Εργαζόμενοι ΜΜΕ: Πάμε για διαρκείας!

Η συνέλευση, που έγινε με στάση εργασίας από τις 10πμ έως τις 6μμ, συνεχιζόταν την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο καθώς ήταν δεκάδες οι εργαζόμενοι που είχαν δηλωθεί για να μιλήσουν. Η απαρτία όμως είχε ανοίξει το δρόμο στο επόμενο βήμα, στο να κληθούν δηλαδή οι δημοσιογράφοι να ψηφίσουν την πρόταση για απεργία διαρκείας. Οι κάλπες θα στηθούν τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Γενάρη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Το μοναδικό μέλος του ΔΣ, Ηλίας Κανέλης, που τόλμησε στην έναρξη της διαδικασίας να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συνέλευσης δέχτηκε μαζικό γιουχάισμα. Στις -έστω και ενδεικτικές- ψηφοφορίες που έγιναν, η συντριπτική πλειοψηφία στήριξε τις προτάσεις: να οδηγηθούν στο πειθαρχικό όσα μέλη της Ενωσης ήταν απεργοσπάστες στη 48ωρη απεργία στις 17-18 Γενάρη και τη στάση εργασίας της ίδιας μέρας, να ξεκινήσει η συνέλευση, να μπει σε διήμερη ψηφοφορία και όσο το δυνατόν πιο σύντομα το θέμα της απεργίας διαρκείας.

Η βάση είχε επιτέλους την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και συζητιούνται είτε στο ΔΣ, είτε στο μικτό, είτε στις συνελεύσεις ανά χώρο αλλά ποτέ δεν έχουν μπει σε μια συλλογική αποφασιστικού χαρακτήρα διαδικασία: από την αλλαγή του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ για να ανοίξει τις πύλες της σε όλους τους δημοσιογράφους μέχρι το θέμα του απεργιακού ταμείου.

Γένοβα

Ο ένας μετά τον άλλο οι ομιλητές που πρότειναν απεργία διαρκείας, με όποια μορφή κι αν την πρότειναν, καταχειροκροτούνταν. “Να ανοίξει η ΕΣΗΕΑ, να μην είναι κλειστό κλαμπ”, είπε η Μ.Τουφεξή. “Μετράμε 10 μέρες απεργία χωρίς τις στάσεις εργασίας... Στη Γένοβα το σύνθημα ήταν 'ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός', σε μας σήμερα λέω ότι 'ένας άλλος τσαμπουκάς είναι εφικτός'.

Πάμε για απεργία διαρκείας” είπε η Ε. Ροζάκη από το Κέρδος. “Από τους 650 συναδέλφους του Alter μεταφέρουμε το πείσμα στον αγώνα μας να συνεχίσουμε να κρατάμε τον αέρα, το κανάλι... Χτες οι ελεεινοί τόλμησαν να μας δώσουν μία πρόταση με 30% κούρεμα στα δεδουλευμένα όσων φύγουν, 60% για όσους μείνουν και 90% για όσους έφυγαν... Πολύ σύντομα θα βγούμε στον αέρα και θα σας καλέσουμε να έρθετε να μας συμπαρασταθείτε γιατί δεν πρόκειται ούτε να υποχωρήσουμε, ούτε να παραδώσουμε το σταθμό... Να πάμε σε σύγκρουση, εμείς είμαστε έτοιμοι... Ο αγώνας είναι στο πεζοδρόμιο”, είπε ο Γ. Φιλιππάκης.

“Απεργία διαρκείας με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξεκινάμε με 5νθήμερη, κλείνουμε τα κυριακάτικα ανοίγουμε απεργιακό σταθμό ραδιοφωνικό και απεργιακή τηλεόραση”, πρότεινε η Π. Χριστοδουλίδου. 48ωρες κυλιόμενες απεργίες και ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου πρότεινε ανάμεσα σε άλλα το ψήφισμα που κατέθεσε εκ μέρους 15 εκπροσώπων του Μικτού Συμβουλίου, ο Χ. Σαββίδης από την Ημερησία.

“Αντίσταση αυτή τη στιγμή όχι μόνο στο δικό μας τον κλάδο αλλά σε όλη την Ελλάδα σημαίνει απεργίες διαρκείας... Να προχωρήσουμε σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες, να νεκρώσει ολοκληρωτικά ο κλάδος και όταν λέμε ολοκληρωτικά, να μην υπάρχει ούτε εικόνα στα κανάλια... Εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρέπει επιτέλους το ΔΣ της Ενωσης να ανοίξει το απεργιακό ταμείο. Εμείς έχουμε ένα μήνα απεργία και απλήρωτοι έξι. Γι'αυτό τα έχουμε τα αποθεματικά στην ΕΣΗΕΑ, για αυτές τις δύσκολες στιγμές, τώρα να δοθούν στους απεργούς. Και είναι καιρός η ΕΣΗΕΑ να πάρει την ενημέρωση στα χέρια της. Απεργιακή εφημερίδα, κανάλι, ραδιόφωνο. Εμείς το συζητάμε και μακάρι να το πετύχουμε, να βγάλουμε τη δικιά μας Ελευθεροτυπία των Εργαζόμενων”, είπε ο Μωυσής Λίτσης, μέλος της εργασιακής επιτροπής της Ελευθεροτυπίας και των Financial Crimes.

Διαβάστε επίσης

ALTER: Κανάλι των εργατών

H 17 Γενάρη έδωσε ώθηση