Εμπρός για Πανεργατικές διαρκείας

Σύσκεψη συντονισμού με στόχο την οργάνωση της απεργιακής κλιμάκωσης με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στο νέο μνημόνιο καλούν την Τετάρτη 31 Οκτώβρη στις 7.30μμ στο ΕΚΑ μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία. Συγκεκριμένα τη σύσκεψη καλούν τα σωματεία εργαζομένων των Νοσοκομείων Αγίου Σάββα, Θριάσιου και Αττικού, ο Σύλλογος Δασκάλων “Αριστοτέλης”, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και ο Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας.

Κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη θα γίνει η κατάθεση στη βουλή του νέου πακέτου περικοπών με στόχο να γίνει η ψήφισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 Νοέμβρη. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει το σύνολο των ρυθμίσεων σε ένα άρθρο, ενώ στις 31 Οκτώβρη, θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και τις περικοπές των 13,5 δις μέσα στο 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το Eurogroup της 12ης Νοέμβρη να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις που θα πάει κατεθείαν στις τραπεζίτες και τους διεθνείς τοκογλύφους.

Όμως αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να τιναχτεί στον αέρα μέσα από την κλιμάκωση της εργατικής αντίστασης που θα γκρεμίσει και τα μέτρα και την ίδια την κυβέρνηση. Ήδη μία σειρά σωματεία και Ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει ότι αυτό το κρίσιμο 15νθήμερο θα είναι απεργιακό. Η Γενική Συνέλευση του Αγίου Σάββα, το ΔΣ του Αττικού και το ΔΣ του Θριάσιου νοσοκομείου, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 5/11. O Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Σάββα έκανε την αρχή αποφασίζοντας στη Γενική Συνέλευση στις 16/10 να κάνει “κάλεσμα στην ΠΟΕΔΗΝ για 48ωρες επαναλαμβανόμενες άμεσα, ενώ σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ προχωράμε και προτείνουμε συντονισμένα σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων κυλιόμενες 48ωρες απεργίες με την ανακοίνωση των μέτρων”.

Κλιμάκωση

“Δεν περιμενουμε - οργανώνουμε – συντονιζόμαστε”, έχει τίτλο η κοινή ανακοίνωση κάλεσμα των τριών νοσοκομείων στη σύσκεψη της Τετάρτης 31/10. “Η συμβιβασμένη ηγεσία των συνδικάτων προγραμματίζει ξανά κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις ημέρες ψήφισης, που ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα, πριν ακόμα δημοσιευτούν. Παράλληλα πληθαίνουν εκείνες οι φωνές από απλούς εργαζόμενους, πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι και ομοσπονδίες που ζητούν εδώ και τώρα συντονισμένη απεργιακή κλιμάκωση με διάρκεια με στόχο την ανατροπή των μέτρων και την ολομέτωπη σύγκρουση με τις πολιτικές που τα επιβάλλουν.

Με βάση την όλο και πιο πιθανή ψήφιση των νέων μέτρων με διαδικασίες εξπρές, με την ημερομηνία να αλλάζει συνέχεια και να μην γίνεται γνωστή αλλά με την αίσθηση ότι πλησιάζει απειλητικά αλλά και γνωρίζοντας ότι η αδρανής αναμονή δίνει πολιτικό και οργανωτικό χρόνο στον αντίπαλο, αποφασίσαμε να σπάσουμε την αδράνεια της αναμονής αλλά και να συμμετέχουμε αποφασιστικά στην προσπάθεια να συντονιστούν όλες εκείνες οι φωνές που ζητούν κλιμάκωση.

Αποφασίζουμε την μετατροπή της 3ωρης στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ για τη 1/11 σε 24ωρη κινητοποίηση / απεργία με συγκέντρωση στο υπ. Υγείας. Καλούμε τις ομοσπονδίες και τα τριτοβάθμια όργανα να προκηρύξουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, καλούμε σε γύρο γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία και προκηρύσσουμε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 5/11.

