46o Λύκειο Εξάρχειων: Μια πρώτη νίκη

Ότι θα διώξει τον ναζί καθηγητή Α. Βασιλογιάννη από το σχολείο αναγκάστηκε να υποσχεθεί η διευθύντρια του 46ου Γυμνασίου στα Εξάρχεια κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/11, μετά από γενική κατακραυγή. Παρόλα αυτά, η διευθύντρια όχι μόνο δεν απολογήθηκε που προσπάθησε να αποκρύψει ένα τόσο αντιπαιδαγωγικό περιστατικό εξόφθαλμης ρατσιστικής και φασιστικής απειλής από καθηγητή σε μαθητές, αλλά προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στο σχολείο στις “εξωσχολικές παρεμβάσεις” που τις παρομοίασε με “εμπόριο ναρκωτικών”.

“Αντί να έρθει και να απολογηθεί για την στάση της, προσπάθησε να σπείρει τον φόβο στους γονείς κατηγορώντας τους αλληλέγγυους αντιφασίστες που έσπευσαν μετά από το περιστατικό να συμπαρασταθούν στους μαθητές που δέχτηκαν την επίθεση του ναζί καθηγητή και να οργανώσουν την αντίσταση σε κάθε είδους ρατσιστική συμπεριφορά”, τονίζει η Γιώτα Μπαχαρνίκου, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και μητέρα δυο παιδιών δημοτικού και γυμνασίου. “Η διευθύντρια είναι ακατάλληλη και πρέπει να απομακρυνθεί. Έχουμε μαρτυρίες μεταναστών γονέων για ανάρμοστη συμπεριφορά και απέναντι στα παιδιά και ενάντια σε γονείς. Την Πέμπτη σαν ΚΕΕΡΦΑ Εξαρχείων πραγματοποιήσαμε σύσκεψη για να δούμε με ποιους τρόπους θα παρέμβουμε. Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε μητέρα μετανάστη η οποία μας εξιστόρησε περιστατικό που η διευθύντρια έσπρωξε από τις σκάλες το παιδί της που διαμαρτυρήθηκε για κάποια λεγόμενά της ενώ όταν την επόμενη μέρα πήγε η ίδια να ρωτήσει για το γεγονός και να διαμαρτυρηθεί για την συμπεριφορά της διευθύντριας, χωρίς λόγο, την έσπρωξε και την ίδια από τις σκάλες.

Αυτό που πραγματικά θέλει είναι με κάθε τρόπο να απομονώσει τα παιδιά των μεταναστών. Να μην έχουν γνώμη και άποψη. Αυτός είναι και ο λόγος που σπέρνει την ξενοφοβία προσπαθώντας να κερδίσει τους Έλληνες γονείς με το μέρος της, ενώ μοιράζει αποβολές στους μετανάστες ή σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει τα λεγόμενά της. Με δόλο και ψέματα προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη κάποιων “νοικοκυραίων” στη λογική του να προσέξουμε τα “δικά μας” παιδιά και ας θάψουμε τα άλλα.

Όπως και στις προηγούμενες εξορμήσεις αλλά ειδικά την Παρασκευή ήταν εμφανές πως είχε βάλει συγκεκριμένους γονείς στο ρόλο του τραμπούκου για να μας διώξουν από την πόρτα του σχολείου που μοιράζαμε αντιφασιστικό υλικό. Όμως δεν της πέρασε. Μπορεί πράγματι να έχει πάρει με το μέρος της κάποιους και να έχει τρομοκρατήσει κάποιους άλλους, αλλά υπάρχουν γονείς που θέλουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Τις επόμενες μέρες πρέπει να σιγουρέψουμε πρώτα πως θα φύγει ο ναζί Βασιλογιάννης από το σχολείο. Και μετά, μέσα στην επόμενη περίοδο, πρέπει να συγκροτήσουμε σε ομάδα τους γονείς που γνωρίζουμε και να επιβάλουμε πως θα γίνουν εκλογές για ΔΣ του Συλλόγου Γονέων. Πρέπει επίσης να πείσουμε τους μετανάστες γονείς -που δυστυχώς και λόγω γλώσσας και λόγω εργασίας, αλλά και γιατί φοβούνται μην στοχοποιηθούν ακόμα περισσότερο τα παιδιά τους, είναι αποστασιοποιημένοι από το σχολικό περιβάλλον- να έρθουν να ψηφίσουν και να εκλέξουν τους πιο πρωτοπόρους γονείς. Και αφού εκλέξουμε κόσμο στο Δ.Σ. να σπάσουμε τον φόβο βγάζοντας στη φόρα τα καυτά θέματα και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της διευθύντριας”.