Εργατικό κίνημα
Δευτέρα 22/6 - στο πλευρό των λιμενεργατών

Ώρα 12μεσ. στο Σύνταγμα για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
 
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να εμποδίσει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, ανακοίνωσαν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ. 
 
To θέμα της νέας Συλλογικής Σύμβασης είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο ΔΣ μετόχων του ΟΛΠ στις 13/6 και αποσύρθηκε μετά από πιέσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Η ισχύουσα ΣΣΕ των εργαζόμενων λήγει στις 8 Ιουλίου (με μετενέργεια), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ να βρίσκονται στον «αέρα» ενόψει, της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης, ενώ ο νέος αγοραστής  θα  έχει έτσι απαλλαγεί από οποιαδήποτε δέσμευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις.  
 
Κάτω από το φόβο των αντιδράσεων των εργαζομένων, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τελικά  από το ΔΣ του ΟΛΠ να αναβάλει την προγραμματισμένη στις 13 Ιούνη Συνέλευση μετόχων, για τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και μάλιστα  όχι στις εγκαταστάσεις  του ΟΛΠ αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την ίδια μέρα τα σωματεία του ΟΛΠ αναμένεται να προκηρύξουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Athens Plaza στη πλατεία Συντάγματος, όπου θα διεξαχθεί η συνέλευση των μετόχων. 
 
 “Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρός του, αγγίζοντας τα όρια του θράσους, ως αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων που επιβουλεύονται τον ΟΛΠ τον ΟΛΘ, καθώς και τα άλλα Λιμάνια, προβαίνει σε ενέργειες χουντικής έμπνευσης», ανακοίνωσε η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ. «Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του ΟΛΠ και κοινοποιεί στα μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, χρησιμοποιώντας την αλήστου μνήμης φράση «εντέλλεστε», ζητάει να μην συζητηθεί στο ΔΣ/ΟΛΠ το θέμα «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εργαζομένων ΟΛΠ. ΑΕ.» 
 
Πρακτικό συμφωνίας
 
Οι ΣΣΕ των εργαζομένων του ΟΛΠ βρίσκονται στο τρίμηνο της κουτσουρεμένης μετενέργειας και μετά από επανειλημμένες συζητήσεις των σωματείων και της Διοίκησης του ΟΛΠ, υπήρξε συμφωνία να συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι των σημερινών συμβάσεων με χρόνο διάρκειας 2 έτη. Αυτό μάλιστα έχει καταγραφεί σε πρακτικό συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ανατροπή των μνημονιακών νόμων για τις ΣΣΕ, η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με την ανοχή της Κυβέρνησης, η οποία ξεπουλάει τα Λιμάνια, θέλει να καταργήσει κάθε μορφή ΣΣΕ και να μεταβάλλει το εργασιακό τοπίο σε αυτό της γαλέρας που επικρατεί στην Cosco. Τώρα πια, αποκαλύπτονται ποιοι θέλουν να παραδώσουν το Λιμάνι στην Cosco και να σβήσουν τις εργασιακές σχέσεις.
 
Καλούμε τον Υπουργό κ. Δρίτσα, αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 
 
Η μεθοδευμένη αναβολή της Γ.Σ των μετόχων και η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν θα τους γλιτώσει από την αγανάκτηση των εργαζομένων. Ο δρόμος που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι ολισθηρός. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές μεθοδεύσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, διαφορετικά θα φέρει ακέραιη την ευθύνη. Οι εργαζόμενοι με τους ΑΓΩΝΕΣ μας θα υπερασπιστούμε τον Δημόσιο χαρακτήρα των Λιμανιών και τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που η σημερινή Κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα κατοχυρώσει”.
 
 
Ώρα 7μμ στον Πειραιά ενάντια στο ξεπούλημα
 
Kλιμακώνεται και συναντά πολύ μεγάλη ανταπόκριση η καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που έχει ξεκινήσει ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα, τις Διαθεσιμότητες και τις Ιδιωτικοποιήσεις. Η καμπάνια ξεδιπλώνεται σε εργατικούς χώρους, πανεπιστήμια και γειτονιές, με αφίσες, συγκέντρωση υπογραφών και ψηφισμάτων από σωματεία, συλλόγους, δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα. 
 
Σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της καμπάνιας θα είναι η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει ο Συτονισμός τη Δευτέρα 22 Ιούνη στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών, ο Θανάσης Διαβολάκης, συνδικαλιστής ΟΙΕΛΕ, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, η Ζωή Πεντότη, πρόεδρος ΠΟΕΥΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας) και ο Τάσος Αναστασιάδης εκ μέρους του Συντονισμού. 
 
«Μόνο επί υπουργίας Κεφαλογιάννη είχε μεταφερθεί ξανά η συνέλευση του ΟΛΠ εκτός της πόλης του Πειραιά», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ζωή Πεντότη, πρόεδρος της ΠΟΕΥΝ. «Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί οι εξελίξεις στον ΟΛΠ έχουν εκτός των άλλων και τοπική διάσταση και γι’ αυτό μάλιστα το λόγο στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει και ο Δήμαρχος Πειραιά. Ακόμα και έτσι όμως χρειάζεται να προκηρυχθεί στάση εργασίας και να είμαστε εκεί με παράσταση διαμαρτυρίας. Αυτή τη εβδομάδα ξεκινάμε περιοδείες στους χώρους του υπουργείου για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για την καμπάνια του Συντονισμού και να τους καλέσουμε στη συγκέντρωση της Δευτέρας. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και όλοι οι φορείς να πάρουμε πρωτοβουλίες ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και να βάλουμε πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εμφανίζεται να απέχει από την όλη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και ότι κουμάντο κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αυτή η κυβέρνηση είχε πει ότι θα καταργούσε. Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου είναι η πιο νεοφιλελεύθερη δεξιά επιλογή που θα μπορούσε να γίνει και αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης, η οποία μιλούσε για αριστερό μοντέλο διαχείρισης. Η θέση η δικιά μου είναι ξεκάθαρη: λιμάνι 100% δημόσιο».