Συνέντευξη με τον Πέτρο Κωνσταντίνου: Μετά τις 22Μ, συνεχίζουμε

Φέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Η Χρυσή Αυγή είναι υπόδικη, οι επικεφαλής της είναι φυλακή. Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια καλλιέργειας της θεωρίας ότι το αντιφασιστικό κίνημα δεν έχει πλέον ρόλο να παίξει γιατί οι θεσμοί θα αντιμετωπίσουν τους Κασιδιάρηδες και όχι οι αντιφασίστες. Η 22 Μάρτη έδειξε ότι ο κόσμος δεν τσίμπησε σε όλα αυτά.

Εμείς κοντράραμε την προσπάθεια να καλλιεργηθεί αυτή η παθητική αντιμετώπιση διότι υπομονετικά και συστηματικά, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα συνεχίσαμε να χτίζουμε ένα κίνημα αντίστασης στις γειτονιές. Μάλιστα η πρωτοβουλία για να υπάρξει η παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού είχε προηγηθεί της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Η επιτυχία της Διεθνούς Συνάντησης στις 5-6 Οκτώβρη ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια για την επιτυχία της 22 Μάρτη, η οποία είχε τη διεθνή υποστήριξη μίας σειράς κινημάτων. Το ότι αυτό μπόρεσε και οργανώθηκε, χωρίς να υποκύψει στα διλήμματα και στις πιέσεις για παθητικοποίηση έχει να κάνει με την αντιμετώπιση που έχουμε για το αντιφασιστικό κίνημα. Δεν θέλουμε να αναθέσουμε σε καμία κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Η ΝΔ είναι συγκοινωνούν δοχείο με τους φασίστες, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βορίδης είναι μέσα στη ΝΔ και μάλιστα ο πρώτος είναι ο υπουργός, ο οποίος προσπαθεί να διαλύσει την Υγεία.

Παράλληλα, είχαμε ανοιχτό το μέτωπο κατά του ρατσισμού, διεκδικώντας ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στις δημοτικές εκλογές. Γι’ αυτό η καμπάνια για τις 22 Μάρτη, ήταν μία καμπάνια κατά της κυβέρνησης, που έβαζε την πίεση στα ίδια τα δικαστήρια να προχωρήσουνε και να στείλουν στη φυλακή όλους τους ένοχους για τα τάγματα εφόδου.

- Τι ανέδειξε η ίδια η συμμετοχή του κόσμου στις 22 Μάρτη;

Οι χιλιάδες που κατεβήκανε στο δρόμο επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος του αντιφασιστικού κινήματος δεν έχει πειστεί από τις επιλογές που υποβαθμίζουν το μέτωπο αυτό και που στην πράξη το έχουν αναθέσει στη βουλή, στα δικαστήρια και στους εισαγγελείς.

Οι καλλιτέχνες συλλογικά και οργανωμένα προχωρήσανε στο να συγκροτήσουν την κίνηση του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, που για ένα δεκαήμερο μετέτρεψε το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ σε θεατρικό εργαστήρι του αντιφασισμού, με τους ίδιους τους καλλιτέχνες να προβάλλουν τις παραστάσεις τους αλλά και με χιλιάδες κόσμου να περνάει από αυτό το φεστιβάλ. Αυτό εκφράστηκε και με την μαζική συμμετοχή τους αλλά και με το ότι παίξανε κεντρικό ρόλο στο ίδιο το πρόγραμμα της συγκέντρωσης.

Στις πρώτες γραμμές του συλλαλητηρίου ήταν οι εργάτες γης της Μανωλάδας που ήρθαν με πούλμαν, μετά από οργανωμένη παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στη συνέλευσή τους. Ήταν εκεί οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν. Η καμπάνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του γιου τους συνδέθηκε με τις 22 Μάρτη. Είχαν προηγηθεί δεκάδες συνελεύσεις της ΚΕΕΡΦΑ, σε όλη την Ελλάδα με μαζική συμμετοχή. Ήταν επίσης οι επιζήσαντες από το Φαρμακονήσι, για τους οποίους η ΚΕΕΡΦΑ είχε οργανώσει διαδήλωση. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία που δώσανε μάχες ενάντια στους Χρυσαυγίτες και τις ρατσιστικές αιμοδοσίες μόνο για έλληνες, έγιναν αντιφασιστικές εκδηλώσεις μέσα στα νοσοκομεία και για αυτό φτάσαμε να έχουμε οργανωμένα μπλοκ στις 22 Μάρτη.

Συμμετείχαν μαζικά επίσης οι μαθητές οι οποίοι δίνουν μάχη ενάντια στους νεοναζί. Αυτή η μάχη έχει προχωρήσει και έχει καταφέρει να διαλύσει τους πυρήνες των νεοναζί μέσα στα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς από τις ΕΛΜΕ. Υπήρχαν σχολεία τα οποία οργανώσανε εκδηλώσεις όπως στο 39ο Λύκειο Αθηνών και για αυτό το λόγο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η Χρυσή Αυγή να προσπαθεί να στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς.

Το προχώρημα φαίνεται και από την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο ήταν αντάξιο των πανεργατικών διαδηλώσεων, με τη συμμετοχή χιλιάδων το οποίο κατέληξε στην ΕΡΤ 3. Αυτό ανέδειξε με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα. Το ότι δίνουμε μαζί τις μάχες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι που κάνουν υπόθεσή τους την πάλη ενάντια στο φασισμό. Η διοργάνωση της συναυλίας έξω από την ΕΡΤ 3 αναδεικνύει αυτή τη σύνδεση. Και στην Αθήνα η παρουσίαση έγινε από εργαζόμενη της ΕΡΤ. Αντίστοιχα στα Χανιά έγινε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έφερε κόσμο από όλη την Κρήτη, συνδικαλιστές, μαθητές, φοιτητές, μετανάστες με οργανωμένη παρουσία.

Διεθνώς υπήρχε τεράστια ανταπόκριση στην έκκληση της ΚΕΕΡΦΑ για μια παγκόσμια ημέρα δράσης. Για πρώτη φορά μετά τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις και τις διαδηλώσεις κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, έχουμε συντονισμένη δράση των κινημάτων σε ένα κορυφαίο πολιτικό μέτωπο, όπως είναι το μέτωπο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

- Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η ΚΕΕΡΦΑ για τη συνέχεια;

Στις 14 Ιούνη η Κίνηση UAF (Unite Against Fascism) καλεί στο Λονδίνο, σε μία συζήτηση για τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών. Στην Αθήνα η ΚΕΕΡΦΑ προχωρά σε εκδήλωση στις 2 Ιούνη για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα του αντιφασιστικού κινήματος και να αντιμετωπίσουμε το θέμα της συνέχισης του διεθνούς συντονισμού.

Άμεσα μπροστά μας έχουμε τη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν στις 10 Απρίλη. Μπροστά μας είναι το μέτωπο της Μανωλάδας που εμείς θα συνεχίσουμε διεκδικώντας να οριστεί η μέρα της δίκης, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους. Και βέβαια η απεργία που ξεκίνησε στη Γενική Ανακύκλωση που δείχνει ότι οι μετανάστες σε αυτή τη χώρα είναι κομμάτι της εργατικής τάξης.

Η συνέχεια μετά τις 22 Μάρτη φτάνει ως τις εκλογές με την καμπάνια “καμία ψήφος στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής”. Καλούμε όλους τους αντιφασίστες και αντιφασίστριες να μπουν σε αυτή τη μάχη η οποία θα δοθεί με εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, μίλησε στην Κατερίνα Θωίδου