένουν χωρίς προσωπικό και ο κόσμος αναγκάζεται να φτιάξει πρωτοβουλίες για να σώσει τα δάση κοντά στις περιοχές του. Την ίδια στιγμή που το κυνήγι των μεταναστών συνεχίζεται με αδιανόητη σκληρότητα. Καθημερινά έρχονται στο φως ιστορίες για απαγωγές ανθρώπων που στέλνονται σε φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ την ώρα που οι οικογένειές τους τους περίμεναν να επιστρέψουν στο σπίτι. Παιδιά με αναπηρίες έμειναν εγκατελειμμένα μόνα τους στο σπίτι.

Οι δρόμοι πλημμύρισαν σε όλες τις πολιτείες. Πάνω από 100 χιλιάδες στη Νέα Υόρκη και άλλοι τόσοι στην Ουάσιγκτον. Αλλά και σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις, πολλές φορές σε σημεία που θεωρούνται άντρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του τραμπισμού, ο κόσμος κατέλαβε δρόμους, πλατείες και πάρκα, συναντήθηκε και αναπτέρωσε το ηθικό του για τη μάχη που έχει ξεκινήσει. Στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας, οι οργανωτές περίμεναν δύο χιλιάδες κόσμο και τελικά εμφανίστηκαν 45 χιλιάδες. Οι πικέτες και τα συνθήματα σε όλες τις κινητοποιήσεις αναδεικνύουν ένα εκρηκτικό μίγμα από συγκεκριμένες μάχες που ξεκινάνε από το επίπεδο της γειτονιάς (σχολεία που μένουν χωρίς γεύματα, γραφεία υπηρεσιών που μένουν χωρίς προσωπικό) και φτάνουν στο ζήτημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους υπερπλούσιους φίλους του Τραμπ.

Διαφορά

Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις διαδηλώσεις και στο αντίστοιχο κύμα της πρώτης τετραετίας του Τραμπ. Όχι μόνο όσον αφορά στο μέγεθος. Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου ήταν παντού ένα κάλεσμα για μάχη εδώ και τώρα, όχι για υπομονή. Αυτή η πραγματικότητα καταγράφεται σε κάθε σύνθημα, σε κάθε πικέτα, καταγράφεται ακόμη και στις ομιλίες των Δημοκρατικών πολιτικών που αναγκάστηκαν και κατέβηκαν στο δρόμο. Όλοι οι διαδηλωτές βγήκαν για να πουν ότι οι επιθέσεις του Μασκ και του Τραμπ δεν θα περάσουν, ότι δεν θα τους αφήσουν να διαλύσουν τις ζωές και τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Το κίνημα με άλλα λόγια σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Τραμπ.

Στην πρώτη τετραετία Τραμπ η γραμμή των Δημοκρατικών που επηρέασε και ολόκληρο το κίνημα ήταν ότι έπρεπε να κάνουν υπομονή τέσσερα χρόνια, μιας και ο Τραμπ ήταν απλώς το προϊόν μιας παροδικής πολιτικής κρίσης. Η κανονικότητα θα επέστρεφε όταν τέσσερα χρόνια μετά ο κόσμος θα ψήφιζε “σωστά” και θα εξέλεγε τους Δημοκρατικούς. Οι Δημοκρατικοί έτσι μπόρεσαν να βάλουν στην άκρη τις οποίες αριστερές φωνές στο εσωτερικό τους, παρότι ο Μπέρνι Σάντερς σαν επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας είχε ήδη μετατραπεί σε φαινόμενο. Τώρα ο κόσμος ψάχνει να βρει απαντήσεις στη μάχη του εδώ και τώρα. Δεν ακολουθεί τη θλιβερή πορεία της ηγεσίας των Δημοκρατικών και ακόμη περισσότερο την πορεία των δισεκατομμυριούχων που από μαχητές των δικαιωμάτων όπως αυτοπαρουσιάζονταν πριν από οχτώ χρόνια, τώρα έτρεξαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στον τραμπισμό και να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκιά τους για να χρηματοδοτήσουν τις πρωτοβουλίες του Τραμπ.

Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Σάντερς που καλεί σε μάχη “Ενάντια στους Ολιγάρχες” συσπείρωνε μεγάλα πλήθη ήδη πριν από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Αντίθετα με την ψεύτικη εικόνα της παντοκρατορίας του Τραμπ που προβλήθηκε μετά τις εκλογές, η άγρια επίθεση που εξαπολύει μαζί με τον Μασκ ξεσηκώνει νέες δυνάμεις αντίστασης. Η κατάσταση καταγράφεται και εκλογικά. Στο Ουϊσκόνσιν την 1η Απρίλη έγιναν εκλογές για την ανάδειξη δικαστή σε θέση που είχε μείνει κενή και η υποψήφια που στήριξαν οι Δημοκρατικοί κέρδισε με 1,3 εκατομμύρια ψήφους έναντι ενός εκατομμυρίου του υποψηφίου που στήριξαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Τα χρήματα που έπεσαν στην καμπάνια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ο ίδιος ο Μασκ είχε ρίξει πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια για τη διαφήμιση του εκλεκτού του, αλλά έπεσαν στο κενό. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου έστειλαν το μήνυμα ότι το κίνημα ενάντια στον Τραμπ βρίσκεται ήδη επί ποδός πολέμου, πολύ πιο προχωρημένο από ό,τι στην πρώτη τετραετία. Θα χρειαστεί να χτίσει μια Αριστερά που να αντιστοιχεί στις δυνατότητες που ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες μέσα στις ΗΠΑ.