Πολιτική
H άποψή μας: To σύνδρομο της στυμμένης λεμονόκουπας

Συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο

«Οι σημαίες της εξόδου από τα Μνημόνια ήταν από νάιλον. Και τελικά υπεστάλησαν στο Eurogroup. Η νέα συμφωνία έχει δυο σημαντικά στοιχεία: (α) πιο ακριβό δανεισμό. (β) πιο αυστηρό έλεγχο.» 

\r\n
\r\n
Όταν οι ροζ σελίδες της «Καθημερινής» αναγκάζονται να περιγράψουν με τέτοιες σκληρές διατυπώσεις την κατάσταση που διαμορφώνεται, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του αδιέξοδου για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
\r\n
Η «έξοδος» από τα μνημόνια ήταν το λάβαρο του κυβερνητικού δίδυμου για να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία. Πρώτα το ποδοπάτησαν οι αγορές στέλνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικά ύψη. Και ύστερα ήρθε το Γιούρογκρουπ να υπαγορέψει τους όρους για μια «πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», δηλαδή ξανά δανεισμό και ξανά σκληρό έλεγχο.
\r\n
 
\r\n
Για άλλη μια φορά, όπως με τον ΓΑΠ το 2011 και με τον Παπαδήμο το 2012, η Τρόικα πετάει το μπαλάκι για τις αποτυχίες των προγραμμάτων της πίσω στην ελληνική κυβέρνηση: «κόψτε το λαιμό σας για να επιβάλλετε νέο γύρο λιτότητας για να πληρώνετε το χρέος». Ποια είναι τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε από αυτή την εξέλιξη;
\r\n

Διαγραφή

\r\n
Πρώτο, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ούτε πρόκειται να γίνει μέσα σε συνθήκες λαχανιασμένης οικονομίας διεθνώς και επαναλαμβανόμενης μαύρης τρύπας στο τραπεζικό σύστημα. Η διαγραφή του χρέους θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της Αριστεράς για μια εργατική διέξοδο από την κρίση.
\r\n
 
\r\n
Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προσέξει το σύνδρομο της «στυμμένης λεμονόκουπας». Αν η ΕΕ συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε δικούς της ανθρώπους όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Λ. Παπαδήμος και τώρα οι Σαμαροβενιζέλοι, ποια θα είναι η τύχη μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπει σε διαπραγμάτευση δεσμευμένη για την παραμονή στο Ευρώ και την ΕΕ από την αρχή;
\r\n
 
\r\n
Οι προτάσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές με κάθε νέο κύκλο της κρίσης. Όχι μόνο γιατί οι αντικειμενικές συνθήκες επιβεβαιώνουν πόσο καταστροφικός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος και οι διεθνείς τοποτηρητές του. Αλλά και γιατί η επικαιρότητα του εναλλακτικού δρόμου ζωντανεύει. 
\r\n
 
\r\n
Ο δρόμος του Νοέμβρη είναι επίκαιρος, όχι μόνο γιατί το ημερολόγιο δείχνει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά γιατί γίνεται ξανά μονόδρομος για όλους όσους αντιστέκονται. Μας το θύμισε η νεολαία στις σχολές και στα σχολεία με τις κινητοποιήσεις της, το είπαν δυνατά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μαζί με τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και όλους τους απολυμένους που επιμένουν ότι θα γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους νικητές.
\r\n
 
\r\n
Πυκνώστε τις γραμμές του αντικαπιταλισμού και στην πορεία του Πολυτεχνείου και στην Πανεργατική της 27 Νοέμβρη και σε όλη τη διαδρομή μέχρι την ανατροπή.
\r\n