Πληροφορίες για ολοκλήρωση από το Ναυτοδικείο Πειραιά της προκαταρκτικής εξέτασης για το έγκλημα της Πύλου έχει η Εργατική Αλληλεγγύη. Σύμφωνα με αυτές, ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Τρύφων Κοντιζάς δεν παραπέμπεται σε δίκη και η υπόθεση γι’ αυτόν τίθεται στο αρχείο. Αν αυτό επιβεβαιωθεί επίσημα, θα πρόκειται για την επισφράγιση του μπαζώματος της δολοφονίας των πάνω από 600 προσφύγων και αιτία πολέμου για το αντιρατσιστικό κίνημα.
Ο Τ. Κοντιζάς ήταν διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος όταν έγινε το έγκλημα. Ήταν παρών εκείνη τη μέρα και νύχτα στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) το οποίο συντόνιζε την επιχείρηση. Είχε, λόγω θέσης, κρίσιμο ρόλο στις συσκέψεις, τις αποφάσεις, τον χειρισμό της υπόθεσης. Γι’ αυτό και ήταν ένας από τους οκτώ ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού που το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο της Πύλου, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Φλεβάρη, έκρινε ως ελεγκτέους για βαρύτατα ποινικά κακουργήματα.
Αντί όμως να τεθούν αμέσως τότε όλοι σε διαθεσιμότητα, το Υπουργείο Ναυτιλίας εξαπέλυσε χυδαία επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή με κατηγορίες για ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, εικασίες και σκοτεινούς σκοπούς, εκπορευόμενους από την αντιπολίτευση, για να πληγεί η κυβέρνηση και το “ηρωικό” Λιμενικό. Αλλά η κάλυψη των δολοφόνων δεν σταμάτησε εκεί.
Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της στις αρχές Μάρτη -κι ενώ τόσο οι παρεμβάσεις των δικηγόρων των επιζώντων όσο και το πόρισμα του ΣτΠ είχαν αναγκάσει το Ναυτοδικείο να συνεχίσει την προκαταρκτική εξέταση με κλήση επιπλέον υπόπτων για εξηγήσεις- η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβαθμίσει τον Κοντιζά σε Αρχηγό του Λιμενικού. Ήταν μια ακόμα ξεδιάντροπη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, μια κίνηση που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στο Ναυτοδικείο να μην διανοηθεί να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του. Οι απειλές της φαίνεται να εισακούστηκαν.
Αυτές οι εξελίξεις δίνουν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στα συλλαλητήρια για τα δύο χρόνια από την Πύλο που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 21 Ιούνη, μαζί με επιζώντες του ναυαγίου, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, κοινότητες μεταναστών. Η διαδήλωση στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7μμ. Όλοι και όλες μαζί να απαιτήσουμε ξανά δυνατά «Στείλτε όλους τους φονιάδες στο Ναυτοδικείο, το έγκλημα της Πύλου δεν μπαίνει στο αρχείο».
Απελάστε τον Βορίδη–όχι τους πρόσφυγες
Κομμάτι της συγκάλυψης του εγκλήματος της Πύλου είναι και η σκλήρυνση της ρατσιστικής προπαγάνδας και πολιτικής. Η τοποθέτηση του Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν μια επιλογή που έκλεινε το μάτι στην ακροδεξιά και είχε ξεκάθαρο στόχο να στραφεί η οργή του κόσμου μετά την απεργιακή έκρηξη των Τεμπών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Τώρα ο “τσεκουροφόρος” υπουργός εξαπολύει ρατσιστικούς μύδρους όπου σταθεί και όπου βρεθεί, προαναγγέλοντας μέσα στον Μάη νομοχέδιο φυλακίσεων -με παράταση της διοικητικής κράτησης από 18 στους 24 μήνες- και μαζικών απελάσεων. Ενώ μετά την απόφασή του να καταργήσει την τροπολογία Καιρίδη που έδινε χαρτιά σε μετανάστες μετά από τριετή παραμονή και αποδεικτικό εργασίας στη χώρα, έστειλε φιρμάνι για να πετάξει με συνοπτικές διαδικασίες έξω από τα καμπ της ενδοχώρας ολόκληρες οικογένειες, ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων.
Όπως κατήγγειλε η Πρωτοβουλία Συντονιστ(ρι)ών Εκπαίδευσης Προσφύγων, καλώντας συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους, τοπικές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, σωματεία εργαζόμενων και προοδευτικές συλλογικότητες να αντιδράσουν:
«Αποδοκιμάζουμε το σχετικό τελεσίγραφο της ηγεσίας του ΥΜΑ που κοινοποιήθηκε μέσω των κατά τόπους διοικητών των δομών πριν από λίγες μέρες, καθότι η κίνηση αυτή συνεπάγεται τον επαναλαμβανόμενο ξεριζωμό εκατοντάδων μαθητ(ρι)ών μας ανά την επικράτεια. Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην κακοποιητική πολιτική “μηδενικής ανοχής” που πετάει αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους στον δρόμο, χωρίς να τους παράσχει καμία εναλλακτική λύση, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν κενές θέσεις στέγασης σε όλες τις δομές της ενδοχώρας. Διεκδικούμε να εφαρμοστούν τώρα σοβαρές πολιτικές ένταξης προς όφελος όλων μας: στέγαση με αξιοπρεπείς συνθήκες εντός του αστικού ιστού και πρόσβαση στη δημόσια υγεία και στην εκπαίδευση για όλες και όλους».
