Αντιφασιστική δράση στις γειτονιές

Καλλιθέα

Συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική βία» Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης - Ζωγράφου έγινε τη Δευτέρα 2 Απρίλη στο 4ο Λύκειο Καλλιθέας.

Η συνέλευση συζήτησε τα επόμενα βήματα τοπικής δράσης μετά την επιτυχημένη συναυλία που έγινε το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην πλατεία Δαβάκη. Μετά από επίσκεψη κλιμακίου της Πρωτοβουλίας και της ΚΕΕΡΦΑ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου συμμετείχαν στη σύσκεψη δύο εκπαιδευτικοί από τη συγκεκριμένη ΕΛΜΕ, που ενημέρωσαν για τις φασιστικές επιθέσεις που έγιναν και πρότειναν να συνεχίσει η δράση της Πρωτοβουλίας σε περισσότερα σχολεία και σωματεία της περιοχής.

Αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει προκήρυξη που θα εναντιώνεται στις επιθέσεις απέναντι στους μετανάστες στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση με τις σκούπες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα απαιτεί το σταμάτημα της επίθεσης στους μετανάστες και στην αριστερά και θα καλεί όλους να εμποδίσουμε την είσοδο των νεοναζί στη βουλή. Επίσης αποφασίστηκε η επέκταση της επιτροπής στη Ν. Σμύρνη με τοπική σύσκεψη με στόχο την οργάνωση εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία.

Ραφαήλ Καστρίτσης


Ν. Ιωνία

Τη Κυριακή 25 Μάρτη στις 6μμ στη Πλατεία Συμηριώτη στη Ν. Ιωνία Πακιστανοί μετανάστες δέχτηκαν επίθεση με βρισιές και χτυπήματα από φασίστες. Κόσμος που είδε το περιστατικό  προσπάθησε να σταματήσει την επίθεση και κάλεσε την Αστυνομία του ΑΤ Ν.Ιωνίας.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν πέρασαν χειροπέδες στους μετανάστες και συνέχισαν μαζί με τα φασισταριά να τους χτυπάνε. Μάλιστα για τα άτομα αυτά  οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι «είναι δικοί μας». Μέσα στο τμήμα όπου προσήγαγαν τους μετανάστες, τους χτύπησαν ξανά. Ένας μετανάστης που πήγε στο ΑΤ Ν.Ιωνίας για να τους δώσει τα έγγραφά τους, ξυλοκοπήθηκε στη πόρτα του τμήματος, ενώ τις επόμενες μέρες ακολούθησαν εισβολές σε σπίτια μεταναστών από αστυνομικούς και άλλους «δικούς τους».

Αυτά τα περιστατικά έχουν σοκάρει τον κόσμο της περιοχής, μια γειτονιά που κατοικήθηκε ιστορικά από πρόσφυγες όπου εδώ και πολλά χρόνια ντόπιοι και μετανάστες ζουν αρμονικά. Αμέσως με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και του Σωματείου του Δήμου καλέστηκε σύσκεψη. Παρόντες ήταν τα θύματα της επίθεσης, ο Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, εργαζόμενοι από το Αγία Όλγα, από τις Επιτροπές Κατοίκων Πευκάκια – Καλογρέζας - Περισσού, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 4 Απρίλη, ώστε να καταδικάσει την επίθεση και να απαιτήσει από την αστυνομία σταματήσει να επιτίθεται στους μετανάστες.

Εντωμεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας 2 Απρίλη η αστυνομία προσήγαγε τη Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρο μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες στα πλαίσια των επιχειρήσεων σκούπα που γίνονται αυτή την περίοδο. Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε τοπική αντιρατσιστική αντιφασιστική διαδήλωση με όλους τους φορείς της περιοχής, απαιτώντας να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας η συνεργασία ΕΛΑΣ-φασιστών και έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Κυψέλη

Σύσκεψη πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης- Αγίου Παντελεήμονα – Πατήσια την περασμένη Πέμπτη, με θέμα τη συνέχιση της αντιφασιστικής δράσης στην περιοχή μετά το αντιναζιστικό συλλαλητήριο που έγινε στις 17 Μάρτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την τοπική Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, δάσκαλοι από το Σύλλογο Αριστοτέλη, κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, μετανάστες και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ από τις γύρω περιοχές. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα να συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο όπως είναι οι εξορμήσεις στις Λαϊκές, στους εργατικούς χώρους και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία κινητοποιώντας τα τοπικά συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τους μαθητές της περιοχής.


Πειραιάς

Αντιναζιστική Πρωτοβουλία συγκροτήθηκε στον Πειραιά την περασμένη Τρίτη 27 Μάρτη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου, με τη συμμετοχή οργανωμένων και ανένταχτων αγωνιστών του Πειραιά.

Η Πρωτοβουλία αποφάσισε να κυκλοφορήσει κείμενο και αφίσα και να καλέσει σε ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 20 Απρίλη στην πλατεία Κοραή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαθητές από τα σχολεία, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία του Πειραιά, το Δικηγορικό Σύλλογο, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Νεολαίας Συνασπισμού και ανένταχτοι αγωνιστές.

Η πρόταση για τη συγκρότηση μίας μόνιμης αντιφασιστικής επιτροπής είχε συζητηθεί σε πλατιά σύσκεψη που είχε γίνει στις 5 Μάρτη, καλεσμένη από την ΚΕΕΡΦΑ και την Ανταρσία στο Λιμάνι, μετά από την επίθεση που δέχτηκαν μέλη του ΣΕΚ σε αντιφασιστική εξόρμηση στη Σωτήρος στο κέντρο του Πειραιά. Εκείνη η σύσκεψη είχε αποφασίσει τη διοργάνωση του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που έγινε στις 10 Μάρτη, ενώ όλοι οι φορείς που συμμετείχαν είχαν συμφωνήσει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας με τη δημιουργία επιτροπής που θα έχει μόνιμη παρουσία και δράση στην πόλη, με ιδιαίτερη έμφαση στο κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής και της κοινής δράσης όλων των συλλογικοτήτων της πόλης που παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και τους φασίστες.

Αντώνης Αλφιέρης

Διαβάστε επίσης

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Τα ψέματα της ρατσιστικής υστερίας

Συνέντευξη με τον Σπύρο Μαρκέτο: Πώς θα σταματήσουμε τους φασίστες;

Φοιτητές ενάντια στους Νεοναζί... και στα πογκρόμ της Αστυνομίας

Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Μαζική και ενωτική απάντηση

Εκδήλωσεις - συζήτησεις: ΟΧΙ Στρατόπεδα Συγκέντρωσης