Ιδέες
Η άποψη μας: Ρήξη με την ΕΕ του πολέμου

Μαζικά συμμετείχαν παιδιά από την Πακιστανική Κοινότητα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Το μέλλον αυτών των παιδιών χρειάζεται μια αριστερά ξεκάθαρη ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό

Οι Πορείες για τα 42 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου σημαδεύονται από δυο συγκλονιστικά γεγονότα:
 
Το πρώτο είναι η σφαγή στο Παρίσι και η απόφαση του Ολάντ να απαντήσει κηρύσσοντας «ανελέητο πόλεμο» με τη στήριξη της ΕΕ. 
Και το δεύτερο η επιτυχία της Πανεργατικής απεργίας της περασμένης Πέμπτης που έδειξε ότι η εργατική τάξη αντιστέκεται μαζικά και μαχητικά στον κατήφορο του Αλέξη Τσίπρα.
 
Η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα ιμπεριαλιστική εξόρμηση της ΕΕ γίνεται ορατή και μόνο από τις δηλώσεις του Μουζάλα ότι «κάναμε όλα όσα είπε η ΕΕ» στην περιβόητη περίπτωση του «διαβατήριου που πέρασε από τη Λέρο».
 
Στρατολογητές
 
Οι απόπειρες να συνδέσουν τη σφαγή στο Παρίσι με τους πρόσφυγες είναι γελοίες. Ήδη η γαλλική αστυνομία αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι οι πιο πολλοί από τους δράστες που έχουν αναγνωριστεί είναι Γάλλοι υπήκοοι. Ο Ολάντ και οι προκάτοχοί του στη γαλλική Προεδρία είναι οι μεγαλύτεροι στρατολογητές για το ISIS. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Γαλλία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους στρατιώτες του ISIS που κατάγονται από την Ευρώπη.
 
Δίπλα στη λιτότητα και την ανεργία που ρημάζει τις ζωές των νέων στις εργατογειτονιές του Παρισιού, ξεδιπλώνεται εδώ και χρόνια μια ρατσιστική εκστρατεία που χτυπάει διπλά τους νεολαίους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οι παππούδες τους έζησαν τον πόλεμο κατά της Αλγερίας και είδαν τα γαλλικά ΜΑΤ να πνίγουν διαδηλωτές στον Σηκουάνα, οι μανάδες τους και οι αδερφές τους ζουν τις προσβολές από την απαγόρευση της παραδοσιακής ενδυμασίας τους από τον Σαρκοζί, οι ίδιοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τους εξευτελισμούς στα χέρια των μπάτσων. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες που σπρώχνουν μια μικρή μειοψηφία στην τρομοκρατία.
 
Είναι εξωφρενικό να αποδέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο φράχτης στον Έβρο και η FRONTEX είναι μέτρα προστασίας από την τρομοκρατία. Καταδικάζουν σε πνιγμό χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ οι επίδοξοι βομβιστές βρίσκονται ήδη στο Παρίσι. Μόνο μεγαλύτερες τραγωδίες θα φέρει αυτή η πολιτική στην ουρά του Ολάντ, όπως μόνο μεγαλύτερες τραγωδίες έφερε παντού και η συνέχιση της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας του Μπους από τον Ομπάμα.
 
Η δύναμη για να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο υπάρχει και φάνηκε στους δρόμους την περασμένη Πέμπτη. Έδεσαν τα πλοία, σταμάτησαν τα τρένα, τα αεροπλάνα και το Μετρό, έκλεισαν τα σχολεία, οι τράπεζες και τα υπουργεία και χιλιάδες συμμετείχαν στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» φάνηκε στην πράξη. 
 
Την ίδια δύναμη δείχνουμε με τις Πορείες του Πολυτεχνείου και με αυτόν τον τρόπο εντείνουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης της εργατικής αντίστασης. Δεν είναι ώρα για πένθιμη ενότητα «όλης της Ευρώπης». Είναι ώρα να προσθέσουμε δίπλα στο «ΟΧΙ στα μνημόνια, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας» και το «ΟΧΙ στην ΕΕ του πολέμου, κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες».