Γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ ή αλλιώς: δικαίωμα στο όνειρο

Αγώνες για την αξιοπρέπεια του καθημερινού ανθρώπου, για το δικαίωμα σε μια ανάσα που να μην μοιάζει με ψυχορράγημα εξαιτίας του αβάσταχτου βάρους της επιβίωσης. Αγώνες και για μια λιγότερο δύσκολη ζωή των συνανθρώπων τους, που δεν θα ήταν πια έρμαια των αφεντάδων αλλά κύριοι της ζωής τους· μιας ζωής που δεν θα είχε μόνο άγχη και ευθύνες αλλά και στιγμές που θα τους έδιναν δύναμη και έμπνευση να συνεχίσουν.

Αυτοί οι αγώνες οδήγησαν στη δημιουργία δομών στήριξης των ονείρων και της ανθρώπινης διάστασης του πολίτη, όπως ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ. Έτσι ένιωθες πως δεν ήσουν μόνος στον αγώνα εξασφάλισης στέγης για την οικογένειά σου και τον εαυτό σου, πως δεν ήταν χίμαιρα το καλοκαιρινό διάλειμμα από τις καθημερινές μάχες στο πεδίο της εργασίας, και κυρίως πως θα μπορούσες και εσύ να γεμίσεις να μάτια των παιδιών σου με λίγες έστω στιγμές ξεγνοιασιάς που δικαιούνται.

Προνόμια

Σήμερα έρχεται η πολιτεία να μας πει πως όλοι αυτοί οι αγώνες έγιναν μάταια και πως δικαίωμα στην αξιοπρέπεια που προσφέρει μια στέγη, στο πολιτισμό και στην καλλιέργεια που κατακτάς με ένα βιβλίο και με μια καλή θεατρική παράσταση, στην καλοκαιρινή ανάσα από την καθημερινή βιοπάλη, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Αυτό επιτέλους πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων, λένε, όπως στην εποχή των κοτζαμπάσηδων. Η πλέμπα πρέπει να παραμένει κλεισμένη στις φάμπρικες ή σκυμμένη στα χωράφια χωρίς να έχει παράλογες απαιτήσεις. Έτσι κι αλλιώς και αυτή η ίδια η παρουσία της πληγώνει την αισθητική των εξοχότατων αρχόντων.

Ε, λοιπόν όχι κύριοι! Γελιέστε αν πιστεύετε πως θα δεχτούμε την ισοπέδωση των ονείρων και των δικαιωμάτων του λαού, που παράγει τον πλούτο και κρατάει όρθιο αιώνες τώρα αυτό το κράτος. Το κράτος έχει την υποχρέωση να δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες, και όχι να προσπαθεί να τους ξεγελά με τεχνάσματα που δεν πείθουν ούτε τους πιο αφελείς. Τα χρήματα που χορηγούσε ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ στους δικαιούχους ήταν δικά τους χρήματα, τίμια κερδισμένα. Βέβαια πάντα υπήρχαν και οι κατ’ επίφαση δικαιούχοι τύπου Ραγκούση αλλά αυτοί σίγουρα δεν χάνουν τίποτα. Η πολιτεία θα συνεχίσει να τους πριμοδοτεί με άλλους τρόπους. Εξάλλου η Τρόικα ξέρει να ανταμείβει τους πιστούς υπαλλήλους της.

Πάντως όλοι όσοι ονειρεύονται μια κοινωνία λίγων αλλά πανίσχυρων κοτζαμπάσηδων και πολλών εξαθλιωμένων και πνευματικά τυφλωμένων κολίγων να βάλουν καλά στο μυαλό τους πως όλοι εμείς που κληρονομήσαμε τις κατακτήσεις με αίμα των προηγούμενων γενεών δεν πρόκειται να προδώσουμε τους αγώνες τους. Αφού μας κηρύττετε τον πόλεμο θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Νικος Μ.

Διαβάστε επίσης

Συντονισμένοι ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις

Alapis

INTRACOM

Ελευθεροτυπία

ΟΕΚ