Συντονιζόμαστε με άλλα σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και καλούμε μαζί τους σε έναν ευρύ συντονισμό την Τετάρτη 31/10, στις 7.30μμ στο ΕΚΑ με σκοπό την οργάνωση μιας μαζικής απεργίας διαρκείας”.

“Τα ψέματα τέλειωσαν. Τα βήματα σημειωτόν, οι 24ωρες σκόρπιες απεργιακές κινητοποιήσεις, μια εδώ και μια εκεί, που οργανώνουν μέχρι σήμερα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι εντελώς αναντίστοιχες της επίθεσης, ανίκανες να βάλουν φραγμό και να την ανατρέψουν”, αναφέρει το κάλεσμα του Συλλόγου Δασκάλων Αριστοτέλης στη σύσκεψη της Τετάρτης 31/10. “Να σαλπίσουμε συνολικό και πολιτικό αγώνα με όλα τα μέσα, με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και διάρκεια, αγώνα ανατροπής. Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με πολιτική απεργία διάρκειας ΤΩΡΑ, με καταλήψεις και αποκλεισμούς, μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μπορούν και πρέπει να γίνουν φραγμός στη γενική λεηλασία που ετοιμάζουν”.

“Κοινή και συντονισμένη αντίδραση, με στόχο να μην ψηφιστούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα και να μην υπάρξουν αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών κατά 25%, αλλά μειώσεις ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στο ένα ευρώ” ανακοίνωσαν από κοινού τα σωματεία όλων των Αστικών Συγκοινωνιών. “Καταγγέλλουμε το ξεπούλημα στο όνομα της «ανάπτυξης» προς ικανοποίηση των αναγκών των μεγάλων τρωκτικών, πράγμα που θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμάνια. Οι κοινές δράσεις θα ξεκινήσουν με συγκέντρωση όλων των εργαζόμενων των Αστικών Συγκοινωνιών τις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν με συντονισμένες δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι την τελική αποτροπή ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ και ΔΝΤ”.


Πιέζεται η ΑΔΕΔΥ

Με συλλαλητήριο την Τετάρτη 31/10 στις 6μμ στα Προπύλαια που καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκινά ο κύκλος των κινητοποιήσεων ενάντια στο Μνημόνιο νούμερο τρία. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 1η Νοέμβρη η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας 11-3 και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η 24ωρη απεργία την ημέρα της κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή, που αποφασίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο της Πέμπτης 25/10, να διευρυνθεί με 48ωρη απεργία, πριν την απεργία στις 14 Νοέμβρη μαζί με τα συνδικάτα της Ευρώπης.

Αυτό το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στη σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου που κάλεσε τη Δευτέρα 29/10 η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης του επόμενου κρίσιμου διαστήματος. Στη διάρκεια της σύσκεψης οι τοποθετήσεις των προέδρων των Ομοσπονδιών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν από την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Πέμπτης 25/10 που αποφάσισε 24ωρη απεργία (πιθανά στις 9 Νοέμβρη), ζητώντας από το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία από την κατάθεση των μέτρων μέχρι και την ψήφισή τους.

Απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κλιμάκωση με τρεις ημέρες απεργία πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Μαντάς. Ανάλογη πρόταση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Μπράτης, δικαιολογώντας την αλλαγή στάσης του υποστηρίζοντας ότι την ημέρα που γινόταν η συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ “η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι η κυβέρνηση θα τα ψήφιζε όλα σε ένα άρθρο μέσα σε μια μέρα”. Ανάλογη πρόταση για απεργία από την κατάθεση μέχρι την ψήφιση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων, Καποτάς, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Κουτσουμπέλης που μίλησε για τριήμερες δράσεις για “να βγει η κυβέρνηση τραυματισμένη και να φύγει”. Σημαντική ήταν η πρόταση από την ομοσπονδία εργαζομένων στο Υπουργείο Ανάπτυξης που πρότεινε την Παρασκευή να γίνουν καταλήψεις και γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους, την Κυριακή συλλαλητήριο και από τη Δευτέρα τριήμερη απεργία τουλάχιστον.

