Απεργία στην Ελευθεροτυπία

Αν και η διαδικασία αποπληρωμής των πιστωτών από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να είναι μακρά και αβέβαιη, στα χέρια του «συνδίκου πτώχευσης», το γεγονός άνοιξε τη κουβέντα στην «νέα Ε» και για το ζήτημα της απληρωσιάς από το «νέο εργοδότη».

Πιέσεις

Μπαίνοντας στο 18ο μήνα λειτουργίας, με διαρκείς πιέσεις και εκβιασμούς, η εκδότρια εταιρεία «Τρίτη Όψη» του μεγαλοδικηγόρου της ΑΕΚ, Χάρη Οικονομόπουλου, που πήρε στα χέρια του τον τίτλο της «Ε» και του site σε συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», Μάνια Τεγοπούλου, έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και συσσώρευση απλήρωτων μισθών, οι οποίοι αθροιστικά υπολογίζονται σε 5-6 μηνιάτικα. Αυτό σημαίνει πως συνολικά, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μισθών από την αρχή της λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2012 δεν έχει καταβληθεί.

Και μάλιστα όταν τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία προχώρησε σε νέους εκβιασμούς με υποσχέσεις «τακτικής αποπληρωμής», εφόσον υπογράφονταν νέες ατομικές συμβάσεις με μείωση κατά 1/3 των μισθών, για να μην εκτελέσει περικοπές 60 θέσεων εργασίας για μείωση κόστους. Όπως και έγινε στη συντριπτική πλειοψηφία.

Η 24ωρη απεργία της Πέμπτης 5 Ιουνίου, ήταν η πρώτη απεργία για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, παρότι το 2013 έκλεισε με 3 μήνες φέσι. Μολονότι έχουν γίνει αρκετές συνελεύσεις οι εκβιαστικές πιέσεις που ασκούνται συνεχώς και ο ψεύτικος συνδικαλιστικός ρεαλισμός και οι ντρίπλες συμβιβασμού, δεν επέτρεψαν να βγουν απεργιακές αποφάσεις. Αλλά πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Οι συνεχείς αναδιπλώσεις δίνουν αέρα στα πανιά του εργοδότη να έχει την πρωτοβουλία διαρκών επιθέσεων. Η απόφαση πτώχευσης της «ΧΚ Τεγόπουλος» φέρνει νέα δεδομένα και διαμορφώνει το έδαφος για συντονισμένη δράση και απεργιακή κλιμάκωση. Όχι μόνο για να αποκρουστούν οι εκβιασμοί διαρκείας και η κοροϊδία του εκδότη της «νέας Ε», αλλά για να υπάρξει κοινή δράση από το σύνολο των εργαζομένων κι από την «παλιά Ε», οι οποίοι δεν έχουν πάψει να διεκδικούν τα χρωστούμενα μετά το λουκέτο της «Χ.Κ. Τεγόπουλος».

Κώστας Σαρρής