Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στις 5, 6 και 7 Ιούλη στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη. Πάνω από 160 συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα, αντιρατσιστικές οργανώσεις συμμετείχαν και φέτος στις εκδηλώσεις.

Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης οργάνωσε την πρώτη μέρα 5/7 μια κεντρική συζήτηση με θέμα, «Μπορεί ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να καταπολεμήσει το ρατσισμό;» με ομιλητή τον Θανάση Καμπαγιάννη δικηγόρο, από την ΚΕΕΡΦΑ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δράση του αντιρατσιστικού κινήματος όλη την χρονιά, από τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των μεταναστών στις 24 Αυγούστου 2012 κατά του Ξένιου Δία μέχρι τις διαδηλώσεις των εργατών γης της Μανωλάδας και την καμπάνια για την ιθαγένεια. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό στις ρίζες του, καταρρίπτοντας τους ρατσιστικούς μύθους που προωθεί η κυβέρνηση οπλίζοντας το χέρι των φασιστών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με άτολμα αντιρατσιστικά νομοσχέδια αλλά με ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του κινήματος που θα διεκδικεί νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κ.α.

Παραδείγματα

Την συζήτηση παρακολούθησαν γύρω στα 60 άτομα, ενώ έγιναν 10 τοποθετήσεις με παραδείγματα από τα συνδικάτα και τα σωματεία που έχουνε πρωτοστατήσει στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, όπως ο χώρος της υγείας, της παιδείας που έχουνε στηρίξει τις αντιρατσιστικές καμπάνιες με ψηφίσματα συμπαράστασης στους μετανάστες και έχουν οργανώσει αντιφασιστικές επιτροπές στους χώρους δουλειάς. Μπήκαν επίσης παραδείγματα από την οργάνωση των προηγούμενων μαχών για την ιθαγένεια, μέσα στα σχολεία, ενάντια στους νεοναζί και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα με μεγάλο σταθμό την αντιφασιστική συνάντηση στις 5-6 Οκτώβρη.

Το Σάββατο 6/7, ομιλητές από την ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχαν σε δύο συζητήσεις που οργάνωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Η πρώτη με θέμα «Ο αγώνας για την ιθαγένεια μετά την απόφαση του ΣτΕ», με ομιλητές από την Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, την ΕΕΔΑ, τον Σύλλογο Αλβανών Μεταναστών "Μητέρα Τερέζα" και τον Κώστα Τορπουζίδη από την ΚΕΕΡΦΑ. Ο Κώστας από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ τόνισε το ζήτημα της ιθαγένειας για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις, μια καμπάνια που έχει αγκαλιάσει πολύς κόσμος πανελλαδικά. Τόνισε πως είναι ρεαλιστικό να κερδίσουμε το ζήτημα της ιθαγένειας και την νομιμοποίηση των μεταναστών και να το αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε χώρο και κάθε γειτονιά.

Η δεύτερη συζήτηση με θέμα «Οι φράουλες της οργής: μετανάστες εργάτες γης - σύγχρονο σύστημα δουλείας», με ομιλητές μετανάστες από την Μανωλάδα και τα Γιάννενα, τον Μωυσή Κραμπελίδη από την ΕΕΔΑ και τον Νίκο Χατζάρα από την ΚΕΕΡΦΑ. Την συζήτηση παρακολούθησε αρκετός κόσμος, ενώ οι εμπειρίες και τα παραδείγματα των μεταναστών από την Μανωλάδα και τα Γιάννενα έβαζαν το ζήτημα της κοινής πάλης ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, κυβέρνηση και αφεντικά. Τέλος ο Νίκος Χατζάρας τόνισε το ζήτημα της αντίστασης και οργάνωσης των μεταναστών εργατών σε σωματεία και την ανάγκη να μπουν μπροστά σε αυτή την μάχη τα συνδικάτα.

Η ΚΕΕΡΦΑ σε όλο το τριήμερο οργάνωσε μια πετυχημένη παρέμβαση, τόσο στις συζητήσεις όσο και στην συλλογή υπογραφών για τις καμπάνιες που οργανώνει. Πάνω από 100 υπογραφές μαζεύτηκαν για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του κινήματος και πολλές ακόμη στα κείμενα υπογραφών για την Μανωλάδα και την ιθαγένεια. Τέλος, πολλοί ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν υλικά της ΚΕΕΡΦΑ και την ενίσχυσαν.