Μόλις πριν από τρεις μέρες, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ είχε καταλήξει στην κήρυξη μόνο μίας 24ωρης απεργίας την ημέρα της κατάθεσης των μέτρων. “Η πίεση των εργαζόμενων για κινητοποιήσεις που θα έχουν πραγματικό περιεχόμενο ανατροπής, αποφάσεις σωματείων και Ομοσπονδιών που έχουν ήδη παρθεί, αλλά και η πρόταση των Παρεμβάσεων για γενική πολιτική απεργία διαρκείας, η οποία για πρώτη φορά πήρε 10 ψήφους (ενώ οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων είναι μόνο 4), τροποποίησαν τα πράγματα. Τελικά και η ΔΑΚΕ διαφοροποιήθηκε από το πλαίσιο της ΕΕ και πρότεινε να αποφασιστεί απεργία για όλες τις μέρες που τα νέα μέτρα θα συζητιούνται στη Βουλή, καθώς και καταλήψεις στους χώρους δουλειάς με κάλυψη από την ΑΔΕΔΥ”, αναφέρει ενημερωτικό κείμενο που κυκλοφόρησαν οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στην ΑΔΕΔΥ.

“Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις και η Αυτόνομη Παρέμβαση αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν και την πρόταση της ΔΑΚΕ, προκειμένου να ψηφιστεί μια κινητοποίηση που θα δίνει στίγμα απεργιακού αγώνα που όντως βάζει στο στόχαστρο την ψήφιση των μέτρων. Εκείνη τη στιγμή, ανέλπιστος σύμμαχος στην ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε το ΠΑΜΕ”, που προχώρησε στην “υπερψήφιση, μαζί με την ΠΑΣΚΕ, του πλαισίου της ΕΕ, που πήρε 24 ψήφους, ενώ η πρόταση για απεργία όσες μέρες θα είναι το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή, που υπερψήφισαν όλοι οι άλλοι, πήρε 19 ψήφους”.


Ξεκινάνε στους Δήμους

Από την πρόσφατη μοτοπορεία απεργών στους δήμους.

Με Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις σε όλα τα Δημαρχεία καλεί η ΠΟΕ ΟΤΑ τα σωματεία σε κάθε Δήμο να ανοίξουν την κόντρα με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή .

“Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 ξεκινάμε με την πραγματοποίηση σε όλους τους δήμους γενικών συνελεύσεων, συγκεντρώσεων κλπ και παίρνουμε τις αποφάσεις για να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα μας, καθορίζουμε τους χώρους και τα κτίρια που θα καταληφθούν”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ. “Καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες σε στράτευση στον αγώνα για την ανατροπή τώρα των μέτρων εξαθλίωσης της συγκυβέρνησης και της τρόικα. Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις κ.λπ. και να έχουν ξεκινήσει οι καταλήψεις των δημαρχείων, δημοτικών κτιρίων και των ΧΥΤΑ. όλης της χώρας. Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012 απέχουμε από κάθε εργασία, βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 να βρεθούμε όλοι στους δρόμους με την κατάθεση των μέτρων που διαλύουν τις ζωές μας και διαμορφώνουν συνθήκες μεσαίωνα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όλοι μας, με τη αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα που διακρίνει τον κλάδο θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατί αυτά τα μέτρα δεν πρέπει και δεν μπορούν να περάσουν”.

“Τη Δευτέρα 29/10 έγινε σύσκεψη συντονισμού των σωματείων των Δήμων στα Βόρεια Προάστια” μας είπε ο Κώστας Μεγαγιάννης από το ΔΣ του Συλλόγου Δήμου Αγίας Παρασκευής. “Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα ΔΣ των Συλλόγων του Δήμου Κηφισίας, Μεταμόρφωσης, Πεύκης, Λυκόβρυσης, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Αμαρουσίου. Αποφασίσαμε ότι προχωράμε την Τετάρτη 31/10 σε γενικές συνελεύσεις σε όλους τους Δήμους, καταλήψεις Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Νοέμβρη, αποχή από τις εργασίες του Σαββατοκύριακου και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουμε τη μορφή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση συμφωνήσαμε σε κοινό απεργιακό βηματισμό με προοπτική την ανατροπή των μέτρων”.