Η ρατσιστική κλιμάκωση ανοίγει το δρόμο σε νέες κρατικές δολοφονίες, είτε στα σύνορα με τις επαναπροωθήσεις που συνεχίζονται είτε στα αστυνομικά τμήματα όπως του Μοχάμεντ Καμράν στον Άγιο Παντελεήμονα. Δίνει επίσης αέρα στα πανιά των εργοδοτών για βίαιες επιθέσεις όπως αυτή που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα σε βενζινάδικο στα Πατήσια.
Φασιστικές προκλήσεις
Και βέβαια ευνοεί τους ομοϊδεάτες του Βορίδη. Φασιστικές προκλήσεις έχουν σημειωθεί τελευταία σε μια σειρά περιοχές όπως πχ στη Μαγούλα με βρισιές, πέτρες και κροτίδες σε σπίτια μεταναστών εργατών. Αντίστοιχα και σε σχολεία της Αττικής, όπως στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Ταύρου με προπηλακισμούς εκπαιδευτικών, γεγονός που κατήγγειλε το προηγούμενο διάστημα η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Σε νεώτερη ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Αποφασίσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα για τα φαινόμενα αυτά και να προβούμε σε δράσεις και παρεμβάσεις κατά του ρατσισμού, του ναζισμού, φασιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών. Στα πλαίσια αυτά, η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, από κοινού με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ “Παρθενώνας” και με τη στήριξη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου, διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Καμιά ανοχή στον φασισμό!”, την Τετάρτη 21 Μαΐου και ώρα 18:30 στο Θεατράκι (Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου, Πειραιώς 213 και Επταλόφου)».
Τα συλλαλητήρια στις 21 Ιούνη ενώνουν όλα αυτά τα μέτωπα. Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ θα προχωρήσουν τις επόμενες βδομάδες σε εκδηλώσεις, εξορμήσεις και άλλες δράσεις. Ήδη η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων οργανώνει μεγάλη συναυλία στην πλατεία Νέου Ηρακλείου στις 13 Ιούνη. Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της:
«Στις 14 Ιούνη 2023, το Λιμενικό οδήγησε στη βύθιση του πλοιαρίου Αδριάνα με 750 πρόσφυγες στοιβαγμένους στα αμπάρια και το κατάστρωμα ανοιχτά της Πύλου. Αποτέλεσμα της βύθισης του Αδριάνα ήταν να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 600 ψυχές και να αποτελέσει το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα εντός της Ευρωπαικής Ένωσης. Η μαζική αυτή δολοφονία ήταν έργο της ελληνικής κυβέρνησης και του Λιμενικού που παρά την ενημέρωση που είχαν από τις ιταλικές αρχές και την FRONTEX, ότι το πλοίο βρίσκονταν σε κίνδυνο για περισσότερες από 15 ώρες, έστειλαν ένα πλοίο ικανό για καταδιώξεις αλλά όχι για διασώσεις, χωρίς καν τα απαραίτητα σωστικά μέσα.
Επιπλέον, Λιμενικό και Κυβέρνηση έδωσαν εντολή στα παραπλέοντα πλοία που που βρίσκονταν στην περιοχή για βοήθεια, όπως ο νόμος της θάλασσας επιβάλλει, να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια έχοντας σκοπό να οδηγήσουν το Αδριάνα εκτός ελληνικών υδάτων το εδεσαν και το ρυμούλκησαν βίαια με αποτέλεσμα τη βύθισή του και τον χαμό περισσοτέρων από 600 προσφύγων. Ακολουθήθηκε, συνεπώς, μια πολιτική “αποτροπής”, που αντί να διασώζει, δολοφονεί.
Κι ενώ είναι εμφανές ότι οι ευθύνες είναι πολιτικές, αντί για ΕΔΕ και παραπομπή στην δικαιοσύνη για τους υπεύθυνους, ήρθαν προαγωγές, διορισμοί, φίμωση και συγκάλυψη. Η κυβέρνηση θέλει να θαφτεί η αλήθεια, όπως και οι εκατοντάδες νεκροί στον βυθό της θάλασσας. Όπως με τα Τέμπη, έτσι και στην Πύλο: οι ζωές θυσιάζονται στον βωμό των συμφερόντων, του ρατσισμού και του φόβου. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Οι φορείς, τα σωματεία, οι γονείς, οι μαθητές και οι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους. Τραγουδάμε για ζωή, για ελευθερία, για δικαιοσύνη για όλες και όλους».

