Κατάληψη στο Μαθηματικό

Μέσα στη συνέλευση οι προτάσεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έκαναν τη διαφορά. Η ΠΑΣΠ έλεγε ότι διαφωνεί με τα μέτρα, καλούσε τους φοιτητές σε αγώνα, αλλά δεν έλεγε λέξη για το Μνημόνιο, μιλούσε για τα προβλήματα των φοιτητών και τα βιβλία και γενικά δεν έπαιρνε το μέρος της Διαμαντοπούλου αλλά ούτε ξεκάθαρα έκανε επίθεση εναντίον της και πρότεινε κλείσιμο της σχολής και συμμετοχή στην απεργία. Μετριοπαθής ήταν και η στάση της ΑΡΕΝ, η οποία μιλούσε γενικά για αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας. Στο πλαίσιό της μιλούσε για κλειστή σχολή και δεν είχε καν το θέμα κατάληψη. Το ΜΑΣ (ΚΝΕ) πρότεινε κλειστή σχολή και συμμετοχή στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

 

Τα ΕΑΑΚ μίλησαν συνολικά για το Μνημόνιο και τα μέτρα της Διαμαντοπούλου, τόνισαν ότι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα του κινήματος είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση και πρότειναν κλείσιμο της σχολής με κατάληψη, συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και κλιμάκωση σε όλες τις σχολές με διήμερες και πενθήμερες καταλήψεις. Μέσα στη συνέλευση υπήρχε μεγάλο κομμάτι πρωτοετών και ανένταχτων φοιτητών που στήριξαν το πλαίσιο των ΕΑΑΚ. Πέρασε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΟΣΕ και του ΔΟΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλαίσιο της ΠΑΣΠ το στήριξαν τα σκληρά μέλη της ΠΑΣΠ και πολλοί έφυγαν ώστε να μην ψηφίσουν. Την επόμενη ημέρα στην απεργία της ΑΔΕΔΥ κατέβηκαν γύρω στα 300 άτομα από το Μαθηματικό και μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και εκπαιδευτικούς συγκροτήσαμε ένα πανεκπαιδευτικό μπλοκ.

Για παρακάτω έχουμε βάλει νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και η πρόταση είναι για καταλήψεις, διήμερες και τριήμερες. Είναι ενδεικτική η στάση της ΚΝΕ η οποία δεν αναγνωρίζει τα ΔΣ και στο Μαθηματικό, αλλά και σε άλλες σχολές. Είναι φανερό ότι δεν θέλουν να πάμε σε γενικές συνελεύσεις και μάλιστα κάνουν μέτωπο με την ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια, που επίσης δεν θέλει γιατί φοβάται ότι οι συνελεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα καταλήψεων.

Ο στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και σε κοινό αγώνα και με τους πανεπιστημιακούς αλλά και με τις καθαρίστριες στις σχολές, που αντιμετωπίζουν απολύσεις. Κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι να κάνουμε εκδηλώσεις μέσα στις σχολές με θέμα πώς παλεύουμε ενάντια στο πανεπιστήμιο του Μνημονίου και να φέρουμε και απεργούς του ΟΣΕ να μιλήσουν.