Αντιπολεμικό κίνημα
Απεργία στα πλοία ενάντια στον πόλεμο

5/3, Απεργιακή συγκέντρωση ναυτεργατών. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά

Σε απεργία προχώρησε η ΠΝΟ με την συμμετοχή όλων των ναυτεργατικών σωματείων την Πέμπτη 5 Μάρτη. Τα πλοία έμειναν δεμένα στους κάβους, η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία. Συγκέντρωση έγινε έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ακολούθησε πορεία έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τα σωματεία διεκδικούν την επιστροφή των ναυτεργατών από την εμπόλεμη ζώνη του Κόλπου και τα στενά του Ορμούζ. Οι ναυτεργάτες βρίσκονται στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να στέλνουν τα πλοία τους στην περιοχή θυσιάζοντας την ασφάλεια και την ζωή των πληρωμάτων για να θησαυρίζουν και να έχουν τεράστια κέρδη. Χιλιάδες ναυτεργάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι ρισκάροντας την ζωή τους για τα κέρδη των μεγάλων εφοπλιστικών εταιρειών. Η διεκδίκηση των εργαζόμενων είναι να αλλάξουν ρότα, να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη και να σταματήσουν τα ταξίδια στον Περσικό Κόλπο. 

Η κυβέρνηση αντί να στέλνει φρεγάτες στην περιοχή για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, να φροντίσει για τον απεγκλωβισμό των ναυτικών. Είναι προκλητικό σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης να απαντά ότι αυτό είναι ευθύνη των εταιρειών και όχι της κυβέρνησης ή η Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει με θράσος ότι «έτσι είναι πάντα η ναυτιλία, έχει  πάντα ρίσκα και όταν τα παίρνεις μπορείς να μεγιστοποιείς τα κέρδη». Η κυβέρνηση δίνει κάλυψη στους εφοπλιστές με αποτέλεσμα ο εφοπλιστής Προκοπίου να φτάνει να κάνει ασφάλεια θανάτου στα πληρώματα του και να προσπαθεί να περάσει τα πλοία του από το στενό του Ορμούζ. Ο Προκοπίου ήδη έστειλε 5 πλοία που πέρασαν από τα στενά αποκομίζοντας κέρδη ρεκόρ, δηλώνοντας ότι το ρίσκο ανταμείβεται. Το ρίσκο δεν το παίρνουν οι εφοπλιστές από τα ακριβά γραφεία τους αλλά οι ναυτεργάτες στα πλοία. Ο μόνος δρόμος για να γυρίσουν ασφαλείς οι ναυτεργάτες είναι η απεργιακή κλιμάκωση εδώ και τώρα. Ενάντια σε κυβέρνηση και εφοπλιστικό κεφάλαιο, η δύναμη βρίσκεται στα πληρώματα και στην απεργία. Καμία προπέλα να μην κινήσει στον Περσικό, οι ζωές μας αξίζουν πάνω από τα κέρδη των εφοπλιστών.