Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Περιστέρι

Σημαντική συμμετοχή και συζήτηση περιλάμβανε η εκδήλωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Περιστερίου για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση έγινε πράξη μετά από την αντίστοιχη ημερίδα που έγινε πριν από 2 περίπου μήνες από την ομάδα ιστορικού προβληματισμού της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Συμμετείχαν πάνω από 60 εργαζόμενοι και νεολαίοι, ενώ τις αρχικές εισηγήσεις έκαναν ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Κώστας Παλούκης.

Ο Θανάσης στάθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη του εργατικού κινήματος από το 1918 και έπειτα, που συνέβαλε τα μέγιστα στο να υπάρχει και αντιπολεμική και απεργιακή δράση τον καιρό της εκστρατείας. Ανέπτυξε ταυτόχρονα, τη διακύμανση των συναισθημάτων των φαντάρων του μετώπου που στρέφονταν συνεχώς όλο και πιο πολύ ενάντια στη συνέχιση της εκστρατείας.

Ο Κώστας από την πλευρά του έπιασε το νήμα από την εισροή των προσφύγων που ακολούθησε την καταστροφή και εξιστόρησε τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής ζωής τους ειδικά στο Περιστέρι. Επίσης, συνέχισε με το πως κατάφερε αργά αλλά σταθερά το ΚΚΕ να αναπτύξει πολιτικές σχέσεις με τους πρόσφυγες που εγκατέλειπαν μαζικά το βενιζελισμό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν παρεμβάσεις που έθιξαν αρκετές πτυχές του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας της εποχής, από το διεθνή χαρακτήρα της αντιπολεμικής -ενάντια στις επεμβάσεις- στάσης του κόσμου από την Αίγυπτο μέχρι την Ανατολία, μέχρι τη διαμόρφωση του Περιστερίου όπως το ξέρουμε σήμερα σαν μια εργατική μαζική πόλη. Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με εκδόσεις προσανατολισμένες στο εργατικό κίνημα και τις μάχες εκείνης της περιόδου.