Χαλυβουργία: Γενική συνέλευση ενάντια στις επιθέσεις Μάνεση

Την πρόθεσή του να αποτρέψει οποιαδήποτε νέα επίθεση σχεδιάζει ο Μάνεσης της Ελληνικής Χαλυβουργίας εναντίον των χαλυβουργών του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, έκανε γνωστή το Σωματείο των εργαζόμενων στην ενημερωτική γενική συνέλευση που κάλεσε την Πέμπτη 25 Οκτώβρη. Στη συνέλευση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, συζητήθηκε η απαίτηση της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους των εργοστασίων του Βόλου να αποδεχτούν μειώσεις μισθών αρχικά ως 25% και μετά ως 18%, ενώ ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση του Σωματείου να μην επιτρέψει οποιοδήποτε αντίστοιχο σχέδιο για τους εργαζόμενους του Ασπρόπυργου.

Η επίθεση του Μάνεση στους εργαζόμενους του Βόλου δικαιώνει τους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου που, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας τους, προσπάθησαν αρκετές φορές να πείσουν τους συναδέλφους τους και το σωματείο τους εκεί να βγουν σε απεργία μαζί τους. Μια τέτοια εξέλιξη, που θα έφερνε τον Μάνεση αντιμέτωπο με λουκέτο σε όλα τα εργοστάσιά του, θα μπορούσε πραγματικά να τον έχει αναγκάσει σε υποχώρηση.

Οι συμβιβασμοί δεν σώζουν

Αντίθετα, η άρνηση του σωματείου του Βόλου να συμπαρασταθεί στους απεργούς του Ασπρόπυργου και η επιλογή του να υποταχτεί στις πιέσεις και τις απειλές του αφεντικού, όχι μόνο δεν απέτρεψε την επίθεση του τελευταίου στους εργαζόμενους του Βόλου, αλλά, όπως αποδεικνύεται σήμερα, της άνοιξε το δρόμο. “Το παράδειγμα του Βόλου δείχνει ότι δεν τη γλιτώνει κανένας, όσους συμβιβασμούς κι αν κάνει με τον εργοδότη”, είπε στη συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου στον Ασπρόπυργο Γιώργος Σιφωνιός και, αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να δώσουν ξανά τη μάχη με το αφεντικό, όχι μόνοι, αλλά μαζί με τους συναδέλφους τους στο Βόλο, στηρίζοντάς τους. Την ίδια πρόταση έκαναν στις τοποθετήσεις και εργαζόμενοι, όπως ο Χάρης Μανώλης, ένας από τους απολυμένους, που ενημέρωσε και για την επιτροπή απολυμένων που έχουν δημιουργήσει μαζί με το Σωματείο.

Η στάση των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου να σταθούν ξεκάθαρα ταξικά απέναντι στο αφεντικό και στο πλευρό των συναδέλφων τους είναι αποτέλεσμα της απεργίας των 272 ημερών. Εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν ότι την επόμενη μέρα η συνέλευση στο Βόλο θα αποφάσιζε τελικά να αποδεχτεί τις μειώσεις των μισθών μετά από τρομακτικές πιέσεις εργοδοσίας και σωματείου. Η αγωνιστική διάθεση που εξακολουθεί να οδηγεί τους χαλυβουργούς, πρέπει να ξαναεκφραστεί με νέα απεργία διαρκείας που να διεκδικεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και όλα τα αιτήματα που έμειναν ανεκπλήρωτα από την τόσο απότομη αναστολή το καλοκαίρι. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να σταματήσουν τις όποιες νέες επιθέσεις ετοιμάζει ο Μάνεσης.