Θεωρία
Η άποψη μας: Η ΕΕ πάει πόλεμο: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!

Ο «σοσιαλιστής» πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήλεψε τη δόξα του Μπους και του Μπλερ και σέρνει την Ευρώπη σε ένα νέο γύρο του δεκαπενταετούς πολέμου «κατά της τρομοκρατίας». Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» βρίσκεται ήδη στην ανατολική Μεσόγειο και οι βόμβες των αεροπλάνων του τσακίζουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στη Συρία, ενώ ο ίδιος ο Ολάντ τρέχει στον Ομπάμα και στον Πούτιν για να συντονίσουν την επέμβασή τους.
 
Όπως έγινε στις ΗΠΑ μετά την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, η σφαγή στο Παρίσι χρησιμοποιείται για να κλιμακωθούν οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στο εσωτερικό, αυτή τη φορά της ΕΕ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φραγμοί ακόμη και στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, τρομοϋστερία και ισλαμοφοβία.
 
Είναι σίγουρο ότι και η πολεμική εκστρατεία του Ολάντ θα έχει τις ίδιες συνέπειες όπως και τα εγκλήματα του Μπους και του Μπλερ. Τότε θα «ξερίζωναν» την τρομοκρατία ισοπεδώνοντας το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τώρα πια η φρίκη απλώνεται και στη Συρία, στην Υεμένη, στο Μαλί, στη Λιβύη. Τότε είχαμε παράνομες αμερικάνικες και βρετανικές υποκλοπές τηλεφώνων και απαγωγές «υπόπτων» Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα, τώρα προωθούν αντίστοιχες πρακτικές με τη «νομιμότητα» της ΕΕ.
 
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βαδίζει στα χνάρια των κυβερνήσεων του Σημίτη και του Καραμανλή. Τότε, η παραχώρηση της βάσης στη Σούδα γινόταν «στα πλαίσια των υποχρεώσεων της χώρας» και θα εξασφάλιζε «ανταλλάγματα» για τη στρατηγική θέση της χώρας. Τώρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλο ότι τηρούν τις οδηγίες της ΕΕ και τα παπαγαλάκια τους «ανακαλύπτουν» ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα χαλαρώσουν γιατί οι «αντιτρομοκρατικές» δαπάνες της Γαλλίας εξαιρέθηκαν από το όριο 3% για τα ελλείμματα.
 
Απάντηση
 
Χρειάζεται να πάρουν την ίδια απάντηση που έδωσε το αντιπολεμικό κίνημα και τότε. «Όχι στο όνομά μας» έλεγαν εκατομμύρια διαδηλωτές ενάντια στον πόλεμο του Μπους και του Μπλερ. Η ΕΕ πάει σε πόλεμο- ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, είναι η σημερινή απάντηση στον Ολάντ και στους ντόπιους «προνομιακούς συνεργάτες» του.
 
Σήμερα, οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που μπορούμε να βάλουμε φρένο στον εγκληματικό κατήφορο. Μετά τη μεγάλη Πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και τις μαχητικές πορείες στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η κυβερνητική πλειοψηφία γνώρισε τις πρώτες ρωγμές της στην ψηφοφορία για τα πρώτα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημόνιου. Έχει μπροστά της κι άλλες ανταρσίες, γιατί ετοιμάζει ακόμα χειρότερα μέτρα και οι απεργίες φουντώνουν: στα Νοσοκομεία στις 2 Δεκέμβρη, στους Δήμους όπου ξεσηκώνονται οι πενταμηνίτες, στα λιμάνια και όλες τις συγκοινωνίες συντονισμένα μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, σε όλο το Δημόσιο στο ίδιο διάστημα.
 
Η δεξιά αντιπολίτευση μπήκε σε ανοιχτή κρίση μετά το φιάσκο της Νέας Δημοκρατίας και την αδυναμία να εκλέξει νέα ηγεσία. Τώρα είναι η ώρα της αριστερής εργατικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ και η ΛΑΕ πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κλιμάκωση των αγώνων. Να ξεδιπλώσουμε τις απεργίες και δίπλα στα αιτήματα ενάντια στα Μνημόνια να απαιτήσουμε τη ρήξη με τον πόλεμο της ΕΕ: να κλείσουν οι βάσεις για τις βόμβες του θανάτου, να πέσουν οι φράχτες για τους πρόσφυγες. Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι.