O υπουργός Προ. Πο. καταθέτει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία 30 στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, τρία ανά ηπειρωτική Περιφέρεια, όπου θα μεταφερθούν όσοι μετανάστες πιαστούν στις “σκούπες” της αστυνομίας που γίνονται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.
H πανικόβλητη και απονομιμοποιημένη στις συνειδήσεις του κόσμου, άθλια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, προσπαθεί να βρει διέξοδο από την πολιτική της κρίση και την απομόνωση, παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού. Προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι θα απαλλάξει τους κατοίκους της Αθήνας, από το νούμερο ένα πρόβλημα, που δεν είναι η ανεργία, οι περικοπές των μισθών, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, αλλά οι… “λαθρο”μετανάστες.
“Εθελοντές” Χρυσαυγίτες
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι προσαγωγές από τις επιχειρήσεις “σκούπα” των τελευταίων ημερών αγγίζουν τις 2.000. Συνολικά συνελήφθησαν 420 άτομα, από τα οποία τα 186 για διάφορα αδικήματα (ναρκωτικά, κλοπές, ληστείες, καταδικαστικές αποφάσεις κλπ), 63 γυναίκες για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων ατόμων, ενώ 234 άτομα από αυτούς θα σταλούν για διοικητική απέλαση, επειδή δεν έχουν άδεια παραμονής. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ασφάλεια, ακόμη και αστυνομικοί με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά Κ-9 καθώς και μερικοί “εθελοντές κάτοικοι” που... τυχαίνει να είναι χρυσαυγίτες.
Μετά το αστυνομικό πογκρόμ που έγινε την περασμένη βδομάδα στους δρόμους, την Κυριακή Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης, έδωσαν το πρόσταγμα για την έναρξη εισβολών της αστυνομίας στα σπίτια μεταναστών. Με την έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν άρχισαν πλέον να καλλιεργούν κλίμα πανικού και υστερίας. Έτσι ο Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες αν εκραγεί» τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν.
Ο Λοβέρδος προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στους μετανάστες για λοιμώδη νοσήματα και ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων”, ενώ πρόκειται να καθιερωθεί το πιστοποιητικό υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άδεια εργασίας των μεταναστών. Με άλλα λόγια, ακόμη περισσότεροι μετανάστες θα υποβιβαστούν σε «λαθραίους».
Ψέμα 1ο: «Υπάρχει μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα και οι μετανάστες οξύνουν το πρόβλημα».
Η σημερινή οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη. Πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2011 αναφέρει ότι “η αγοραστική δύναμη των μισθών επέστρεψε στα επίπεδα του 2001, ενώ η πραγματική ανεργία πλησιάζει στα εφιαλτικά επίπεδα της δεκαετίας του 1960 (22% – 23%), όταν κορυφώθηκε το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς το εξωτερικό”. Επιπλέον το “ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% την τριετία 2009 – 2011 (και 11,8% από το πρώτο εξάμηνο του 2008 όταν εμφανίσθηκε η ύφεση της οικονομίας)”.
Μέσα σε αυτό το διάστημα ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί καθώς η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ντόπιους και έλληνες. Στοιχεία της ΕΛΑΣ και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Μόνο οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που έχουν κάνει αίτηση για επαναπατρισμό αγγίζουν τις 5.000. Αυτό όμως δεν σήμανε ότι σταμάτησε να αυξάνεται ο δείκτης ανεργίας.
Επιπλέον τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα σε περιοχές της Ελλάδας που η παρουσία των μεταναστών είναι σχετικά μικρότερη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ το Δ' Τρίμηνο του 2011 “Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (25%), στη Στερεά Ελλάδα (23,8%), στην Κεντρική Μακεδονία (22,8%) και στην Αττική (21,7%)”.
Η αύξηση της ανεργίας σε μία χώρα δεν συνδέεται με την αύξηση του εργατικού δυναμικού. Στην πραγματικότητα όσον αφορά τους μετανάστες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η μαζική εισροή εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα της περασμένης εικοσαετίας βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μετανάστευση δημιούργησε θέσεις εργασίας και διατήρησε προϋπάρχουσες θέσεις εργασίας ντόπιων εργατών. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι μελέτες που έχουν γίνει από Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα.
Επιπλέον οι μετανάστες είναι κυρίως νέοι σε ηλικία και δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα υγείας. Αντίθετα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Τα κράτη των χωρών προέλευσής τους και οι οικογένειές τους δαπάνησαν ένα κομμάτι από τον πλούτο τους μέχρι να φτάσουν σε ηλικία να είναι οικονομικά ενεργοί, δηλαδή να μπορούν να εργαστούν, για να προσφέρουν εργατικά χέρια στα κράτη υποδοχής. Ολες οι καπιταλιστικά αναπτυγμένες χώρες, ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, κέρδισαν από την αύξηση των μεταναστών.
Τώρα λόγω της κρίσης οι καπιταλιστές προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη. Σύμφωνα με τη δική τους λογική, ένα εκατομμύριο άνεργοι περισσεύουν γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Μήπως θα αρχίσουν να συζητούν και τη μεταφορά του ενός εκατομμυρίου ανέργων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;
Ψέμα 2ο: «Δεν θα φτιάξουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά “κέντρα φιλοξενίας” όπου οι μετανάστες θα έχουν στέγη, τροφή, περίθαλψη, ακόμα και χώρους λατρείας».
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας σε συνέντευξή του στο TVXS: «Λέμε όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λένε πως σε αυτά θα παρέχονται κρεβάτια και γιατροί κ.α. Ρωτάμε το λόγο που αυτές οι παροχές πρέπει να δίνονται μέσα σε μία φυλακή. Αν τελικά μπορούν να δοθούν αυτές οι παροχές γιατί δεν δίνονται έξω από τα στρατόπεδα».
Είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει μια σειρά νοσοκομεία όπως το Σωτηρία, το Νοσοκομείων Πατησίων και ο Δήμαρχος Καμίνης κρατά κλειστό το λεγόμενο “Ξενοδοχείο Φτωχών”, στην Πατησίων, να πουλούν ανθρωπισμό ότι με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δήθεν θα μπουν σε προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Αν ήταν έτσι, θα φρόντιζαν να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία για να βάλουν τέρμα στην εξαθλίωση τόσο των φτωχών και ανέργων ντόπιων όσο και μεταναστών.
Τα υποτιθέμενα “κέντρα φιλοξενίας” μεταναστών που ήδη λειτουργούν αποδεικνύουν ότι πρόκειται για σύγχρονα κολαστήρια. Αναφορά της Ομάδας Θεσσαλονίκης της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τις συνθήκες κράτησης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στον χώρο κράτησης Φυλακίου Κυπρίνου στον βόρειο Έβρο, είναι αποκαλυπτική. Όπως αναφέρει η έκθεση, η δυναμικότητα του κέντρου είναι 180 άτομα αλλά υπάρχουν περίοδοι ιδίως το καλοκαίρι που φτάνουν τα 600. “Τα αποτελέσματα του συνωστισμού τόσων κρατουμένων σε τόσο μικρούς χώρους γίνονται ευκόλως κατανοητά. Η έντονη δυσοσμία του χώρου γίνεται αμέσως αντιληπτή μόλις μπαίνουμε στο διάδρομο με τα κελιά των ανδρών”. “Υπάρχουν δύο τουαλέτες σε κάθε κελί για 80 άτομα. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι είναι απαράδεκτα βρόμικες. Το δάπεδο, τα κάγκελα των κελιών και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να δούμε είναι καλυμμένα με γλίτσα και βρωμιά. Πολλοί κρατούμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν στοιχειώδη είδη υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, ξυραφάκια μιας χρήσης) και ότι αναγκάζονται όλοι να πίνουν νερό από την ίδια βρύση με τις χούφτες. Τα κλινοσκεπάσματα και τα στρώματα, είναι από ό,τι λένε και μπορούμε να διαπιστώσουμε και μόνοι μας, σε άθλια κατάσταση. Οι κρατούμενοι μόλις μας είδαν άρχισαν να διαμαρτύρονται εντόνως για το γεγονός ότι δεν έχουν νερό. Καμία μέριμνα, ωστόσο, δεν είχε ληφθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποστείλει ο στρατός υδροφόρα ή να αγοραστούν μπουκάλια με νερό”.
Αντίστοιχες συνθήκες και στο κέντρο κράτησης στην Παγανή Λέσβου, για τις οποίες ο πρώην υφυπουργός Βούγιας αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη και ανακοινώσει το κλείσιμό του. “Ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στο κέντρο υπερβαίνει συχνά τους 800, ενώ έχει φθάσει ακόμα και τα 1.200 άτομα, σε ένα χώρο ακατάλληλο για τη φιλοξενία ανθρώπων, που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές θα μπορούσε να στεγάσει έως 300 ανθρώπους”, ανέφερε παλιότερη έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. “Πολλοί από τους κρατούμενους είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες με παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες και μετανάστες με ιατρικά προβλήματα. «Φτάνοντας χθες, 21η Οκτωβρίου, στην Παγανή, βρήκα στο κελί των περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων όπου φιλοξενούνται οι γυναίκες και τα παιδιά, 211 άτομα – περίπου 140 γυναίκες και 70 παιδιά, πολλά εκ των οποίων κάτω των 5 ετών ή και του 1 έτους. Οι συνθήκες στο κελί είναι άθλιες, καθώς οι δύο τουαλέτες και τα δύο ντους δε λειτουργούν, ενώ το 1/10 του δαπέδου είναι πλημμυρισμένο από νερά. Οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε βρώμικα στρώματα, τα οποία καλύπτουν όλη την επιφάνεια του κελιού», είχε δηλώσει η Μίκυ βαν Χέρβεν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
Κατά τα άλλα ο Χρυσοχοΐδης μιλά για “υγειονομικές βόμβες” στο κέντρο της Αθήνας.
Ψέμα 3ο: «Η αύξηση των μεταναστών στρώνει το έδαφος για την καλλιέργεια του ρατσισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς».
Αυτό υποστήριξε πολύ συγκεκριμένα ο Καμίνης σε συνέντευξη που έδωσε στο Σκάι την περασμένη εβδομάδα. “Όποιος έχει πάει στις γειτονιές της Αθήνας που δοκιμάζονται, το ξέρει πόσο πολύ ενισχύονται από αυτήν την κατάσταση ανομίας οι αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις μέσα στη πρωτεύουσα και μέσα στη χώρα. Μιλάω για την ακροδεξιά. Θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό το πράγμα. Ότι η εικόνα της ανομίας που υπάρχει και το μεταναστευτικό της παράνομης μετανάστευσης, την έχει ενισχύσει τρομακτικά. Είναι σοβαρό ζήτημα δημοκρατικού πολιτεύματος”.
Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο οι κυβερνήσεις παίζουν το χαρτί του ρατσισμού, τόσο στρώνουν το δρόμο για το δυνάμωμα των φασιστών. Τα πογκρόμ τη δεκαετία του ’90 κατά των Αλβανών μεταναστών είχαν σαν αποτέλεσμα να αποθρασυνθεί η Χρυσή Αυγή που προχώρησε σε επιθέσεις κατά των μεταναστών και οργανώσεων της Αριστεράς, όπως ήταν η επίθεση σε μέλη της ΟΣΕ το΄’96 ή η δολοφονική επίθεση το 1999, κατά του μέλους του ΝΑΡ, Κουσουρή. Το φαινόμενο του Παντελή Καζάκου που το βράδυ της 27ης Οκτώβρη του 1999 εξαπέλυσε μαζικές δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών που κυκλοφορούσαν στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή ήταν σκουρόχρωμοι, ήταν ένα ακόμα αποτέλεσμα εκείνης της ρατσιστικής πολιτικής.
Όταν η επίσημη κυβέρνηση αναδεικνύει ως νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας τους μετανάστες, παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού, τότε είναι σα να νομιμοποιεί τις συμμορίες των νεοναζί, τους δίνει το πολιτικό άλλοθι να εφαρμόσουν στην πράξη αυτή τη ρατσιστική πολιτική, δολοφονώντας και τρομοκρατώντας στις γειτονιές. Πόσο μάλλον όταν η ίδια η αστυνομία συνεργάζεται μαζί τους “για να εφαρμόσει το νόμο”.

