H άποψή μας: Σαμαράς σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι

Μετά τη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι ένα νέο φριχτό έγκλημα ήρθε να προστεθεί σε αυτό τον τραγικό κατάλογο. Οι 22 νεκροί στα ανοιχτά της Σάμου επιβεβαιώνουν την πικρή αλήθεια: Φρόντεξ και Σαμαράς σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι.

Βρισκόμαστε σε παραμονές Ευρωεκλογών και η κυβερνητική προπαγάνδα επιμένει να ζωγραφίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν το «κοινό σπίτι» των λαών της Ευρώπης, μια «εστία πολιτισμού» και μια «ασπίδα προστασίας» από τις θύελλες της οικονομικής κρίσης.

Αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς τους μύθους με τον πιο άγριο τρόπο. Στην Ουκρανία το «κοινό σπίτι» δεν χωράει τους πληθυσμούς του Ντόνετσκ και του Σλαβιάνσκ. Στην Οδησσό, οι φασίστες έδωσαν δείγματα «ευρωπαϊκού πολιτισμού» καίγοντας ανθρώπους ζωντανούς στο κτίριο των συνδικάτων! Και στο Αιγαίο, η «προστασία» των συνοριοφυλάκων της ΕΕ φέρνει υγρό θάνατο.

Οικονομική “προστασία”

Όσο για την οικονομική «προστασία» που εξασφαλίζει η συμμετοχή στο Ευρώ, τη ζούμε καθημερινά στο πετσί μας. Μετά τα σχολεία και τα νοσοκομεία, η μνημονιακή πολιτική έφτασε να διαλύει ακόμη και τις Λαϊκές Αγορές. Με κάθε βήμα «απελευθέρωσης των αγορών» που μεθοδεύουν ώστε να πετύχει η «έξοδος στις αγορές», ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας μακραίνουν τις ουρές των ανέργων και των φτωχών που ψάχνουν για τρόφιμα στα απομεινάρια της Λαϊκής.

Κι όμως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μας κρατήσει μέσα στην ΕΕ και στο ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να δηλώνει ότι η αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να περιμένει μέχρι να καταπολεμηθεί η ανθρωπιστική κρίση. Λες και οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις δεν είναι μέτρο καταπολέμησης αυτής της κρίσης. Λες και η κρίση θα περάσει χωρίς αποφασιστική ρήξη με αυτούς που τη δημιούργησαν.

Οι κάλπες που στήνονται στις 18 και 25 Μάη είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα που θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές στέλνει μήνυμα ότι οι εκβιασμοί των Βρυξελλών δεν περνάνε. Δυνατή «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» με επικεφαλής τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ στέλνει μήνυμα ότι τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Εμπρός να δυναμώσουμε την αντίσταση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, εμπρός να κάνουμε την ανατροπή αντικαπιταλιστική.